Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

A incercat cineva schimbare LEDuri la un LCD ?

Mondan

Postări Recomandate

Ma refer la LED-uerile care consituie backlight-ul.

Si sa le poti inlocui cu unele mult mai puternice.

Asrta ca scop ca faci acel LCD sa se vada foarte bine la soare.

Stiu ca exista Pixel QI si Mirasol, dar tehnologiile astea sunt foarte scumpe.

Inlocuirea LED-urilor ar fi mai ieftia.

Marea problema e sa nu strici display-ul la inlocuire.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mondan

4

• aygun

3

• Dxxx

2

• loleksibolek

1

Top autori în acest subiect

Ai un stil inconfundabil.Niciodata nu inteleg exact ce vrei.Din titlu am crezut ca vrei sa treci un lcd pe leduri,din topic ca vrei sa inlocuiesti ledurile cu unele mai puternice.Lcd nu are fundalul luminat cu leduri.

Link spre comentariu

Mai detaliat te rog. Eventaual portretul psihologic, ca asta astept de la tine.

Probail nu intelegi ce vreau, ca nici eu nu stiu ce vreau. Sau ... ar putea fi altfel?

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Lcd sau TFT sunt categoria mare a afisoarelor care folosesc cristale lichide (liquid christal display = LCD) care sunt "activate" de tranzistori transparenti realizati in strat foarte subtire (thin film transistors = TFT)

Acste afisoare nu emit ele lumina ci "filtreaza" lumina care vine din spate, deci in spatele ecranului trebuie sa existe / sa fie emisa lumina alba.

Si pe asta o poti uzual face cu CCFL (cold catrhode fluorescent lamp) sau cu LED.

Revenind la intrebare: eu am componente pentru asa ceva, vezi la vanzari si de asemenea am facut un thread - care nu era greu de gasit - vezi aici

Daca insa vrei vizibilitate extrema in soare trebuie cu totul alta tehnologie - fie cu transiluminare fie cu LED tricrome (emitatoare de lumina) cum sunt afisoarele Oled.

Link spre comentariu

transiluminare? Transflectiv LCD te referi ?

Nu gasesc asa ceva, la o rezolutie acepatibila macar tip VGA.

De OLED am tot auzit. Sunt telefoane care au un asfel de display. Dar am testat si nu e chiar asa cum sunt laudate.

Multe laptopuri ti le vand in magazin ca avand nu-stiu ce tehnologie noua gen Crystal Bright Technology, iesi cu ele afar si sunt  fix 0.

Link spre comentariu

Scuze, nu am vazut postul.

Deci un ecran obisnuit TFT prelucreaza lumina alba venita din spate (practic o filtreaza).

Este evident ca un display facut dupa acest principiu va deveni greu lizibil cand valoarea radiatei produsa de sursa din spate devine comparabila cu iluminarea ambientala.

Senzorul nostru, adica ochiul, ca toti receptorii biologici are sensibilitate logaritmica, deci acopera niste ordine bune de marime, adica noaptea vedem cativa lucsi daca suntem nictalopi, iar ziua daca nu avem albinism putem rezista la lumina soarelui torid. Gama dinamica extrem de larga, daca nu era asa ne disparea specia.

Asta si datorita "calitatii" senzoruli retinian - care pentru o dinamica asa extinsa are 2 tipuri de receptori, cei foarte sensibili pierzand la discernerea culorii.

In plus mai exista si "diafragma" biologica - irisul (aici problema albinosilor) dar chiar si muschii mimicii participa.

Hai ca ma opresc cu fiziologia!

Treaba este ca dispozitivele tehnologice nu fac fata la asa dinamici.

Si atunci ar fi tenhnologiile de care am amintit:

- pixeli emisivi (ca in Oled, sau afisorele cu leduri tricrome de la reclamele exterioare, care se vad bine si sub soarele de vara) - pentru ca nu se bazeaza pe filtrare (adica "aruncarea" energiei in plus). Pot emite radiatie suficient de intensa incat ochiul setat pe "sensibilitate minima" de soarele intens sa le poate inca discerne.

Daca un panou din asta ar fi setat fix atunci noaptea ar fi clar orbitor, asa ca au un senzor pentru reglarea luminozitatii.

- trensreflectiv adica nu foloseste sursa de lumina in fundal ci reflecta exact radiatia care vine spre ecran, bine inteles filtrand-o si formand imaginea.

Nu numai ca face economie de energie, dar cu cat e mai multa lumina cu atat reflecta proportional mai multa.

Multe ecrane de e-book sunt pe acest principiu, dar in general sunt monocrome.

Link spre comentariu

eInk nu e TFT, cum a întrebat iniţiatorul.

În afară de ecranele TFT transreflex, nu există soluţie, ca să învingi lumina solară ai nevoie de una şi mai puternică, la un ecran de 15 inci ar fi nevoie de zeci de W, ceea ce bineînţeles că e absurd la un laptop.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Salut. O data am avut si eu nevoie de un un ecran care sa stea afara si sa se vada in soare. Si am facut unu care indeplinea cat de cat cerinta. Nu stiu sa va detaliez in termeni tehnici dar o sa explic ce am facut. Am avut ecranul initial iluminat cu leduri in partea de jos, in cazul meu de 17'. Si lumina generata de acele leduri nu facea fata chiar daca i am facut un paravan. Am mai facut rost de unu la fel, am dat jos sticla, si acele folii din spate pana am ajuns la acel plexic care disperseaza lumina, in cantul caruia vin montate led urile. Am luat acel plexic si l am pus sub plexicul ecranului meu bun, dar invers.( unul cu led uri jos unu cu led uri sus.) O fost simtitor mai bine povestea cu iluminatul dar nu destul, secretul a fost o oglinda pusa ultima sub cele 2 plexicuri. Nu intru in detalii cum le am asamblat, carpeli cu banda de staniol etc, banuiesc ca nu o sa fie la fel la tine.(eu am avut loc, zic asta pt ca se ingroasa un pic povestea.) Ideea e ca o mers si chiar daca soarele batea in el era destul de vizibil. Led urile erau alea standard din ecrane, cu montajul ala de 12 v care regleaza luminozitatea. Am incercat si cu alte led uri la fel, puse pe lateralele scurte ale ecranului dar aproape nu se vede diferenta. (Secretul am tras eu concluzia,sta in acele linii fine de pe plexic, care se "indeasa " pe masura ce se indeparteaza de sursa luminii..) sper sa iti fie de ajutor povestea .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări