Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

incarcarea acumulatorului auto

Postări Recomandate

Salut. Am o intrebare legata de subiectu asta. Ce se intampla daca incerc sa incarc un acumulator auto de 65 Ah cu o sursa de tensiune care poate sa furnizeze curent de maxim 5 A? E posibil sa suprasolicit sursa, deoarece acumulatorul se incarca cu a 10-a parte din acesti 65 Ah, adica 6.5 A? Timpul de incarcare completa a acumulatorului este destul de mare si sursa va fi solicitata sa dea maximul de curent pe o perioada de timp de cateva ore. Exista vreun risc sa ard sursa(e o sursa reglabila de tensiune)?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă vrei să fi sigur că nu o suprasoliciți, înseriază cu ea un bec de far auto cu ambele filamente în paralel.Becul va limita curentul de încărcare la o valoare suportabilă de încărcător (acumulatorul descărcat trage un curent mai mare la început) și va furniza o indicație vizuală utilă.Atunci când acumulatorul e aproape încărcat, filamentul becului aproape nu mai luminează, curentul fiind foarte mic.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Salut. Am o intrebare legata de subiectu asta. Ce se intampla daca incerc sa incarc un acumulator auto de 65 Ah cu o sursa de tensiune care poate sa furnizeze curent de maxim 5 A? E posibil sa suprasolicit sursa, deoarece acumulatorul se incarca cu a 10-a parte din acesti 65 Ah, adica 6.5 A? Timpul de incarcare completa a acumulatorului este destul de mare si sursa va fi solicitata sa dea maximul de curent pe o perioada de timp de cateva ore. Exista vreun risc sa ard sursa(e o sursa reglabila de tensiune)?

Singurul risc e sa nu incarci bine bateria. Sigur sursa nu va avea nimic de suferit. 

Chimia bateriilor de sulf are un risc mare de a depune sulfat pe electrozi. De aceea se recomanda sa se incarce la amperaj mare bateria pentru a preintampina pe cat posibil procesul de sulfatare. De aceea e bine sa ii dai chiar pana la 20A 14.4 V pentru o baterie cu Pb acid si pana la 14,7 V pentru Pb gel.

In caz ca bateria a inceput deja sulfatarea  se recomanda curenti mici (2A) si tensiuni mai mari 15.3 V pentru bateria Pb acid si 14.4 V pentru Pb -gel.

Dupa aceea e bine sa tii continui cu o tensiune 13.8 V toata perioada nefolosirii bateriei. Acesta e un algoritm la un sistem de incarcare permanenta a bateriilor folosit la panouri solare si alte aplicatii gen campere, barci etc.

Cel mai important pentru a incarca corect o baterie de Pb sunt pasii din diagrama atasata. Din pacate incarcatoarele ce incarca in felul acesta sunt foarte scumpe dar iti garanteaza viata cea mai lunga a bateriei printr-o incarcare in 4 stadii cu preintampinarea sulfatarii. Pentru a simula aceasta incarcare iti trebuie sigur un sistem cu un microcontroler si feedback de control al tensiunii si curentului.

post-204318-0-35604500-1424473972_thumb.gif

Editat de cipndale
Link spre comentariu

Schema este "beton", eu am realizato in 2 exemplare pana acum. Important este sa ai traf. solid si racire buna la tranzistorul de putere. 

Chestia cu incarcatoarele "inteligente' se merita pentru alte aplicatii care implica acumulatori. Pentru a resuscita un acumulator auto care oricum va fi inlocuit, eu cred ca merge si o sursa. Cand ajungi sa "pui" acumulatorul pe redresor, viata acestuia se apropie de sfarsit. Parerea mea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări