Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bruiaj masiv UL-UM

Untold

Postări Recomandate

Vizitator Adrian Gheorghe

Dl. Gauss! Am vizualizat acele zgomote pe osciloscop. Am introdus un capat al antenei filare de activa metri din camera, la intrarea osciloscopului si se  vizualizeaza pe scala microvoltilor. Am facut antena si rotunda si dreptunghiulara. Rezultataele sunt cam la fel. Se pare ca antena rotunda are inductanta putin mai mica. Am folosit o trioda pentoda ECF 80. Trioda am folosit-o ca repetor iar pentoda ca amplificator RC. Din anodul pentodei am luat semnalul printr-un condensator de 200 pf. De la care cu un fir de vre-o 30 de cm  am facut cuplajul cu antena receptorului, prin rasucire de cateva ori. Vad ca receptionez cateva posturi pe scurte aici la etajul 4, unde sunt iconjurat de blocuri de 10 etaje.

Link spre comentariu

Dl. Gauss! Am vizualizat acele zgomote pe osciloscop. Am introdus un capat al antenei filare de activa metri din camera, la intrarea osciloscopului si se  vizualizeaza pe scala microvoltilor.

Din pură curiozitate, ce osciloscop folosiţi?

Link spre comentariu

Dl. Ratza! Imi cer scuze. Din neatentie am raspuns gresit. Am fost cu gandul la microvolti si am scris microvolti. Adevarul este ca este vorba de milivolti. Pe sinusoida retelei se vede suprapusa modulatia zgomotului parazit de ordinul a 10-20 de milivolti, la capatul antenei in gol. Pentru evaluarea microvoltilor (tensiune eficace din antena), bag la intrare o tensiune RF calibrata de 2 milivolti si vad nivelul semnalului la iesire. Cu semnalul de la iesire afluu amplificarea etajului. Avand amplificarea etajului pot sa estimez nivelul semnalului efecace de la intrare, dupa nivelul semnalului de la iesire. Oscilatiile amortizate se vad mai bine dupa detector si dupa preamplificator. Unde avand amplitudine mai mare se obtin momente scurte de stabilizare a imaginii. Eu am recuperat de la casare un osciloscop Heweltt- Pakard, care are pe cea mai mica scala 2 milivolti pe diviziune. 

Link spre comentariu

Nu aveţi pentru ce vă cere scuze, am presupus că folosiţi vreun osciloscop mai şmecher şi sonde active, iar eu eram curios ce anume. Microvolţii nu sînt chiar aşa greu de măsurat, mai jos e greu :)

Link spre comentariu

Dl. Ratza! Eu lucrez numai cu vechituri pe care le-am adunat din receptoare radio si tv aruncate la colt de strada. Vreau sa spun ca am facut amplificatorul audio cu finala de linii 6P13S. Care am vazut ca are caracteristica perfect liniara. Si am realizat amplificatorul audio, aproape fara distorsiuni. Convingerea mea este ca pentru inca cativa ani, pana se generalizeaza modulatia digitala pe UL_UM, singura solutie viabila, pentru receptionarea emisiunilor MA pe UL_UM, la bloc, in conditii acceptabile, ramane solutia care am propus-o. Antena cadru ca antena de interior, este mult mai buna decat antena pe ferita sau antena filara.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am atasat un filmulet cu receptia facuta ieri "la curte", la cca 10 km de Bucuresti, pe unde scurte si lungi. Folosesc o antena exterioara filara (10m lungime) inclusiv pe UL, aparatul fiind comutat pe "auto" (Gloria auto are posibilitatea de a lucra pe UL/UM folosind fie  bobine clasice cu miez si antena exterioara, fie bobinele de pe bara de ferita).  Zgomotul benzilor si parazitii au crescut simtitor in ultimele doua-trei luni si aici, ramanand totusi la nivele rezonabile comparativ cu situatia din oras, unde doar scurtele se mai pot auzi cat de cat.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator Adrian Farcas

Nu stiu daca acesta este locul cel mai potrivit pentru postare, dar am fost foarte surprins sa constat ca statia pe unde lungi de la Bod (Antena Satelor) se receptioneaza in conditii bune la foarte mare distanta - zic eu - mai precis din Anglia, cam de un an de zile. Exista pana la sfarsitul lui 2014 o statie pe acceasi frecventa in Germania, care acoperea semnalul (se auzea puternic peste cea romaneasca) dar dupa incetarea emisie pe unde lungi in Germania, receptia s-a imbunatatit foarte mult, mai ales noaptea si iarna. Se poate asculta destul de bine in masina, pe drum, desi surse de zgomot si paraziti sunt la tot pasul. O sa revin poate cu o inregistrare in ianuarie :)

Link spre comentariu
Vizitator Adrian Farcas

Intr-adevar cu radioul masinii se receptioneaza cel mai bine. Am mai incercat cu un mic receptor gen world radio prin diverse locuri din casa, dar se aude mai bruiat. Si chiar pe un clasic Tesla Talisman 308U, dar cum antena e doar vreo 2m de sarma, rezultatele au fost zero (doar posturi nationale si din Franta). In schimb receptioneaza excelent Romania International, pe multiple limbi si frecvente, mai ales ca in ultima vreme s-au eliberat simtitor benzile de unde scurte, multe posturi cred ca si-au incetat emisia, dar vad ca romanii continua cu indarjire. Ma intreb daca exista si vreo audienta reala...

Link spre comentariu

Nu stiu daca acesta este locul cel mai potrivit pentru postare, dar am fost foarte surprins sa constat ca statia pe unde lungi de la Bod (Antena Satelor) se receptioneaza in conditii bune la foarte mare distanta - zic eu - mai precis din Anglia, cam de un an de zile. Exista pana la sfarsitul lui 2014 o statie pe acceasi frecventa in Germania, care acoperea semnalul (se auzea puternic peste cea romaneasca) dar dupa incetarea emisie pe unde lungi in Germania, receptia s-a imbunatatit foarte mult, mai ales noaptea si iarna. Se poate asculta destul de bine in masina, pe drum, desi surse de zgomot si paraziti sunt la tot pasul. O sa revin poate cu o inregistrare in ianuarie :)

Au trecut emitatorul acela de ceva ani buni pe tranzistori(inaine era pe lampi), desi acum acum are PAR=250KW fata de 1MW cat avea inainte, modulatia fiind mai adanca si semnalul mai curat, e explicabil...pe DRM am receptionat statii din Aukland si Canberra fara nici un fel de antena(ma rog...o sarma intinsa pe covor).

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Observ ca receptia radio AM pe unde lungi, medii dar si SSB pe unde scurte se face in conditii din ce in ce mai dificile chiar si langa oras, pesemne se experimenteaza ceva emitatoare digitale de mare putere in Romania sau prin vecini. 

In ultimele luni, la orele dupa-amiezii sau spre seara (niciodata dimineata) apare brusc un zgomot de fond FOARTE puternic (fasait) identic cu zgomotul produs de receptoarele FM in lipsa unui semnal de intrare.  Este prezent in toate benzile pana spre 20 MHz (de pe la 10 MHz in sus e ceva mai slab) si dupa cateva ore dispare la fel de brusc cum a aparut.

Nu e vorba de "sfaraiala" obisnuita a ruterelor, surselor in comutatie si a becurilor economice. Aceea o cunosc, e mult mai slaba ca intensitate si nu deranjeaza prea tare receptia, in prezenta semnalului unui post radio. Pe scurte e chiar liniste noaptea, ca in anii '70, cand dispare "perturbatorul" de care vorbeam.

L.E. Ma gandesc la o posibila solutie pentru orice fel de zgomote, chiar voi face un experiment in ce priveste posibilitatea receptiei cu doua antene cadru montate una fata de alta la 90 de grade, doua etaje ARF simple cu sarcina comuna, receptor ecranat total in cutie metalica si alimentare la baterii. Sa vedem ce iese ... :scarpin

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

La mine in zona, au cam disparut acele bruiaje despre care aminteam la inceputul topicului.

Ascult zilnic seara pe UL si UM, auditia e curata. Inainte devenea aproape neinteligibila, mai ales pe UM.

In mod sigur a fost ceva electrocasnic de prin vecini, banuiesc un tv, pt ca am observat o periodicitate oarecum regulata in aparitia bruiajului.

Se pare ca i s-a stricat dracovenia si daca si-a luat alta, e mai putin "zgomotoasa"...

Editat de Untold
Link spre comentariu

La mine nu cred sa fie vorba de un aparat electrocasnic, fasaitul care apare e identic cu zgomotul receptoarelor FM in lipsa semnalului dar mai puternic, practic anuleaza posibilitatea oricarei receptii decente.

In conditii de "liniste", la acordarea unui receptor AM pe o statie digitala se aude cam la fel, dar numai pe frecventa aceea, nu in tot spectrul pana la 20 MHz, de aici nedumerirea ... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări