adrian_c Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Pentru un incepator, un integrat driver rezolva multe probleme de cablaj, piese lipite gresit si alte erori. Comparativ cu o schema cu 5 tranzistori incluzandu-i pe cei finali, un integrat driver iti ofera o calitate ceva mai buna, in limita conceptiei de amplificator simplu. TDA 2052 era interesant, avea si limitare la suprasarcina, dar conduce finalii foarte fierbinti. Link spre comentariu
Vizitator sebastian150212 Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Pentru un incepator, un integrat driver rezolva multe probleme de cablaj, piese lipite gresit si alte erori. Comparativ cu o schema cu 5 tranzistori incluzandu-i pe cei finali, un integrat driver iti ofera o calitate ceva mai buna, in limita conceptiei de amplificator simplu. TDA 2052 era interesant, avea si limitare la suprasarcina, dar conduce finalii foarte fierbinti. Era vorba de TDA 2025 Link spre comentariu
adrian_c Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 Greseala mea, voiam sa spun TDA7250, care este un integrat driver stereo. Vechi, ce-i drept. Link spre comentariu
zal Postat Februarie 19, 2015 Partajează Postat Februarie 19, 2015 (editat) Evitaţi TDA7250, e fragil şi peste +/-30V se încinge ca dracu stînd degeaba. Se folosea prin combine şi videocasetofoane cu amplificare Philips. Editat Februarie 19, 2015 de zal Link spre comentariu
one Postat Februarie 20, 2015 Partajează Postat Februarie 20, 2015 Exact, asta era si nu imi mai aminteam codul, voiam sa il utilizez si am renuntat. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 8, 2015 Partajează Postat Martie 8, 2015 De schema asta ce spuneti? Eu o folosesc pe subwoofer alimentata la plus/minus 40 volti! Link spre comentariu
one Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 Nu pot garanta ca aceasta schema functioneaza perfect, dar principiul de functionare este corect. Daca ar fi sa aleg dintre aceasta si cea simetrica, as merge pe cea simetrica, mai ales ca am facut un amplificator de acest tip si am fost foarte multumit. In plus, argumentele pe care le-am adus in mai multe topicuri legate de munca pentru un amplificator si inutilitatea simplificarii etajului de intrare, sunt valabile si aici. Schema cu operationalul este relativ simpla, dar exista problema superdiodei, care nu este corect dimensionata (TIP142 si 147 sunt darlington, deci se vor deschide la tensiune mai mare). In plus, eu tem un eventual zgomot pe alimentarea integratului, zgomot care se va amplifica spre iesire. R7 si R8 sunt foarte importante, caci de dimensionarea lor corecta se asigura excursia tensiunii la iesire, deci puterea de iesire. Si R9 intra in calculul celor 2 de mai devreme. Acest principiu a fost utilizatat pentru niste kituri amplificatoare comerciale in punte, bazate pe TDA2050 si tranzistoare. Problema superdiodei nu era foarte sesizabila, pentru ca la puteri mici lucra integratul si nu existau distorsiuni crossover. Avantajul era ca, lucrand in punte, se putea obtine o putere de 4 ori mai mare decat numai a integratului simplu, pe aceeasi rezistenta de sarcina si la aceeasi tensiune de alimentare, in plus gestiunea termica era simplificata. Diferenta cea mai importanta fata de schema cu TL071 era ca TDA2050 era alimentat la aceeasi tensiune cu finalii iar iesirea acestuia era comuna, adica direct pe sarcina. Lipsa prefinalilor facea schema si mai simpla, deci avantajoasa din punct de vedere comercial. Link spre comentariu
franzm Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 (editat) Stonecold este un amplificator current dumping inspirat din cel al d-lui Schmidt din Elektor (1977,) care la rândul sau s-a inspirat din Quad 405 si nu se pune problema superdiodei, etajul final lucrând fara curent de repaus. Fata de schema din Elektor s-au luat masuri de stabilizare termica (D6, D7) a curentului în etajul clasa A (VT3, VT4). Editat Martie 9, 2015 de franzm Link spre comentariu
franzm Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 @fritz vali: Cum stati cu zgomotul (brum)? Caderea de tensiune pe D6 si D7 are si o componenta (variabila) data de riplul tensiunii de alimentare. Link spre comentariu
fritz_vali Postat Martie 9, 2015 Partajează Postat Martie 9, 2015 (editat) Nu am nici un brum. Singura chestie e ca prefinalii trebuiesc pusi si ei pe acelasi radiator ca finalii. Daca lasi prefinali doar pe radiator mic se incing rau. Editat Martie 9, 2015 de fritz_vali Link spre comentariu
one Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 (editat) Stonecold este un amplificator current dumping inspirat din cel al d-lui Schmidt din Elektor (1977,) care la rândul sau s-a inspirat din Quad 405 si nu se pune problema superdiodei, etajul final lucrând fara curent de repaus. Fata de schema din Elektor s-au luat masuri de stabilizare termica (D6, D7) a curentului în etajul clasa A (VT3, VT4). Aaaaa, corect, la curenti mici debiteaza prefinalii pe sarcina. Editat Martie 10, 2015 de one Link spre comentariu
hpavictor Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 De fapt amplificatorul Stonecold este din alt film , la concurenta cu amplificatoarele realizate de Raimond . Evident , Coldstone va trebui construit cu componente adevarate pentru o comparatie serioasa . Link spre comentariu
franzm Postat Martie 10, 2015 Partajează Postat Martie 10, 2015 Aaaaa, corect, la curenti mici debiteaza prefinalii pe sarcina. Da; pâna pe la vreo 20-30mA ;-) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum