Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire rezistor

Vizitator blackhawk861

Postări Recomandate

Vizitator blackhawk861

Buna.

Am o mica problema cu o masina de spatat rufe Indesit WIL85X. Dupa ce evacueaza apa se blocheaza si da erroarea F10.

Pressure switch or level sensor not sensing correctly
  • [*]Check wiring and harness  [*]Check level sensor [*]Check electronic control module

Am verificat cablurile, presostatul si mi se pare ca totul este in regula, presostatul functioneaza corect.

Am scos placa de baza, vizibil este OK, nu se vede nimic ars, nimic umflat.

Am gasit un rezistor de 1000 ohmi (1 pe imagine) pe care am masurat si are doar 13 ohmi. M-am dus la magazin cu piesa si am cerut sa-mi dea alta, a masurat si domnu de la magazin si mi-a confirmat ca este stricata, dar nu avea alta.

Am desfacut o sursa de calculator si am gasit rezistori de 1000 ohmi (2 pe imagine), am masurat si au in jur de 997 ohmi, dar sunt mai mici si au alta culoare. Am mai gasut si ceva potentiometre mici (3 pe imagine) pe care am reusit sa-i setez la 1000 ohmi, folosind doar 2 din pini.

Cunostiintele mele de elecronica se cam opresc aici si vrea sa va intreb daca pot inlocuii piesa (1) cu vreo una din cele doua variante, (2) sau (3).

Multumesc!

post-242345-0-25280900-1423330419_thumb.jpg

Link spre comentariu

Componenta de la punctul 1 este o bobina. La masuratoare este normal sa arate o valoare mica. Nu ea este vinovata. Mai cauta.

Eventual o poza cu acea placa ar fi necesara.

Pune si locatia la profil.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Salut.

Dupa cite stiu eu rezistenta de la poz 1 are posibilitatea de a disipa caldura mai bine decit cele de la poz. 2 In mod normal le poti inlocui , eventual temporar, pina gasesti una la fel, pentru ca nu pot sa cred ca nu gasesti de cumparat una identica, pretul fiind infim. Nu pune pe cea din poz 3. Eventual as cauta una identica pe placile de tv de pe la vreun atelier de depanare...

Link spre comentariu

Problema apare sigur după evacuare, sau la început, după ce se umple cuva cu apă ?  Verifică totuși periile motorului, dacă una se blochează sau e uzată la limită, se întâmplă astfel de erori.Nu le verifica ,,din ochi,, fiindcă sigur sunt acolo.Dă-le jos (sunt prinse cu două șuruburi fiecare) și vezi ce lungime au.Trebuie să iasă din casetă cel puțin 1 cm.

Link spre comentariu
Vizitator blackhawk861

Am dat periile jos, mi se par in regula, am atasat o poza.

Urmeaza sa schimb rezistenta si revin.

Multumesc.

post-242345-0-61685000-1423424290_thumb.jpg

Editat de blackhawk861
Link spre comentariu
Vizitator blackhawk861

Am verificat la care pini da semnal gol, am suflat in furtunas si am vefificat unde da semnal. Am gasit undeva pe net ceva informatii cum ar trebuii sa fie (2-4 gol si 2-3 plin) si era corect. Se aude foarte clar si click-ul cand cupleaza si decupleaza presostatul.

Da, se blocheaza dupa ce evacueaza apa si vrea sa treaca la ciclul urmator, uneori dupa spalare, uneori dupa clatire.

Editat de blackhawk861
Link spre comentariu

E în regulă și presostatul atunci, el trebuie să închidă contactul când apa are nivelul maxim admis în cuvă. Ai verificat electrovalvele de alimentare cu apă ?  Sunt două, imediat după furtunul de alimentare cu apă. Sunt două bobine care acționează două supape.Măsoară-le să dea rezistența identică. Vezi să nu ai mizerie în filtrul de intrare în mașină, în special coji de rugină. Dacă nu e rugină, decuplează conectorii electrovalvelor ce vin dinspre placă și alimentează fiecare bobină separat la rețea.Suflă aer prin cupla de alimentare cu apă și vezi dacă nu e înfundată sau blocată electrovalva testată.Poți face proba și cu apă, dar atenție să nu faci inundație  :rade:

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator blackhawk861

Am pus inapoi rezistenta veche si a puscat, am pus alta si ... a puscat. Am scos placa de baza am curatat-o bine bine si am pus alta rezistenta, nu a mai puscat dar tot dadea erroarea. (nu am gasit rezistenta identica cu cea originala, in 3 magazine am fost) Pe principiul "daca nu ajuta nici nu strica" am schimbat condensatorii, care vizibil erau OK, nu era nici unul crapat sau umflat. Am spalat 2 ture fara sa se blocheze masina. O sa cumpar un multimetru care masoare si uF ca sa-i masor.

Am verificat electrovalvele, amandoua au 3570 ohmi. Nu le-am verificat daca sunt infundate sau nu, dar daca se blocheaza data viitoare cand spal, o sa verific si acest lucru.

Multumesc pentru ajutor.

Editat de blackhawk861
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări