alex.cselenyi Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 Incarcare mai mare pe nul decat a unei faze???!!!Ma duc sa-mi mananc urechile..............Circuit mononul???!!!Fratilor!Incetati cu SF-urile..........nu de alta,dar citesc aceste postari si oameni care nu au pregatire in domeniu si iau toate astea de bune. Unde mai pui ca siguranta aia automata nu stim ce curba de sarcina are?Sau la ce curent de scurt-circuit rezista?Hai ca acuma exagerez.............. Link spre comentariu
vera Postat Februarie 17, 2015 Partajează Postat Februarie 17, 2015 (editat) Nu-ti manca urechile. Gasesti mancaruri mult mai bune si gustoase.Intr-o instalatie trifazata echilibrata, curentul pe conductorul de nul este "0". In cazul instalatiilor monofazate, curentul pe faza este egal cu cel de pe nul.In cazul dvs. aveti o siguranta generala pe trifazat (numai pe faze), iar in tabloul monofazat, aveti sigurante (bifazate) pe nul si faza. Daca impartiti consumatorii mari pe 3 circuite (de priza) nu cred ca veti mai avea probleme.Parerea mea Editat Februarie 17, 2015 de vera Link spre comentariu
puriu Postat Februarie 18, 2015 Partajează Postat Februarie 18, 2015 Este o idee proasta sa se faca contacte la retea intre aluminiu si fier zincat. Oxigenul, umiditatea si temperatura le compromite garantat. Link spre comentariu
dj cosmin Postat Februarie 18, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 18, 2015 (editat) Tabloul electric nu e realizat de mine, el se afla intr-o cladire mai veche unde functioneaza un atelier de prelucrare lemn. Curentul vine de undeva de la subsol prin 4 conductori de aluminiu cu sectiune mare. Curentul trece heblu apoi prin sigurante fuzibile de 40/50 A(nu imi amintesc bine). Faza care imi alimenteaza prizele si iluminatul este luata de la iesirea sigurantei primei faze, apoi totul trece printr-o siguranta automata schneider dubla de 32A (aceasta se afla in tabloul principal, langa contuar), iar la intrarea in tabloul secundar faza trece din nou printr-o siguranta automata T&G de 32A. de aici este realizata distributia in alte 6 sigurante automate de calibre diferite pentru iluminat si alte prize. Aici am o siguranta de 32A pentru o priza de putere cablata cu cablu de 2,5mm^2 (aceasta priza este folosita pt elementele de incalzire), la inceput am folosit o siguranta de 16 A dar in momentul in care cupla caloriferul electric siguranta decupla. inca 2 prize cu siguranta de 16 A si 25A pentru echipamentele usoare gen pc, laptopuri imprimante. In tablou mai am o siguranta de 20A pentru alimentarea camerelor de supraveghere, si inca 2 sigurante de 25 A pentru iluminat. Editat Februarie 18, 2015 de dj cosmin Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 18, 2015 Partajează Postat Februarie 18, 2015 @alex.cselenyi: cand vedeti in realitate un astfel de circuit nu veti mai crede in SF-uri. Sa stiti ca standardele in Romania nu au inceput cu I7-2011 ci cu altele mult mai vechi. De exemplu in anii '60, in Romania, circuitul mononul era acceptat si folosit si multe astfel de exemple care astazi nu mai sunt actuale (ca idee, se foloseau sigurante de 6A pe circuitul de priza si 6A pe circuitul de iluminat si 10A pe nul plus conditia ca cele doua circuite sa fie pe aceeasi faza). Daca initiatorul nu a dat detalii despre instalatie am presupus ca este destul de veche. Stiti ce inseamna o rupere de nul intr-o instalatie cu distributie trifazica? Va spun eu ca am vazut "pe viu" asa ceva. Tuburi fluorescente "luminoase ca ziua" si fum din micile aparate electronice alimentate de la retea de pe langa calculatoare. Si nu a durat decat cateva minute. Concluzia este ca nulul are rol de "echilibrare" in acea instalatie trifazica care are consumatori monofazici. Stiti de ce se puneau sigurante fuzibile si pe nul? pentru ca pe vremea aceea electricianul de seviciu care lega la bransament o instalatie avea conductorii de aceeasi culoare si indiferent cum lega exista o siguranta pe faza. Nu mai conta ca intrerupatorii erau pe nul conta ca era acea siguranta pe faza. Regulile acelor ani nu impuneau culori care marcau faza la conductorii din instalatiile monofazice. @dj cosmin: acel circuit de 2,5mm^2 trebuie sa aiba siguranta de 16A altfel riscati sa va ia foc cablul in perete. Nu riscati. Mai bine realizati inca un circuit sau schimbati sectiunea circuitului existent decat sa lasati acea siguranta de 32A. La iluminat se foloseste de obicei conductor de 1,5mm^2 iar sigurantele utilizate sunt de 6A si maximum 10A. PS: daca este ce cred eu atunci nulul de aluminiu de la cablul principal (care vine din subsol) este mai subtire decat cel al fazelor. @vera: in teorie asa este, curentul de pe faza este egal cu cel de pe nul dar intr-un sistem trifazic cu o faza slab incarcata apare un dezechilibru destul de mare plus ca mai apare un fenomen cand sunt multe "electronice" pe circuit referitor la armonici (nu am stat sa studiez prea mult conceptul doar ca am retinut ca apare o incarcare de 33% pe nul in sistem trifazic cand consumatorii au surse in comutatie) Link spre comentariu
vera Postat Februarie 18, 2015 Partajează Postat Februarie 18, 2015 @The Stressmaker am precizat ca este vorba despre un sistem trifazat simetric-numai in acest caz nulul are potential 0. Daca pe una dintre faze, consumul este mai mare/mic, atunci sistemul este dezechilibrat. Pe faza cu consumatorul cel mai mic, vom avea tensiunea cea mai mare (si invers, pe faza cu consumatorul cel mai mare vom avea cea mai mica tensiune).Intr-adevar, cand avem consumatori in comutatie, se complica treaba (am dat exemplul cu PC-ul meu care are o putere declarata de 500W si consuma 4,5A/230V). Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Am vazut destul de multe in 25 de ani...........dar teoria cum ca inainte nu conta daca intrerupatorul era pe faza sau pe nul.............am mai auzit si teorii de tot felul,dar hai sa nu batem campii si sa ramanem la nivelul de discutii tehnice.Daca se "intrerupe" nulul,orice fel de circuit ar fi,nu exista nici un motiv,dar absolut niciunul ca sa iasa fum din vreun consumator..........hai sa nu dezinformam chiar in halul asta. Link spre comentariu
flomar60 Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) Daca se "intrerupe" nulul,orice fel de circuit ar fi,nu exista nici un motiv,dar absolut niciunul ca sa iasa fum din vreun consumator..........hai sa nu dezinformam chiar in halul asta. Cu tot respectul d-le alex.cselenyi, afirmatia dvs. nu are baza reala! Un exemplu real : o plecare trifazata dintr-un post trafo care alimenteaza consumatori casnici si , implicit, este dezechilibrata. Lungimea respectivei plecari 1500m. Prize de pamant din 3 in 3 stalpi , inclusiv la stalpul de capat. Sectiunea conductoarelor 4 x 70mmp . Se intrerupe conductorul de nul la jumatatea lungimii ....ce se intampla cu consumatorii- de pe cele 3 faze- alimentati dupa punctul de intrerupere spre capatul plecarii ? Nu conteaza daca respectiva plecare este executata in sistem clasic - cu conductoare aeriene distincte-sau cu conductor torsadat... Editat Februarie 19, 2015 de flomar60 Link spre comentariu
Vizitator A.beginer Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 am vazut si eu o intrerupere de nul, a ars tot ce-nsemna electronice si lampile neon cu drosser au luat foc Link spre comentariu
belasajgo Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Daca se "intrerupe" nulul,orice fel de circuit ar fi,nu exista nici un motiv,dar absolut niciunul ca sa iasa fum din vreun consumator..........hai sa nu dezinformam chiar in halul asta. Cred ca va ganditi la un bransament monofazat cand spuneti ca nu exista motiv sa se arda vreun consumator cand se intrerupe nulul. Trebuie sa va ganditi la un bransament trifazat, deoarece acolo este problema cand se intrerupe nulul. Nulul cand se intrerupe, nu mai este nul ci este doar un fir care leaga diferiti consumatori, care sunt legati la diferite faze. Din acest motiv tensiunea care ajunge la consumatori este mult mai mare si consumatorii se ard. Intre faze tensiunea este de 380 / 400 V, nu 220 / 230 V. Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Posturile de transformare sunt trifazate si asa este si distributia "pe stalp". Tipul bransamentului dicteaza cate conductoare foloseste. Vad ca initiatorul nu a mai scris nimic. Eu intrebasem daca nulul cablului principal este mai subtire decat cele de faza. Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 De la 35mm2 in sus nulul este cu o treapta de sectiune mai mic in cabluri,fata de conductorii de faza,la cabluri de de cupru,cel putin..........referitor la problema cu nulul intrerupt............sunt multe de discutat aici,incepand cu modul de tratare a nulului intr-o instalatie de distributie,continuand cu incarcarile instalatiei si ajungand la prizele de pamant,cand se foloseste sistemul TN-C de tratare a nulului.........adica exact ce a descris in postarea 23 colegul flomar60.Se poate intampla,intr-adevar,ceea ce a descris colegul flomar60,dar asta doar in situatia in care prizele de pamant nu sunt in parametrii............si cum eu nu am vazut pe nimeni de la renel sa masoare prizele de pamant la stalpi,daramite sa le refaca.........nu de alta,dar marea lor majoritate sunt varza............se poate intampla,intr-adevar..........dar in conditiile in care instalatia de distributie este in parametrii,tehnic e imposibil. Normativul I7/2011 il gasiti aici......MONITORUL OFICIAL AL ROMANIEI,PARTEA I,Nr. 802 bis/14.11.2011 Link spre comentariu
nibi Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Initiatorul topic-ului a spus ca foloseste o singura faza .Concluzie finala ,intreruperea nulului nu provoaca nici un dezechilibru.Nu se intampla nimic spectaculos....curentul nu se poate intoarce prin ...aer asa ca se stinge lumina sau...se opreste calculatorul. Afirmatiile ca avem cresteri de tensiune, sunt valabile daca circuitele ar fi alimentate de la cel putin doua faze. Link spre comentariu
alex.cselenyi Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Corect.............si noi ajunsesem deja pe luna.............. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum