Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcarea acumulatorului auto

catax4u

Postări Recomandate

Salut. Am o intrebare legata de subiectu asta. Ce se intampla daca incerc sa incarc un acumulator auto de 65 Ah cu o sursa de tensiune care poate sa furnizeze curent de maxim 5 A? E posibil sa suprasolicit sursa, deoarece acumulatorul se incarca cu a 10-a parte din acesti 65 Ah, adica 6.5 A? Timpul de incarcare completa a acumulatorului este destul de mare si sursa va fi solicitata sa dea maximul de curent pe o perioada de timp de cateva ore. Exista vreun risc sa ard sursa(e o sursa reglabila de tensiune)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• catax4u

3

• Marian

1

• validae

1

• Mircel

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

acumulatorul se incarca cu a 10-a parte din acesti 65 Ah, adica 6.5 A

Dacă sursa este reglabilă, asiguri ptr. încărcare 14,4V și 5A. Se va încărca mai greu (12-14 ore în loc de 10).

Link spre comentariu

Depinde de sursa, daca este dimensionata suficient de generos incat sa livreze cei 5A pe termen nedelimitat atunci nu ar trebui sa fie nici un fel de problema, daca insa este una "economica" cum sunt cele de pe ebay cat o cutie de chibrituri atunci eu as abandona ideea.

Link spre comentariu

Dacă vrei să fi sigur că nu o suprasoliciți, înseriază cu ea un bec de far auto cu ambele filamente în paralel.Becul va limita curentul de încărcare la o valoare suportabilă de încărcător (acumulatorul descărcat trage un curent mai mare la început) și va furniza o indicație vizuală utilă.Atunci când acumulatorul e aproape încărcat, filamentul becului aproape nu mai luminează, curentul fiind foarte mic.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut. Am o intrebare legata de subiectu asta. Ce se intampla daca incerc sa incarc un acumulator auto de 65 Ah cu o sursa de tensiune care poate sa furnizeze curent de maxim 5 A? E posibil sa suprasolicit sursa, deoarece acumulatorul se incarca cu a 10-a parte din acesti 65 Ah, adica 6.5 A? Timpul de incarcare completa a acumulatorului este destul de mare si sursa va fi solicitata sa dea maximul de curent pe o perioada de timp de cateva ore. Exista vreun risc sa ard sursa(e o sursa reglabila de tensiune)?

Singurul risc e sa nu incarci bine bateria. Sigur sursa nu va avea nimic de suferit. 

Chimia bateriilor de sulf are un risc mare de a depune sulfat pe electrozi. De aceea se recomanda sa se incarce la amperaj mare bateria pentru a preintampina pe cat posibil procesul de sulfatare. De aceea e bine sa ii dai chiar pana la 20A 14.4 V pentru o baterie cu Pb acid si pana la 14,7 V pentru Pb gel.

In caz ca bateria a inceput deja sulfatarea  se recomanda curenti mici (2A) si tensiuni mai mari 15.3 V pentru bateria Pb acid si 14.4 V pentru Pb -gel.

Dupa aceea e bine sa tii continui cu o tensiune 13.8 V toata perioada nefolosirii bateriei. Acesta e un algoritm la un sistem de incarcare permanenta a bateriilor folosit la panouri solare si alte aplicatii gen campere, barci etc.

Cel mai important pentru a incarca corect o baterie de Pb sunt pasii din diagrama atasata. Din pacate incarcatoarele ce incarca in felul acesta sunt foarte scumpe dar iti garanteaza viata cea mai lunga a bateriei printr-o incarcare in 4 stadii cu preintampinarea sulfatarii. Pentru a simula aceasta incarcare iti trebuie sigur un sistem cu un microcontroler si feedback de control al tensiunii si curentului.

post-204318-0-35604500-1424473972_thumb.gif

Editat de cipndale
Link spre comentariu

Schema este "beton", eu am realizato in 2 exemplare pana acum. Important este sa ai traf. solid si racire buna la tranzistorul de putere. 

Chestia cu incarcatoarele "inteligente' se merita pentru alte aplicatii care implica acumulatori. Pentru a resuscita un acumulator auto care oricum va fi inlocuit, eu cred ca merge si o sursa. Cand ajungi sa "pui" acumulatorul pe redresor, viata acestuia se apropie de sfarsit. Parerea mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări