CBI Postat Ianuarie 18, 2007 Partajează Postat Ianuarie 18, 2007 Cum se poate mari,respectiv scadea qts-ul unui difuzor(in principal la wofer) controlat,adica cu calcul ceva.De crescut e usor din filtru,dar cum ,cat,ceva formule,sau in fctie de ce din filtru(DCR-ul bobinei,rez interna a cond.),si cam cu cat se poate mari.De scazut am inteles ca-i cam greu,dar se poate putin prin astuparea gaurilor basketului difuzorului,dar la fel cum se manifestaVa multumesc Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 18, 2007 Partajează Postat Ianuarie 18, 2007 Qts e in functie de qms si qes.Pe primul poti sa il scazi introducand o suspensie cu pierderi prin frecare mai mari, sau orice forta de frecare care sa amortizeze mai bine miscarea difuzorului. Qms e deobicei mult mai mare ca si Qes, deci trebuie intervenit cu modificari sanatoase, care in mod sigur vor influenta si alti parametri ai difuzorului. Pe al doilea nu poti decat daca umbli la circuitul magnetic: scazi intrefierul, maresti puterea magnetului. Pana la urma te alegi cu un difuzor stricat.MAi bine cumperi altul cu parametrii doriti.De marit se poate cu o simpla rezistenta. O sa caut formula de la Qes, trebuie sa o am de undeva, ca sa nu fie nevoie sa o deduc din procedeul de masurare. :weedman:REvin: din procedeul de masura nu prea se poate deduce (evident fara sa masori) pt formulele sunt bazate pe impedanta difuzorului la rezonanta care va scadea in momentul inserierii rezitentei.Ti-am gasit ceva..dar nu am timp sa analizez ca trebuie sa plec :axe: (BL^2)/Re=(2pi*fs*Mms)/Qes.Inafara de cazul in care prinzi rezistenta de membrana :weedman: toti parametrii raman constanti, mai putin Re si Qes, deci ma gandesc ca variatia lui Re influenteaza direct Qes. Link spre comentariu
CBI Postat Ianuarie 18, 2007 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2007 Oky,ms.Dar ai idee cam cu cat poate modifica,practic,teoretic cum o fi,rezistenta in cc a bobinei in fctie de inductanta sa?(vreau sa-i urc qts-ul unui dif de la 0,18 la 0,25-0,30 se poate doar din filtru?)Un exemplu asa ,minim maxim ,ceva,sa-mi fac o idee ar fi suficient.Si apropo,zobelul influenteza filtrul pe joase,schimba Fts si panta,si era si logic ,ca mi-ai zis undeva,nu mai stiu exact cuvintele tale,ca NU influenteaza.Acu sa nu ma iei la ochi si sa ma treci pe lista neagra :smt005 Salut Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 18, 2007 Partajează Postat Ianuarie 18, 2007 Pai depinde ce intelegi tu prin influentat.Ceva tot influenteaza...ca altfel nu s-ar pune, decat de decor. :weedman: Normal ca schimba panta, daca te referi la caracteristica filtrului.Cum impedanta ramane constanta atunci caracterisitca filtrului arata ca si cum ar fi pe o rezistenta. Daca nu pui zobelul, inductanta bobinei creste impedanta difuzorului la fr. mari si atunci panta nu mai scade asa brusc. (ma refer aici la tensiunea pe bornele difuzorului)Eu as zice ca se poate mari. Masori cat mai exact Re+restul rezistentelor parazite (cabluri, bobine, etc) , calculezi din formula de mai sus Re-ul dorit si adaugi cat mai trebuie ca sa il atingi. Ar trebui sa mearga. PArtea proasta e evident surplusul de putere disipata.Totusi care e cioaca? de ce sa maresti Qts?N-am de ce sa te iau la ochi, e si normal sa atragi atentia cuiva cand greseste. :partyman: Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 8, 2007 Partajează Postat Februarie 8, 2007 Fara modificarea elementelor fizice ale difuzorului, modificarea Qts nu este posibila, mai ales din filtru!Adaugarea unui magnet suplimentar coboara putin Qts, fara a fi o solutie utilizabila curent si trebuie determinata scaderea Qts ptr. cazul in care se dimensioneaza incinta.A dracului fizica! :snakeman: Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 8, 2007 Partajează Postat Februarie 8, 2007 Atunci formula de mai sus e gresita? Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 8, 2007 Partajează Postat Februarie 8, 2007 Atunci formula de mai sus e gresita?Ce formula? In formula de mai sus ce ai tu variabila? Toti parametrii sunt stabiliti din proectare si nu poti umbla in ei. Vrei sa pui o rezistenta in serie cu Re? Vino-ti in fire! ce se intampla cu impedanta difuzorului?De ce nu ganditi bine lucrurile? Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 8, 2007 Partajează Postat Februarie 8, 2007 Nu ma intereseaza ce se intampla cu impedanta difuzorului.Omul vrea sa modifice Qts, eu i-am dat o solutie. Inserierea unei rezistente face acest lucru, chiar daca are si alte efecte secundare, scopul principal a fost atins.Alta varianta viabila nu vad. Ma indoiesc ca respectivul va pune mana pe strung si va largi intrefierul. :tongue8: O fi DIY aici..dar nici chiar asa. :weedman: Am scris si in primul post ca trebuie intervenit la circuitul magnetic si in final se alege cu un difuzor facut varza. Varianta cea mai buna e sa isi cumpere alt dif. :smt001 Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 8, 2007 Partajează Postat Februarie 8, 2007 Nu ma intereseaza ce se intampla cu impedanta difuzorului.Omul vrea sa modifice Qts, eu i-am dat o solutie. Inserierea unei rezistente face acest lucru, chiar daca are si alte efecte secundare, scopul principal a fost atins.Alta varianta viabila nu vad. Ma indoiesc ca respectivul va pune mana pe strung si va largi intrefierul. :tongue8: O fi DIY aici..dar nici chiar asa. :weedman: Am scris si in primul post ca trebuie intervenit la circuitul magnetic si in final se alege cu un difuzor facut varza. Varianta cea mai buna e sa isi cumpere alt dif. :smt001SCUZE! Asta nu e o solutie! Ma abtin! Dar gandindu-ma cine o aplica........! Link spre comentariu
CBI Postat Februarie 8, 2007 Autor Partajează Postat Februarie 8, 2007 Prima data am vrut sa intreb ce parametrii modifica elementele pasive ale filtrului,ca citisem pe undeva ca se mareste putin qts si trebuie avut in vedere.,inafara de faza,impendanta.Ceea ce am vrut sa aflu e cum,sau cum pot deduce.Intre timp am lasat-o balta.Atata tot.Ca nu ma apuc inseriez rezistente de putere .De largit intrefierul am facut-o odata ,f putin la un tw de la niste boxe chinezesti pt ca avea o forma mai ciudata si nu se potrivea altul,si nu mai intra suportul la loc,dar pana la urma s-au ars din nou si nu s-a mai putut,se topise calota.Dar era junghi oricum,mare lucru nu canta,a fost asa experimental. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum