Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Constructie Boxe

UNIVERSAL2000

Postări Recomandate

aoleu...dar si aikci incepe lumea sa se certe??? :rade:

eu primul difuzor care l-am cumparat, eram prin generala, in clasa a 8 a, si a fost iefin tare fata de restul. era un NO NAME care scria pe el 200W dar in realitate nu ducea nici macar 40W. o jumatate de an de zdranganeala pus in coltul patului a functionat cu 1 TDA2030 si pe urma i-am facut o coasca din pal din ochi...si mi-a placut cum a iesit.  Cand eram prin clasa a 9 a am vrut STEREO si am vrut sa mai fac o coasca si inca un difuzor sa cumpar....normal nu am mai gasit acelasi difuzor si am dat de 2 ori mai mult pe alta chinezarie. ciudat a fost pentru mine cand ambele boxe nu sunau la fel...si chiar cel care a costat de 2 ori mai mult suna mai bine! A functionat asa vreo 2 ani cand "mi-am mai intrat putin in paine" si am inceput sa fac diferentele intre HI-FI si zdranganeala, cat si ce sunt aia parametri thielle small, SPL...etc. si asa mi-am facut 2 boxe cu ceva difuzoare "mai de firma", nu mai retin exact firma si modelul dar tot din chinezarii doar ca erau mai calitative. am calculat boxele din ceva articole gasite prin carti de specialitate, care si alea greu le gaseai atunci, si desi nu am tinut cont de multi parametri mie imi placea cum sunau....normal ca in ziua de azi e tot zdranganeala...dar era mai "HI-FI".

Probabil ca si @UNIVERSAL2000 tot undeva cum eram noi candva, sau ma rog, cum eram eu candva, si asa ii place si lui acum...asa ca i-am propus omului ceva solutii alternative, acum el va alege sa faca ceva! ce-i va iesi? el va sti cand le va "exploata" si fie ii va place (mai mult ca sigur ii va place), fi o sa se intoarca aici si fie va iesi fum dim bobina basului sau i se va intrerupe bobina de pe tweeter (am ars multe tweetere  la viata mea). Cert este ca pentru el este o experienta care poate sa traga niste concluzii si pe viitor va evita anumiti factori constructivi.

Asa ca nu va mai "intepati" degeaba ca toti avem orgoliul nostru si fiecare aredreptate in felul sau, asa ca nu se va termina niciodata.....

Link spre comentariu

Atunci cand vii si ceri niste sfaturi se presupune ca vei tine cont de ele. Dar daca lumea iti recomanda una, alta si tu ii ignori complet nu vad de ce mai deschizi topic. Ma rog, poate eu sunt mai dereglat...

Link spre comentariu

Da, corect, dar poate bugetul nu-i permite!!! Sfaturile primite aici cu siguranta ii vor folosipe viitor, dar acum trebuie sa se descurce cú cat poate. Acum e in floare tineretii si va avea timp sa invete, mai ales ca are cat decat un mic interes....si daca mai sipune mana pe ceva literatura de specialitate...cine stie unde va ajunge!!!!

Link spre comentariu

Atata timp cat nu se precizeaza mai nimic e firesc sa primesti 1001 raspunsuri de toate felurile...

Ia sa apara o postare pe forum :

Va salut, am rugamintea de a primi un pic de ajutor in alegerea si confectionarea unor boxe.

Destinatie si Tip : Boxele vor fi folosite pe un amplificator de camera de putere mica 2x20/30w, ca si tip as dori sa fie Bookshelf Bass Reflex.

Boxele doresc sa fie pe doua cai.

Buget Difuzoare : 300-400 Lei

Buget Filtre : 150-200 Lei

Buget Incinte : 200 Lei

Nu doresc difuzoare chinezesti.

Filtrajul doresc sa fie facut special pentru difuzoare si nu filtre din comert.

Sa vedem cine si ce mai spune atunci :)

Din cauza lipsei de informatii se tot trage initiatorul topicului de limba sa mai dea un detaliu, sa mai spuna un buget, sa mai spuna cam ce isi doreste, cam ce vrea si cam unde vrea sa bata. Acum ce porti poti deschide cu un sfert de cheie... Nu prea se stie...

Editat de Adamath_2006
Link spre comentariu

Atata timp cat nu se precizeaza mai nimic e firesc sa primesti 1001 raspunsuri de toate felurile...

Ia sa apara o postare pe forum :

Va salut, am rugamintea de a primi un pic de ajutor in alegerea si confectionarea unor boxe.

Destinatie si Tip : Boxele vor fi folosite pe un amplificator de camera de putere mica 2x20/30w, ca si tip as dori sa fie Bookshelf Bass Reflex.

Boxele doresc sa fie pe doua cai.

Buget Difuzoare : 300-400 Lei

Buget Filtre : 150-200 Lei

Buget Incinte : 200 Lei

Nu doresc difuzoare chinezesti.

Filtrajul doresc sa fie facut special pentru difuzoare si nu filtre din comert.

Sa vedem cine si ce mai spune atunci :)

Din cauza lipsei de informatii se tot trage initiatorul topicului de limba sa mai dea un detaliu, sa mai spuna un buget, sa mai spuna cam ce isi doreste, cam ce vrea si cam unde vrea sa bata. Acum ce porti poti deschide cu un sfert de cheie... Nu prea se stie...

1 - Daca nu se doreste difuzoare chinezesti, un difuzor de firma cat de cat costa "minim" 35-40 euro bucata - x 4 bucati - iese minim 150euro pentru 4 difuzoare (prin urmare din start se iese din buget - ba chiar se dubleaza bugetul)

2 - 200 lei pentru filtre - in caz ca folosesti piese ieftine, faci bobinele singur (adica le bobinezi) - se incadreaza in buget dar doar pentru piese.

3 - 200lei buget incinte - si aici se incadreaza cu conditia sa nu le faci un finisaj calumea. Cu autocolant se incadreaza in buget - dar - doar pentru materiale.

Pe langa  cele 3 puncte de mai sus sunt si cheltuieli cu manopera. Sa zicem ca esti baiat istet si faci singur toata treaba ai nevoie de scule, scule care costa. Necesar minim de scule:

a1) - Freza manuala - una cu care sa poti face treaba costa minim 400lei. Orice sub aceasta suma e un chin sa lucrezi cu ea

a2) - Compas pentru freza - unul de fabrica e foarte scump - dar se poate confectiona din 30lei

a3) - Subler - minim 30lei unul chinezesc

b) - Cutit pentru freza - unul de calitate - 50lei, unul chinezesc care rezista pt o pereche de boxe - 15lei

c1) - Minim 4 cleme de stangere - care costa minim 30lei bucata - deci 120lei

c2) - in caz ca imbinarea se face cu suruburi ai nevoie doar de o masina de gaurit, burghie si bit de insurubat. Daca e sa le cumperi si astea costa minim 200lei. Dezavantajul in acest caz e ca se vor vedea gaurile de la suruburi.

d) - Apoi pentru filtre e nevoie de microfon de masura, preamp de microfon, cabluri, mufe - in sfarsit - oricum o dai nu cred ca iesi sub 200lei.

Cam asta ar fi in viziunea mea un minim necesar pentru a executa niste boxe cum se cere mai sus, si evident un Know How care pentru cineva care deschide forumul prima data - eu cred ca trebuie minim jumate de an de documentare (daca acel cineva e istet).

Editat de ahegyes
Link spre comentariu

Despre postarea colegului nostru ahegyes - Aceasta este perspectiva unui coleg de-al nostru in realizarea unor incinte audio. El este unul din cei cativa, care ii numeri pe degete, care realizeaza nu cutii cu difuzoare, sau boxe facute pe genunchi. Creatiile lui sunt comparabile cu boxe de probabil mii de euro atat in ce priveste calitatea acustica cat si vizuala. Proiectele spun de la sine care este nivelul lui in realizarea acestora si eu unul ii apreciez si felicit eforturile in a le realiza.

Sper sa nu se considere reclama cele cateva poze postate :

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Adamath_2006
Link spre comentariu

Da, de mii de euro. De mii de euro doar costul materialelor. Iti imaginezi despre ce liga vorbim...

Eu iti spun parerea mea sincera, la prima vizualizare a proiectelor lui am avut impresia ca boxele sunt "de fabrica" si cu usurinta le poti compara cu cele ale unui producator de serie sau volum mic dar cu produse de foarte buna calitate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări