Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

amplif stabil si in 0.1ohm


Postări Recomandate

Salut,

 

Am nevoie de o schema simpla, nu ma deranjeaza distorsiuni de 1% poate chiar mai mari, dar care sa fi capabila de la DC pina pe la 50-70KHz (chiar si atenuat partial -6~12dB) pe sarcini puternic capacitive (mii de micro) si rezistente de sarcina foarte mici (chiar si de 0.1ohm).

Nu am specificat puterea pt ca de fapt nu ma intereseaza ci ma intereseaza Vout_peak >=25V

 

Exista asa ceva? Da, exista dar costa enorm si pe de-asupra sint si pazite...

 

La ce imi trebuie? 

Raspund numai pe privat si numai la cei care vin cu idei cit de cit constructive...dar fiti siguri ca este pt o aplicatie cit se poate de practica si nu este un exercitiu de proiectare sau subiect de discutie la o cafea.

 

Ma poate ajuta cineva?

Editat de sesebe
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Folosirea unui trasformator de adaptare la iesire exclude din start posibilitatea de a avea DC la iesire.

 

Deci, nu, fara trasformator.

 

Da, solid state cu o caruta de tranzistori finali. Am reusit sa obtin peste 300A peak si 50Adc dar nu-i stabil si oscileaza. De aceea am decis sa cer si parea celor specializati in puteri mari.

Link spre comentariu

Sa zicem ca sursa o sa o adaptez dupa amplificator.

Traf monofazat sau trifazat daca se cere, sursa in comutatie cu tensiune de iesire adaptata dupa nivelul necesar la iesire, etc.

 

Nu as putea spune ca este un traductor anume...oricum unul cu comportament complex dar as zice ca poate fi simulat cu o grupare paralela de 7000µF cu10mΩ-esr paralel cu o rezistenta de 0.1Ω (0.4Ω pt tensiuni mai mari de 8V).

Partea capacitiva este fixa iar partea rezistiva este dinamica putind varia de la 0.1Ω pina la peste 10Ω.

Link spre comentariu

Rămâne doar varianta cu finali triplet având in " coada " tranzistori IGBT , etaj final cvasicomplementar , intrarea controlată cu DC servo offset având un FTJ cu o constantă de timp cat mai mare , pentru a functiona stabil sub 0,01 Hz ... nu e prea complicat , dar contează răcirea , in special la curenti foarte mari .

Etajul de intrare poate fi unul normal , gen Sava sau Popescu .

Editat de Victor
Link spre comentariu

Din experienta mea, IGBT-urile sint greu de controlat in regim activ normal, sint concepute pt comutatie.

 

Eu as merge pe un driver integrat gen LME49830 si cel putin 10 (pentru inceput) perechi de tranzistori finali (MOS-uri pt ca sint mai putin sensibili la secondbreakdown).

In final am in plan sa utilizez cel putin 25 perechi de finali.

Experimentetele pe care le-am facut pina acum au fost cu 5 perechi de finali (MOS) cu driver bipolar - pereche de njw0281+njw1302 drivere, puse toate pe un radiator imens de sub 0.3°K/W (la nevoie ventilat fortat.

Legat de DC servo, este exclus, am nevoie de DC la iesire si un DC servo imi v-a afecta componenta DC.

 

Problema principala de care m-am lovit este ca are tendinta de oscilatie puternica in functie de sarcina/semnal de intrare....

 

Pentru a vedea ca nu-i un subiect de discutie aiurea, va arat o captura de pe osciloscop de la testele pe care le-am facut cu sarcina de 6600µF paralel cu 6Ω.

Am folosit ca IC. driver un LM3876 cu rezistente de 0.68Ω pe alimentari. Tensinea culeasa de pe aceste rezistente imi comanda tranzistoarele driver (care erau o pereche de tranzistori TIPxx) care comanda MOS-urile.

post-178603-0-35049800-1423726921_thumb.png

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Vrei sa comunici cu submarinele, cu extraterestrii ?

Felicitari pentru proiect, dar cred ca este mai degraba unul academic, nu prea vad aplicatii comerciale, doar vreun aparat de masura pentru cine stie ce aparate, transformatoare de putere, masurator de impedante s.a.m.d., dar in cazul acesta ar fi un generator nu un amplificator.

 

Daca este un aplificator "audio" eu nu prea il vad functional pana la zeci de kHz pentru ca pentru a controla iesirea , trebuie sa ai componente foarte rapide si toate rezistentele din circuit (incluse cabluri de alimentare, bobine, etc) sa aiba o rezistenta mult inferioara sarcinii. Montarea in paralel a mai multor module, dincolo de un anumit numar nu mai scade semnificativ rezistenta parazita din circuit.

 

Daca limitezi banda la cativa kHz cred ca un aplificator in comutatie ar fi un bun compromis.

 

Altfel, ma gandesc la un amplificator cu tuburi si transformator de iesire, dar de la DC pana la 50kHz.... sincer mi se pare mai usor de construit un elicopter.

Link spre comentariu

Hai sa mai dau niste detalii...pt ca vad ca totusi exista si persoane cu care se poate discuta si la modul serios, nu in basicalie.

 

One ai oarecum dreptate dar eu am nevoie numai de un amplificator de putere foarte mare, mai ales in impuls, pentru scurt timp, puterea medie fiind semnificativ mai mica , de 10-50 ori mai mica (500-1000W), capabil sa incarce / descarce cu un curent mare (limitat la 100-500A) condesatorul (condesatoarele) de la iesire, iar curentul maxim de regim static sa fie de 30-70A.

Pentru forma de semnal am sa utilizez oricum un generator arbitrar de forme de unda (dintr-o memorie converit cu un DAC, am deja un DAC facut pt audio care poate fi convertit pt astfel de taskuri).

 

Nu este o aplicatie comerciala in adevaratul sens al cuvintului dar exista foarte multe aplicatii practice dovada ca exista si de cumparat astfel de echipamente dar sint peste 100 000 E, iar eu nu pot sa-mi permit asa ceva.

Nu vreau sa fac ceva pt vinzare!

Vreau numai sa ma "joc" cu generatoare eoliene si solare. Sint sigur ca fiecare are cel putin cite o ideie de analizat/testat. Din pacate multi prefera sa analizeze/testeze numai diferentele intre diferite soiuri de vinuri sau "tarii".

Un generator eolian facut cu un alternator auto, v-a genera forme de unda foarte greu de simulat fara un astfel de amplificator.

 

One te-ai uitat de captura de pe osciloscop? Se poate vedea ca si cu numai 5 perechi de finali am reusit sa obtin curenti de virf de ~300A. Deci problemele invocate de tine cu impedantele legaturilor interne nu sint chiar atit de mari si de netrecut....

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări