Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O noua provocare...

feri.visky

Postări Recomandate

Buna dimineata tuturor,

Referitor la lemnul pentru carcasa:

1. Ce esenta folosim? Plop, rasinoase, cires, mahon, alta esenta?
  2. Ce dimensiune de scandura este necesara: grosime, latime, lungime, cantitate.

Am langa mine un magazin ce face parte dintr-un lant de magazine din Germania care are in oferta lemn de calitate.

Pun intrebarea deoarece banuiesc ca va fi necesara multa munca si timp pt realizarea carcasei.

PS. M-am apucat de ploturi si treaba mege binisor. Sper sa livrez asap ploturile.

Multumesc dlui Marlowe pentru dorinta de implicare in proiect. Orice ajutor pentru proiect este binevenit.

Cu stima

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

VA salut Domnilor

Dle AFCtin, daca sunteti din Brasov, acolo se afla sediul central al magazinului de esente lemnoase, care are un al doilea magazin in Remetea Mare jud Timis. Eu trec zilnic pe langa acest magazin din Remetea.

Asa cum am spus intr-o postare anterioara, ca ne place sau nu, magazinul nu vinde mai putin decat o scandura groasa de 50mm si lunga de cca 3000 (lungimea si latimea fiind variabile).

EU PROPUN SA SE UTILIZEZE MAHON.

Din experienta anterioara cu modelul Titus K. stiu ca exista nesansa sa rezulte rebuturi sau chiar sa strici o cutie gata terminata. Ar trebui sa fie material pentru cca 3 cutii. Este pur si simplu o masura de siguranta. Si oricum, materialul conduce la asa ceva.

De asemenea, cand am facut modelul TK , unii membri, si-au exprimat dorinta de a avea un exemplar. Din pacate, solicitarea a venit tarziu, cand proiectul era pe sfarsite sau chiar finalizat. Restartarea modelului , implica o multime de resetari ale masinilor cu care s-a lucrat si nu am mai putut face alte reproduceri.

Propunerea mea este sa fie suficient material achizitionat. Iar daca cineva doreste un exemplar, sa o faca acum la inceputul lucrarilor, urmand a discuta cu initiatorul proiectului, despre participatia si contributia corespunzatoare.

CONSUM:

Pentru o singura cutie, consumul aproximativ este 2500x250x12 mm (10mm daca este fasonata). Scandura se poate taia in 4 bucati de 700+700+700+restul pentru transport. Preferabil insa sa o taie constructorul carcasei (e posibil sa o pot face eu daca nu sunt presat prea tare cu timpul).

Dintr-o scandura de 3m Lungime, lata de 25cm si groasa de 50mm, asa cum vinde magazinul despre care vorbim , rezulta 3 scanduri cu urmatoarele dimensiuni: 3000x 250x12mm ceea ce reprezinta consumul pentru cca 3,5 cutii. Cutitul circularului face o muscatura de 3,5-4mm si de aici rezulta pierderea. Un cutit mai subtire taie stramb si se poate rupe creind mediul pentru accidente grave. De asemenea , fasonarea in masina , costa 2mm de material din grosimea fiecarei scanduri.

Nu mai stiu care este pretul mahonului in prezent. In mod sigur s-a scumpit de la "fabricarea" modelului TK. O sa sun magazinul sa vad cat costa o astfel de scandura _pretul se da pe metrul cub nefasonat.

ALEGEREA MATERIALULUI

Mahonul nefasonat , nu isi arata "desenul". De obicei, cele mai frumoase scanduri , sunt cele cu o fibra modelata de curburi, noduri si increngaturi. E scandura care de obicei e mai stramba si mai greu de prelucrat. O scandura dreapta , cu o culoare compacta, e de obicei taiata "la sfert" si are fibra dreapta. Ambele sunt bune in cazul mahonului si potrivite pentru acest proiect.

Vom fi insa atenti sa evitam scandurile de pe exteriorul balotului si vom incerca sa luam din interior, acolo unde au fost ferite de gheara stivuitorului sau a macaralei, sau de banda de imbalotare , care "musca serios din colturile scandurii. O muscatura aparenta de 50mm ar putea afecta 15mm in interior modificand drastic dimensiunile. Clientul alege materialul, iar vanzatorul ii ofera balotul de unde extrage cat are nevoie. Asa se procedeaza si in strainatate.

Deci cand veti alege materialul, cautati sa aibe si ceva desen, sa aibe marginile neciobite , sa fie cat mai dreapta si neaparat sa nu fie rasucita. O scandura se priveste de la un capat, cu un singur ochi. Pe lungime, nu are voie sa fie altfel decat perfect plana.

Pentru depozitare , dupa taiere se prinde in pachet, cu cleme de presiune, pentru a se pastra plana.

Nu uitati ca lemnul solid, dupa taiere poate sa se rasuceasca imediat sau mai tarziu. De preferat sa se faca taieri la ambele fete ale grosimii pentru a descoperi suprafata cu acelas grad de uscare. Personal , dintr-o scandura groasa, tai cat este necesar si ce ramane, prind cu 3-4 cleme , pe alta scandura mai groasa , perfect plana pentru a nu se rasuci in timpul depozitarii.

Daca nu se ofera altcineva, am hotarat sa sprijin cu aceasta operatiune. Adica accept sa fac cutia care ar putea dura 60-90 zile (lucrez doar in w-end si nu in toate ca trebuie sa respect familia). In ce priveste costurile, as dori sa fiu ajutat in special daca se opteaza pentru mai multe cutii. Materiale ca mahon , ebonita, alama , lacuri, cleiuri, sunt scumpe. Iar taierea "dulapului" de 50mm imi strica un cutit scump de 12 inci care nu se produce in tara. As prefera chiar sa cumpere altcineva materialul si sa mi-l trimita taiat la 12mm grosime sau si mai bine fasonat la 10mm grosime (lat de 250mm minim).

De aici, impreuna cu alti membri foarte amabili care s-au apucat deja de treaba, ar fi poate posibil sa avem modelul gata la timp.

Numai bine

Link spre comentariu

Am contactat magazinul. Astept pretul mahonului. Raspunsul poate dura 2-3 zile.

Oricine doreste poate sa le trimita intrebari despre material lemnos .

CER PERMISIUNEA siteului sa pun adresa de web a magazinului, daca nu o considera reclama.

Adresa arata astfel (dar am sters numele magazinului- urmand sa dau adresa corecta daca am permisiunea)

https://www.h----r.ro/produse/furnir-si-cherestea

Altfel va rog sa ma contactati aici si va pot da aceasta adresa. Acolo puteti afla detalii despre lemn si furnire.

Link spre comentariu

Am primit raspunsul pentru pretul mahonului.

Costa 1560 euro/mc +TVA

Dupa un calcul rapid rezulta ca o scandura de 3000x250x50 ar costa in jur de 320Lei. La fata locului cifrele se schimba .

Daca scandura e dreapta si fara rugozitati ample, ar putea fi posibila o latime minima de 230mm. Alte dimensiuni, ar aduce pierderi considerabile.

Link spre comentariu

Super!!!

Urmează bornele de antenă şi pământ şi cel pentru fixarea detectorului... 4 bucăţi identice.

Apoi piuliţele condensatoarelor variabile şi alte câteva repere nedefinite încă.

Referitor la comutatoare... în aşteptare...

Referitor la esenţa de lemn: nu cred că mahonul este ok. Este scump şi pretenţios... La aparatele civile se justifica utilizarea mahonului dar la cele militare cred că se folosea ceva rezistent şi ieftin... cred...

Link spre comentariu

Super!!!

Urmează bornele de antenă şi pământ şi cel pentru fixarea detectorului... 4 bucăţi identice.

Apoi piuliţele condensatoarelor variabile şi alte câteva repere nedefinite încă.

..........................

Buna seara,

Va rog desenele bornelor daca sut disponibile.

Cu stima,

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Nu intotdeauna ce este bun e mai scump.

Intotdeauna insa ce este foarte vandut , este scump.

In tara noastra mahonul nu e bine cunoscut si , in consecinta nu e foarte vandut.

Nucul este mai scump. La fel ciresul si mai ales stejarul care este o esenta considerata inferioara in afara tarii noastre, dar foarte apreciat pe plan local (mai ales pentru usile "palatelor"-ca si nucul).

Utilizarea mahonului in Franta inceputului de secol 20, se facea pe scara larga, nu pentru ca era frumos ci pentru ca era IEFTIN. Se aducea din colonii "pidijaba".

O astfel de cutie, avand destinatie militara, era lucrata in graba , si posibil....din orice. Probabil ca nu va fi gresit sa fie utilizat, de exemplu, brad. Ramane la discretia dvs, ce vreti sa faceti.

Am studiat mai atent cutia aparatului militar. Din poza e greu sa deduci ce lemn este , si , atunci cauti in patina si incerci sa observi reactia chimica a lemnului la posibile substante care au curs pe ea uneori din abundenta.

Din diferite "motive", cutia a trecut prin apa , alcool si acid, probabil sulfuric. Aceste 3 substante au scos la suprafata un pigment vinetiu, caracteristic MAHONULUI. Cateva pete negre se datoreaza acidului si zincului sau chiar plumbului din baterii (eventual).

Cea mai puternica si evidenta reactie, este cea cu apa. Iar lemnul are continut de minerale care se coloreaza cu apa si uneori cu alcoolul.

REACTIA DIFERITELOR ESENTE LA APA:

- stejar - contine fier mult care oxideaza devenind negru

-nuc-contine iod care iese la suprafata , oxideaza si da culori maron foarte inchis spre kaki, cu dungi galbui.

-fag- ramane crem-rosiatic,

- cires, ramane roz- rosiatic,

-plop - devine verde deschis. Plopul poate imita insa bine mahonul, dar cu un colorant adaugat.

-brad, tei(imposibil), artar , raman deschise la culoare.

MAHON- cel cubanez devine roscat inchis cu tenta mov

-cel african devine violet

-cel sudamerican devine violet

Mahonul contine pigment violet care iese la suprafata cu apa si alcool. Daca ar fi fost plop, ar fi avut suprafete verzi , dar nu mov. Singura esenta cu care ar putea fi asociat ar fi CIRES, , dar in ambele poze ale cutiilor apar pori caracteristici mahonului si nucului, dar nu ciresului (acesta din urma ca si artarul, nu au poricare apar vizibili -puncte inchise de culoare- caracteristice mahonului si nucului). Dar mahonul veci poate semana izbitor cu nucul si invers. Anglia a folosit un pigment care se numeste "rosu englezesc"- care e maron de fapt si a "pictat" toata mobila in maron inchis. Franta a folosit culori pure, vii si procedee de decolorare . O cutie militara sigur nu are pigment adaugat de mana omului.

CONCLUZIE:

Lemnul ar putea fi in ordine: mahon, nuc albit sau cires. Culoarea mov din cutia militara striga "mahon!". Culoarea deschisa a cutiei civile spune in aceeasi masura Mahon, si mai putin nuc si tot mai putin: cires.

TREBUIE ADAUGAT

O replica, inseamna munca multa . Daca este facuta cu materiale ieftine si mai ales, care nu corespund originalului, cade in zona "falsului".

Sfatul meu e sa nu utilizati o scandura de brad de 10Lei. Poate , cifra mare de 1560 euro+TVA a speriat. Dar aceea este pe 1mc - adica 1 metru cub de lemn.

Scandura de cca 320LEI inseamna material pentru 3,5 cutii. Este minimum care se vinde. Nu se poate lua o bucata de scandura, iar aceasta are grosimea standard de 50mm.

Deci lemnul necesar pentru o cutie este mai putin de 100 de lei.

Ideal ar fi procurarea unei bucati mici de scandura de la cineva care a utilizat acest lemn sau cel din care va hotarati sa fie facuta cutia. Eu, momentan nu am disponibil mahon, sau nuc sau cires. Eu nu lucrez tamplarie si nu am stocuri de material. Pentru lucrarile mele de restaurare, am mici depozite (1-2scanduri mici) de esente foarte scumpe si rare (cocobolo multicolor, rosewood, rouble, eucalipt, ambuya, yeu, etc). Esentele gasibile nu avea rost sa le depozitez. Le am la doar 5Km distanta , la magazin.

Link spre comentariu

Daca ce se vede in poze este ebonita pot sa contribui cu cantitatea necesara .Arputea fi o problema grosimea care este de aproximativ 3 mm.S-ar putea folosi 2 sau 3 placi suprapuse si lipite intre ele.

Am gasit o placa de textolit cu dimensiunile de aproximativ 22x30 cm si grosimea de 13 mm,daca este mai potrivita pentru proiect o pun la dispozitie.

Link spre comentariu

Mulţumesc pentru ofertă... încă nu suntem în starea în care putem să ne apucăm de găurit placa frontală...

Ataşez schiţele următorului set de piese pentru analiză:

1. Borna de antenă şi borna de detector... 4 plus 4 buc.

2. Piuliţa 1 pentru CV 16 buc.

3. Piuliţa 2 pentru CV 6 buc.

Dacă aveţi observaţii nu ezitaţi... :)

post-175977-0-62440400-1499972508_thumb.jpg

Dl. Harfă mulţumesc pentru clarificări.

Dacă doriţi vă trimit banii şi puteţi să faceţi demersurile pentru aprovizionare, cum ştiţi Dvs. mai bine :)

Link spre comentariu

VA salut Domnilor

Dle AFCtin, daca sunteti din Brasov, acolo se afla sediul central al magazinului de esente lemnoase, care are un al doilea magazin in Remetea Mare jud Timis. Eu trec zilnic pe langa acest magazin din Remetea.

..........................................

De aici, impreuna cu alti membri foarte amabili care s-au apucat deja de treaba, ar fi poate posibil sa avem modelul gata la timp.

Numai bine

Buna seara domnule Harfa,

Sunt din Bucuresti si ma referean la un magazin de articole tehnice printre care si lemn. Se pare ca magazinul stiut de dvs este specializat pe lemn. Din cele postate de dl Feri Visky se pare ca decizia vis a vis de lemnul pentru carcasa aparatului a fost luata.

Va urez spor la lucru.

PS Observ ca va pricepeti la lucrul cu lemnul

Cu stima

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Nu sunt tamplar, dar ma pricep la lemn , pentru ca este una din specializarile facute pentru profesia practicata de mine in afara tarii. Asa am avut ocazia sa intru in contact cu esente rare si desigur sa aflu comportamentul lemnului in timp.

Daca s-a hotarat ca eu sa fac cutia aparatului si sa fie din mahon (asa am inteles), va rog sa stabiliti dinainte daca mai vrea cineva o cutie. Voi cumpara o scandura din care ies 3,5 cutii. Adica va fi material pentru 3 cutii si 1/2 pentru eventuale rebuturi.

DESPRE CONSTRUCTE

Cutia este complicata datorita imbinarilor englezesti. Nu am masina pentru frezarea acestor imbinari, asa ca le voi face semi-manual si asta ia timp. Acolo se poate gresi.

Dupa imbinare, cutia nu mai are interventii majore care sa o puna in pericol.

Peretele exterior am admis ca are grosimea de 10mm, dar e foarte posibil sa fie de 8. Peretii interiori de pe capac nu au mai mult de 6 iar capacul compartimentelor mici cred ca e de 4mm. Cam acestea sunt dimensiunile clasice posibile in acest tip de constructie. Daca cineva are alta parere va rog sa comunicati.

As avea nevoie de planul de constructie. Am lucrat excelent cu planul Dlui MARLOWE la proiectul Titus K. Am inteles ca a acceptat sa faca planul pentru acest proiect?

Daca DA!, cand e gata , va rog sa mi-l trimiteti. De asemenea am nevoie si de pozele si desenele postate aici (tot materialul). Astfel pot corela unele cote cu executia practica.

DESPRE FINISAJ

Cutia originala pare sa nu fi avut finisaj.Sau a avut un finisaj superficial sau finisajul a disparut in timp datorita uzurii excesive- cazul cutiei militare. Cealalta cutie , a fost , evident, restaurata. Are un finisaj superficial, dar nu este concludent.

CONCLUZIE:

1. Poate avea aspectul aproape exact ca cea militara (batuta, zgariata , patata etc). Asta implica o singura aplicatie de lac si patinare artificiala.

2. Poate avea aspectul curat al unei cutii pastrata in perfecta stare, cu o patinare usoara. Asta inseamna cca 6 straturi de lac, apoi patinare usoara (ca la proiectul TK- voi folosi insa un lac mai bun care elimina posibilitatea de reactie cu apa din atmosfera - nu mai apar puncte laptoase).

Va rog sa optati pentru una din variante.

Procurarea materialului

Propun o donatie de 300Lei pentru o scandura de mahon. Donatorului ii voi trimite in schimb o cutie sau un set de reviste proradioantic (mai am un set aproape comlet-lipseste o revista doar). Banii vor fi utilizati doar pentru a cumpara o scandura de mahon necesara proiectului. Voi posta factura cu care am cumparat si situatia utilizarii materialului.

Recunosc ca as putea sa nu fac aceasta solicitare. Motivul pentru care o fac insa este ca sa ma scuz familiei care m-a suportat suficient cu proiectul Titus K. Si in acest caz , multumesc pentru intelegere.

Daca cineva se ofera, va rog sa o faceti catre Dl Visky , prin mesaj privat.

Link spre comentariu

Incerc sa confectionez un dispozitiv de frezat nutul cutiei. Mi-ar fi buna o poza unde apare foarte clar un coltz- imbinarea . Vreau sa ma asigur ca este nutul mecanic ,drept si sa pot face un calcul apropiat al dimensiunii.

Pe radiomuseum, unde se gaseste acest aparat?

Multumesc

Editat de harfa
Link spre comentariu

D-le harfa,se pot salva imaginile....deschideti imaginea cu click stanga pe ea....in josul imaginii in partea dreapta jos apare optiunea 'save'...click stanga pe ea....apoi click dreapta pe imagine si apare un chenar cu optiuni....selectati 'salveaza imaginea ca' si click stanga pe optiune....va aparea un chenar mai mare in care este bifat cu albastru denumirea folderului si in partea de jos este optiunea 'save'....click stanga pe ea si poza este salvata....daca nu este salvata direct pe ecranul calculatorului atunci o cautati in optiunea 'downloads'din calculatorul dvs....spor!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări