Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce reprezinta circuitul din figura?


Vizitator Marius Bude

Postări Recomandate

Parerea mea este ca Marius Bude a ghicit de la inceput ce este: un stabilizator de tensiune.

 

Principiul unui stabilizator de tensiune este exact acesta: se compara o fractiune din tensiunea de iesire cu o tensiune de referinta.

 

Acum vad ca si Puriu a dar acelasi raspuns.

Editat de one
Link spre comentariu

Parerea mea este ca Marius Bude a ghicit de la inceput ce este: un stabilizator de tensiune.

 

Principiul unui stabilizator de tensiune este exact acesta: se compara o fractiune din tensiunea de iesire cu o tensiune de referinta.

 

Acum vad ca si Puriu a dar acelasi raspuns.

Ar fi adevarat daca nu ar fi fals. Structura este de amplificator neinversor. Daca se inlocuieste Vref (despre care ati presupus - in mod eronat - a fi o sursa de tensiune continua) cu o sursa de semnal alternativ ce ati obtine? O sursa stabilizata de tensiune alternativa? Pe bune?

Cazul extrem este aplicarea unei tensiuni continue la intrarea amplificatorului, situatie in care veti gasi la iesire tensiunea amplificata conform expresiei A= 1+(R2/R1), asta daca nu cumva intra in limitare.

Link spre comentariu

Un alt topic in care se pune o intrebare apoi autorul uita sa ofere detalii... de parca ar fi primul...

 

Nu stim de unde provine acea schema, nu stim care este interesul autorului legat de ea, ca nu ni s-a spus nimic, presupun ca ar fi un material didactic, ceva problema de rezolvat din partea unui cadru didactic, dar n-am de unde sa fiu sigur. Cert este ca schema reprezinta configuratia elementara a amplificatorului operational neinversor, am prezentat deja in formula anterioara amplificarea ( formula ei ), Vref ar fi trebuit sa se numeasca mai corect Vin, si atunci orice dubiu s-ar fi eliminat.

Link spre comentariu

Rezumat:

- e un amplificator în configuraţie neinversoare;

- are o tensiune de referinţă pe intrare;

- are o rezistenţă de sarcină.

 

Tensiunea pe rezistenţa de sarcină:

Vo = Vref * (1 + R2/R1).

 

Poţi folosi montajul ca stabilizator fără probleme, atîta timp cît sarcina nu trage mai mult curent decît poate livra bietul operaţional.

 

Ca fapt divers, cînd eram prin liceu am făcut o sursă de tensiune reglabilă cu TDA2030 pe post de stabilizator. :)

Link spre comentariu

Este simbolul generic de amplificator, nu stim daca este un "biet" circuit de mica putere sau un amplificator de mare putere.

Poate fi la randul sau o referinta de valoare mai mare decat cea disponibila.

@nico mie mi se pare ca simbolul de sursa Vref este o tensiune continua (pozitiva chiar), daca ar fi fost tensiune alternata ar fi fost diferit: google - alternating current generator symbol.

Amplificatorul este alimentat de la o sursa simpla, daca ar avea o referinta in curent alternativ, nu ar putea reproduce la iesire alternanta negativa.

 

Tensiunea de alimentare este denumita Vi, iar cea de pe sarcina Vo. Ce inteles au aceste notatii pt. dvs. ? Nu exista nici o sursa de semnal.

Editat de one
Link spre comentariu

Doar nu am ajuns sa dezbatem chestii elementare, zau asa One... @Ratza a zis negru pe alb exact ce si cum, nu vad ce sens are continuarea acestei polemici, nu poti nu stabilizator de tensiune un AO neinversor, aaa ca poate fi folosit si cu acest scop, e altceva, dar denumirea de p[rincipiu este AO neinversor, zau asa...

Link spre comentariu

Circuitul colegului nu este compus DOAR din operaţional. E important ce are pe lîngă, fiindcă doar prin nişte valori neortodoxe ale rezistenţelor din bucla de reacţie poţi obţine un minunat oscilator, cu fix aceeaşi topologie de circuit.

Ratza, numai valorile "neortodoxe" ale componentelor din reactie nu-l vor face sa oscileze nici de frica (sau poate da, din cauza unor reactante/impedante parazitare care defazeaza semnalul de la iesire cu 180 de grade. dar asta este o eroare de proiectare a cablajului). Mai trebuie (cel putin) doua componente si atunci, da, il faci sa oscileze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări