Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme instalatie electrica


Postări Recomandate

Buna ziua, 

Am si eu o rugaminte la voi, am nevoie de niste sfaturi in legatura cu o instalatie electrica.

Problema consta in felul urmator:

Dintr-un panou cu 3 faze trebuie sa alimentez un circuit de 220v pentru iluminat si prize. Circuitul vechi avea o singuranta automata decalibrata doar pe faza si aceasta decupla cam de 4-5  ori pe zi.

Am decis sa schimbam siguranta cu un bipolar schneider de 32 de amperi. Ieri am montat siguranta, merg toate cum trebuie. Azi a inceput sa iasa fum din iesirea bipolarului de pe nul, siguranta s-a topit la iesirea nulului destul de tare.  Care ar fi putut motivul pentru care s-ar fi incins iesirea nulului?

Azi am reverificat tabloul de sigurante, am schimbat cateva sigurante decalibrate si am schimbat firele de intrare/iesire cu conductor litat de 6mm^2. Acum sper sa nu mai am probleme. Dar as vrea sa stiu de ce nu a decuplat siguranta si s-a incins nulul. Mentionez ca nulul e luat de pe carcasa tabloului.

Editat de dj cosmin
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Da era un conductor  din aluminiu. Siguranta cu problema e in tabloul electric principal, din care plecau fire de Al pana la tabloul de sigurante pentru iluminat si prize. aproximatim 2 m distanta. Dupa cum am zis, azi am schimbat cu conductor litat de cupru de 6 mm^2, sper sa nu mai fie probleme....

Editat de dj cosmin
Link spre comentariu
Vizitator A.beginer

cel mai probabil nu a fost strans cum trebuie, adica la desfacerea surubului se sub siguranta trebuia apasat pe el inainte de a pune cablul sub siguranta. ca urmare a rezulat un contact imperfect - fapt pentru care s-a topit

ar trebui sa masori curentul in sarcina cu un ditz... pe firul de sub siguranta, astfel ai putea determina si puterea sigurantei. ca idee daca  sunt stranse bine conexiunile sigurantei nu ar mai trebui sa ai probleme.

Editat de A.beginer
Link spre comentariu
Vizitator A.beginer

ca sa te linistesti, ar trebui sa nu  mai ai probleme. in schimb, pentru o mai buna dimensionare a sigurantei, ar trebui sa masori curentul in sarcina dupa care sa stabilesti puterea.

Link spre comentariu

La momentul actual se folosesc pentru incalzire un radiator cu halogen si unul cu ulei (4kw toatal)+ cateva neoane pentru iluminat si 2 calculatoare. Sper sa nu mai apara alte probleme.....

Sectiunile cablului le-am pus calculand ca se poate trage un curent de 5A pe mm^2 in conditii de siguranta.

Curentul nu am cum sa il masor deoarece nu am multimetru potrivit. Cat de curant urmeaza sa fac un upgrade si sa imi achizitionez un clampmetru sau un multimetru mai performant.

Editat de dj cosmin
Link spre comentariu

Si eu am bransament trifazic acasa dar "electricianul" care a facut legaturile in panoul de sigurante a folosit doar o singura faza, drept urmare imi sareau sigurantele de 3 ori pe zi. Cand am desfacut panoul si am vazut 2 faze libere am inteles problema. Mi-am impartit consumatorii astfel incat sa am o incarcare cat de cat egala pe fiecare faza, iar acum totul a revenit la normal.

Link spre comentariu

Atentie la PC. La al meu, sursa consuma 3,5A iar monitorul LCD 1A (sursa 550W+monitor 50W=600W:230=2,61A). Calculeaza-ti instalatia sa reziste la suma tuturor curentilor consumati de aparatele utilizate.

Ai grija sa utilizezi nulul de lucru, nu priza de pamant (ai spus ca ai luat nulul de pe "carcasa tabloului").

Ideal este sa ai mai multe circuite de priza, in felul acesta divizand curentul total, daca este mare (la tine sunt suficiente 3 circuite).  

Editat de vera
Link spre comentariu

Un POC mare si arc electric ca la sudura, cateva minute esti orb - daca ai ghinion ramai cu pete pe retina toata viata!- posibile arsuri pe maini , un posibil incendiu...

Daca ai sigurante automate - din acelea care declansaza singure la scurtcircuit - nu se intampla nimic din toate astea...dar , daca ai sigurante fuzibile si sa mai fie si dimensionate solid ( !!! ) , tot ce am scris eu mai sus , se va intampla...

Fereste-te sa faci lucrul asta !!

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Cablul acela s-a compromis pe nul din cateva motive, unele expuse mai inainte: suruburi de strangere slabe sau sectiunea conductorului prea mica. Mai este un motiv care apare la eroare de montaj / realizare mai ales la instalatiile gandite trifazic. Daca s-a folosit un circuit mononul adica cu un nul comun pentru toate circuitele (trifazice) atunci incarcarea nulului este mult mai mare decat a unei faze. La cum s-au lucrat tablourile electrice in Romania in ziua de azi nu ma mai mira nimic.

Inca o intrebare. Acea siguranta automata de 32A alimenteaza alte sigurante automate sau fuzibile de valori mai mici gen 6A,10A,16A? ca daca acea siguranta alimenteaza un circuit de priza atunci, cel mai probabil are circuitul cu sectiunea de 2,5mm^2 si pentru care se monteaza siguranta de 16A maximum.

Cat despre decuplarea sigurantei automate, uitati-va atent pe capacul acesteia unde este reprezentat schema interna si unde este marcata doar faza cu element de protectie. Contactul de nul este un simplu contact, fara protectie, care declanseaza simultan cu cel de faza. Depinde daca scrie 1P+N sau 2P. Daca este prima varianta atunci este cum am scris iar daca este 2P atunci are elemente de protectie pe fiecare borna.

PS: nu cunosc instalatia pe care o aveti dar sigurantele se calculeaza in functie de sectiunea cablului si nu de consumatori. Va recomand tabelul de la anexa 5.10 din I7-2011 pentru lamuriri cu privire la curentul maxim prin conductor.  In general se monteaza siguranta cam la jumatate din curentul maxim al conductorului pentru care izolatia rezista la temperatura ambianta  si nu la cea de calcul care este cea maxima a izolatiei, de 70 grade, si la care aceasta imbatraneste la o folosire continua la aceasta temperatura cam in 2 ani. Un tablou trifazic necesita, pe langa echilibrarea buna a consumatorilor si un circuit de nul realizat asfel ca sa nu fie posibila distrugerea consumatorilor prin dezechilibru pe nul sau ruperea nulului.

PPS: recomand un electrician care sa verifice tabloul dv.pentru conformitate macar ca si corespondenta intre sectiunile circuitelor si sigurantele existente.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări