Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

led-urile si muzica

Vizitator mihai2525

Postări Recomandate

Vizitator mihai2525

Salut,bine v-am gasit o trec direct la subiect:

Am confectionat un fel de orga de lumini din lipsa de ocupatie si as dori sa va pun cateva intrebari legate de acestea deoarece nu detin cunostintele necesare iar pe internet cautand m-au bagat in ceata intr-o parte e neagra in alta alba etc.

ledurile sunt tip smd in total 66 bucati,puterea nu o cunosc tensiune 12v

detin aparat de masura electronic

dorinta mea ar fi:

1-as putea ca acele benzi sa se aprinda in stil "vu-metru"?

2-merg alimentate dintr-un canal de amplificator care stie pe iesire 15w rms in 8ohm?(n-am testat pana nu stiu concret)

3-detin o bucata lm3915n,ca324e mai multe,tranzistori,rezistente,condensatori,diode;

-transformatoare de la:5v,9v,12v,15v,19v,24v,30v,40v.

-led-uri o gramada pe benzi sau de 3v,respectiv 12v

-pistol de lipit,pompa etc

4 v-as ruga sa fiti mai pe intelesul meu caci dupa cum v-am spus nu prea detin cunostinte.

Multumesc anticipat

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 22
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu lega ledurile direct la ieșirea amplificatorului, chiar dacă la un anumit nivel de putere vei obține un oarecare efect de pâlpâire, riști defectarea tuturor ledurilor la vârfuri mari de semnal și chiar distrugerea etajului final al amplificatorului.

Mai există un topic cu aceeași idee, citește pe forum fiindcă s-a mai discutat. Nu e chiar simplu ce vrei să faci.Practic trebuie să faci schema clasică de VU-metru cu LM 3915 (care se găsește ușor pe net), apoi în locul fiecărui led comandat de integrat, va trebui să pui un optocuplor, optotriac, sau chiar tranzistor ce va comanda separat câte un șir de leduri, sau bandă cu leduri. Ledurile comandate vor fi alimentate dintr-o sursă separată cu tensiune potrivită numărului de leduri înseriate (în cazul tău, la 6 leduri pe un șir vei avea nevoie de circa 18-20V)

Uite aici un exemplu clar :http://it.t77.net/video/uu8dfvjDwJc/lm3915-vu-meter-with-led-strips-part2/#.VNtIjuceHck

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator mihai2525

Din pacate nu cred ca pot face acea schema acele linii de la input audio si intrarea de curent ma baga in ceata se intersecteaza...se unesc nu se unesc (dupa mine nu cred ca se unesc logic m-am gandit),pe cat e de simpla pe atat imi pare de complicata..din ce-am citit acel intragrat stie 3v la iesire led eu cum voi actiona o banda care e la 12v?iar sunt in ceata...nu cunosc rezistentele dupa codul culorilor degeaba le am daca nu le cunosc valoarea.

Link-ul care mi l-ai dat nu cred ca-i bun nu pot viziona nici unul din videoclipuri dau click si-mi apare sa incep o discutie noua.

Am spus si la inceput nu detin cunostinte ce-i mai important am aflat CA SE POATE FACE ca nu pot eu sa o fac este partea a 2-a.Oricum multumesc ca m-ai lamurit.O zi buna

Posted Image

Link spre comentariu

Păi eu îți recomand (dacă ești interesat) să pui mâna și să studiezi pentru început simbolurile folosite în electronică, componentele și proprietățile lor, documentația abundă pe internet. Există zeci de tutoriale pentru începători.

Apoi vei trece la scheme simple cu tranzistori și leduri, urmând să treci treptat la scheme mai complicate. Dacă te apuci direct să faci scheme complexe, nu vei învăța nimic, mai mult vei cheltui bani și nervi defectând componente și aparate inutil.

Mai pun o dată link spre clipul de pe net, la mine merge bine. http://it.t77.net/video/uu8dfvjDwJc/lm3915-vu-meter-with-led-strips-part2/#.VNtOqOceHcl

Dacă nu reușești, cauți ,,LM 3915 VU-meter with led strips,,

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator mihai2525

Multumesc inca o data pentru raspuns Dle validae am reusit sa vad videoclipul acum cu search pe youtube dupa nume si spre uimirea mea vad ca nu a folosit octocuplor pentru acele benzi.

Explicati-mi si mie daca doriti cum de se aprind acele led-uri daca ele sunt de 12v benzile si acel lm scoate 3v la iesire led?sau am gresit eu?m-am documentat gresit?

Ce a facut acel indian pot face si eu e mult mai bine cand vezi cum face cineva.

L.E acum am analizat inca o data videoul si acum am inteles de ce se aprind pentru ca el a,atacat acel lm cu 12v la intrarile benzilor dupa schema.Ce nu inteleg este faptul ca pinul 8,4,2,5 sunt legate toate la minus?daca da acel punct de impamantare ce-i cu el?vine legat de minus?apoi acel condensator care se leaga la plus ce face mai departe?ca vad ca nu se mai leaga la nimic

Editat de mihai2525
Link spre comentariu

Ia și documentează-te : https://www.google.ro/search?q=lm3915+vu+meter+schematics&client=opera&sa=X&biw=1366&bih=660&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=-VvbVMiGOJLkaoqegNAO&ved=0CCkQ7Ak

Sunt mai multe versiuni de conectare și utilizare a lui LM 3915 depinzând de nivelul semnalului audio și de numărul ledurilor folosite. Vezi că are și selector de mod dot/bar (punct sau linie) în funcție de cum vrei să se aprindă ledurile. La modul dot, se aprinde doar un singur led ce indică nivelul semnalului. La modul bar, se aprind din ce în ce mai multe, imaginea finală fiind cunoscuta linie cu lungime variabilă.

Link spre comentariu
Vizitator mihai2525

Mersi D-le validae mi se pare ilogic sa invat teancuri de pagini doar pentru simplu fapt ca nu mi se poate raspunde la ce-am intrebat mai sus.Voi abandona proiectul,daca gaseam un tutorial absolut complet nu mai deschideam topicuri.

Link spre comentariu

Nu le-am pus să înveți tot ce e acolo, era doar o sursă de inspirație pentru ce vrei să faci. Nu am înțeles de ce nu faci schema indianului de pe YT, fiindcă era relativ simplă și explicită. Nu spun că ar fi cea mai bună soluție, dar pentru un începător e suficient de simplă.

Link spre comentariu
Vizitator mihai2525

Pai nu este grea doar ca ma lovesc la anumiti pasi de ex m-am blocat la acel condensator si acea rezistenta,le am doar ca nu-mi pot da seama cum sa le montez la ce pini?te rog frumos descarca poza care am pus-o deschide-o in paint si trage cateva linii nu-mi ia un minut,chiar m-am blocat,daca la pinul 5 si 6 este intrarea audio ce face acea rezistenta acolo sau nu vad eu bine?

Posted Image

Editat de mihai2525
Link spre comentariu

Cam așa ar veni legăturile, cu linie groasă sunt traseele și cu linie subțire componentele.Am adăugat un dublor de tensiune cu două diode care mărește (dublează) amplitudinea semnalului audio, apoi o redresează. Sursa de semnal se va cupla între masă (-12V) și (intrarea audio). Apropo de benzile cu leduri, ele trebuie alimentate cu fix 12V din aceeași sursă cu integratul, în primele postări spusesem că pentru 6 leduri înseriate ar trebui cam 18-20V, dar nu văzusem că de fapt tu folosești banda cu leduri pentru 12V. În acele benzi ledurile sunt grupate câte două în serie, apoi fiecare pereche este legată în paralel cu celelalte (legare mixtă serie/paralel) deci banda se alimentează cu 12V indiferent de lungimea ei. Trebuie să ai grijă să folosești o sursă destul de puternică să suporte consumul tuturor benzilor, deci pentru 10 benzi la un consum de circa 60 mA per bucată ( considerând doar 6 leduri pe fiecare) va trebui o sursă care să poată da minim 1A (trebuie să ai și o rezervă de putere)

post-179973-0-02266000-1423750815_thumb.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu nu as pune nimic altceva in afar de un cond si o rez la masa pe intrare.

Dublorul presupune deja o tensiune mare la intrare, tensiune la care LM-ul depaseste capatul (cand e reglat pe sensibilitate mare). Sensibilitatea maxima e 1,2V cap de scala...

Ba mai mult, pana nu se deschide dioda, vumetrul sta degeaba in loc sa indice semnalul!

ATENTIE!

LM3915 nu e deloc VU-Metru, LM3916 este!

Daca se compara cele 2 circuite (pe muzica), LM3915 e o mare dezamagire in aplicatia de fata.

LM3914, care e liniar, e mult mai apropiat de VUmetru.

Vorbesc in cunostinta de cauza, si am 5x LM3915 cumparate degeaba :84

Ce descriere frumoasa am facut aici, cand am experimentat cu ele: http://www.elforum.info/topic/14773-vumetru-cu-lm3914-lm3915-lm3916/?hl=lm3916&do=findComment&comment=643680

Si pt a comanda benzile de leduri, mai trebuie si niste tranzistoare (de putere), pe iesirile LM-ului.

BD-uri sau chiar si niste BCuri (327 de ex, sau 2N2222) merg!

Link spre comentariu
Vizitator mihai2525

Dle validae,iti multumesc pentru desen este nemaipomenit acum inteleg cum sta treaba o sa-l fac exact cum e pe desen apoi cand v-a fi gata voi posta si rezultatul.Multumesc inca o data apreciez gestul dvs.

Dle (Dr.L) din pacate m-am informat prost inainte sa fac comanda de la magazin si dupa cum v-a spuneam mai sus pe internet sunt fel si fel de pareri asa ca m-am oprit la lm3915n,in oras nu gasesc asa ca dupa ce o sa termin acest "proiect" ca sa-mi intru in mana o sa-mi comand vreo 2-3 lm3916 am vazut ca a-ti explicat foarte bine in acel post.Daca vedeam postul dvs inainte sigur imi luam 3916.

Multumesc pentru ajutor.Noroc cu voi altfel :sparge:

Link spre comentariu
Vizitator liviu marian

Proiectul de mai sus nu este gata pentru ca a aparut altceva in schimbul lui,

Incerc sa ma leg cum se vede in poza dar nu-mi comanda afurisita de banda ori sta aprinsa indiferent de intensitate,ori nu se aprinde.Este un pcb cu lm3914-n 2 bucati.Placa merge perfect dar cand incearc sa-mi conectez acea banda nu o controleaza.La bornele unui led de pe pcb am vreo 5.5v.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Păi cum să legi banda astfel ???  Acel integrat comandă separat fiecare led în parte și nu poate suporta curentul întregii benzi pe ieșirea unui led.Trebuie intercalat între fiecare ieșire de comandă și banda de leduri un tranzistor capabil să suporte curentul benzii cu leduri. Ai citit primele postări ? La postarea #4 am pus un link la un videoclip care arată cum se face ce vrei.

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator liviu marian

Pai ce-am inteles din primele postari este ca banda trebuie legata la + de la aceiasi sursa de curent cu integratul,si iau semnal de la iesirea integratului.Practic nici ala din video n-a folosit tranzistori si la el se aprindeau.

Editat de liviu marian
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări