Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bruiaj masiv UL-UM

Untold

Postări Recomandate

Va salut.

Cam de pe la inceputul lunii decembrie anul trecut, la mine in zona exista un puternic zgomot in benzile de UL si UL, benzi care pe toata lungimea sunt bruiate de un zgomot cam de 50-100Hz.

Posturile nationale abia se aud: RRA si Antena Satelor, slab si cu paraziti.

Initial am crezut ca-s de vina tv-ul, becurile economice, laptopul..dar oprindu-le pe toate, zgomotul persista in benzile radio mentionate, mai pregnant in UL...

Acum vreo saptamana, pe la 10 dimineata, bruiajul a disparut complet, posturile de radio auzindu-se tare si clar, plus si alte posturi mai indepartate (Radio Cluj, niste rusi si China international, cred...). Dar, dupa vreo 30 min, bruiajul a reinceput si de atunci este continuu, ziua si noaptea.

Alt fenomen observat este o stare de rau generala a organismului uman, ameteli, greturi, dureri de cap, uneori si palpitatii.

S-a mai confruntat cineva cu un astfel de fenomen, si daca da, ce poate sa fie?

Link spre comentariu

este aproape de un transformator electric de la eon ..sau aproape cu casa de liniile electrice cu tensiuni mair 22kw sau mai mari ?sau ai antene gsm prin apropiere ?trebuie sa fie o sursa care iti perturba semnalul radio prin apropiere

Link spre comentariu

Alt aparat de radio tot asa face? Ai intrebat si la alti prieteni ( mai departati-2-300 m) daca si la ei exista aceste perturbatii?Asa ai putea identifica daca este un bruiaj local sau de arie larga.

Link spre comentariu

Cu un aparat de radio portativ se poate determina directia sursei atunci cind antena de ferita este perpendiculara pe aceasta iar cu un S-metru intensitatea semnalului  perturbator dar teoretic ar trebui intrerupta bucla de RAA a receptorului

Link spre comentariu

Am și eu contor electronic, dar singurul factor puternic perturbator din apropiere pentru radio AM sunt PC-ul, laptop-ul și sursele în comutație în general. Colegul sigur a scos din cauză aceste surse de perturbații radio temporare. Nu există cumva prin zonă ceva instalații militare ? Încercați totuși să determinați poziția sursei perturbatoare cu un radio portabil.

Editat de validae
Link spre comentariu

eu aveam aceasi problema cu un aparat radio tot pe acelasi game de unda si mia trebuit ceva timp sa-mi dau seama de unde vine bruiajul,nu mare mia fost mirarea cand am fost chemat de vecinii mei de peste drum cand si ei avea aceeasi problema in acel timp isi incarca un telefon cand a scos acel incarcator din priza sa facut liniste,am fost nevoit sa-i fac eu un incarcator cu traf pentru ca acela al lot era in comutatie,si uite ca asa sa rezolvat problema.

Link spre comentariu

Ma confrunt cu aceasi problema de ceva timp, de cand au inceput lucrarile la metrou(Bazilescu-Laromet-Straulesti).Brumul este devastator atat pe UM,UL si mai nou in banda de 50m indiferent de ce tip radioreceptor folosesc(tuburi sau tranzistori) .Sper sa dispara odata cu terminarea lucrarilor.Din nefericire mai am de asteptat cel putin un an

Link spre comentariu

Va salut,

Intr-adevar, aceste perturbatii brutale provin din retelele electrice, in zone unde se executa lucrari/schimbari pe sectoare ale acestora. Gama de UM este aproape inutilizabila, pe UL se receptioneaza numai  153 KHz, in rest, perturbatii.  Nu afecteaza receptia MF.Se propaga foarte intens pana la cca 25 -30m de la liniile electrice, peste acesta distanta, perturbatiile inceteza brusc ( daca nu sunt alte instalatii ) Liniille casnice radiaza si ele dar pe o distanta mai mica insa nu suficient de redusa pentru a exista receptie buna in interior. Fenomenul poate sa dispara brusc sau cu reveniri dar... nu se stie cand si nu are nici o contracarare eficienta. Am fost supus acestei "terori", mult peste doi ani . Sunt "bogat" din acest punct de vedere deoarece atat liniile de joasa, cat si de medie tensiune ( etajate ) se afla la cca. 20 m ( ipotenuza ) de locul in care scriu acum ( cca. 12 m la stalp ) plus iluminatul public deci cum nu se poate mai bine. Nu de mult, fenomenul a incetat dupa definitivarea unor lucrari undeva in zona.   Lampile cu descarcare s-au inlocuit cu "economice "  (spiralate, cred 50 W ) , nu se simt semnifictiv.  In prezent Pc-ul deranjeaza cel mai mult ( cativa metri ) ; cu becurile "eco" oprite, receptia este deseori spre foarte buna , avand in vedere si alte obstacole naturale.

Link spre comentariu

Sa vedeti bruiaj pe UL/UM peste 2-3 ani, cand se vor inlocui lampile cu vapori de sodiu stradale, cu becuri LED...

Probabil acele benzi se vor desfiinta mai devreme sau mai tarziu, ramanand doar FM-ul.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări