Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O noua provocare...

feri.visky

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor,

Am facut astazi ax-ul filetat pentru priza de antena si pamant.

Nu pot respecta cota de lungime a filet-ului M5 din cauza filierei care are "intrarea" in span cam de 2mm, nu 1mm asa cum cere desenul de la dl Visky. Se poate remedia dand un sanfren la 45 grage pe 2.5mm la pulita ramdalinata. Fac o piulita test (fara randalinare) cu sanfrenul respectiv si vad cum se stange piulita pe ax. Daca e necesar trimit prototipul ax piulita la Arad pentru omologare. :)

Astept parerea designer-ului

Cu stima

post-197361-0-02167900-1516532714_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Buna seara tuturor,

@doru3160, Este vorba de in cazul in care avem de filetat un ax care are un umar cu diametrul mai mare. Problema e ca nu poti fileta axul pe intreaga lui lungime pana la umar deoarece cand lipesti filiera de umarul axului, filetul iese mai scurt cu 2mm in cazul filierei mele.

Am facut si o pulita de test si am si o propunere de rezovare a situatiei (vezi desenul atasat,diametrul degajarii este de 5,2 nu 4,2 ca in desen). La capatul piulitei care calaca pe umarul axului, dupa filetarea cu M5 (cum cere desenul), voi intra cu un spiral fi 5,2 pe o lungime de 3mm astfel incat piulita sa calce pe umerii ax-ului fara ca filetele sa se blocheze.

Sau ideea din poza 3 adaptata la nevoile noastre?

Astept asap parerea designer-ului. :)

Cu stima,

post-197361-0-26535800-1516555995_thumb.jpg

post-197361-0-85915600-1516556027_thumb.jpg

post-197361-0-04974700-1516558559_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Daca piulita permite(adica are filet suficient ca sa permita acel samfren) este solutia optima,altfel se poate face o degajare a axului chiar langa umar,cu un cutit de debitare de 1mm,in asa fel incat partea nefiletata de filiera sa dispara sub cota de filet,si se lasa piulita neatinsa.

Link spre comentariu

Buna seara tuturor,

Asa cum mi-a aratat piulita prototip, cea mai buna solutie mi se pare degajarea gaurii filetate a piulitei cu spiral fi 5,2 pe 3mm si sanfren mic.

Am degajat sfarsitul filetului M5 cu un cutit rotund, dar cu degajarea propusa de mine la piulita nu mai e cazul sa fac degajarea la ax care e o operatie migaloasa.

Se poate lua in calcul si ideea din postul meu precedent (poza 3) unde avem un ax filetat cu M5 si doua piulite: una scaun care poate fi blocata prin lipire pe ax si cea de deaupra randalinata. in acest caz se consuma cel mai putin material, si e cel mai simplu de facut.

Solutia finala depinde de designer, dl Visky. :)

Cu stima,

post-197361-0-96240600-1516559544_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Buna.

In aceste cazuri nici nu e necesar sa fie filet pana sub umar intrucat intre piulita si umar va fii totdeauna o distanta data de grosimea sarmei de antena sau de impamantare.

Ca sa fim si mai scrupulosi in aceste cazuri se foloseste o saiba care preia si ea 1 mm.

Si ca sa fim si corecti tehnic toate gaurile se tesesc (sanfreneaza), unii indica asta in desen altii nu. Deci fa un sanfren cu burghiul pe piulita pe partea care intra in surub, ajuta si la montaj, NU largi gaura din piulita.

Link spre comentariu

Buna seara tuturor,

@marlowe: Stimate domn, pentru edificare atasez poza cu axul si piulita prototip astfel incat sa vedeti exact sanfrenul piulitei si degajarea filetului de pe ax. Dupa parerea mea sanfrenul din piulita este cam mare.

La aparatele metrologice cu borne exterioare (cum este cazul nostru) pe care le-am intalnit cat am lucrat la "stat", piulita care era inglobata intr-o piesa de plastic, se stangea pana calca pe plot fara niciun fir sau saiba. Ca sa i-au in considerare si punctul dvs de vedere mai fac o piulita prototip exact dupa indicatiile dvs. Trimit zilele astea piesele la Arad sa vedem si parerea dlui Wisky.

E ok? :)

post-197361-0-46813200-1516564528_thumb.jpg

Link spre comentariu

..........@doru3160, Este vorba de in cazul in care avem de filetat un ax care are un umar cu diametrul mai mare. Problema e ca nu poti fileta axul pe intreaga lui lungime pana la umar deoarece cand lipesti filiera de umarul axului, filetul iese mai scurt cu 2mm in cazul filierei mele.......

Aici ar mai fi fost o solutie: partea cu filetul sa fi fost facuta dintr-o singura bucata, filetata pe toata lungimea, apoi partea mai mare in diametru sa aiba filet interior de M3 sau de cat e filetul "tijei". Urma sa infiletati tija cat trebuie, apoi sa blocati pe pozitia dorita filetul cu o solutie dintr-aia de blocare Loctite sau similar.

Sau lasat asa, daca nu necesita blocare pe pozitie.

Dar, e buna si solutia dvs cu degajarea aceea din piulita.

post-221025-0-80542000-1516604117_thumb.jpg

post-221025-0-97961200-1516604535_thumb.jpg

Editat de Untold
Link spre comentariu

Buna seara tuturor,

Am "Proof of Concept" pentru bornele antena pamant.

Le trimit maine cu posta la Arad pentru omologare.

Cu stima,

PS Solutia de piulita propusa de mine (piulita de linga ax) e mai avantajoasa deoarece ofera o arie mai mare unde piulita intra in contact cu umarul ax-ului

Ultimul cuvant il are designer-ul :)

post-197361-0-91659500-1516648249_thumb.jpg

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Untold,

"Aici ar mai fi fost o solutie: partea cu filetul sa fi fost facuta dintr-o singura bucata, filetata pe toata lungimea, apoi partea mai mare in diametru sa aiba filet interior de M3 sau de cat e filetul "tijei". Urma sa infiletati tija cat trebuie, apoi sa blocati pe pozitia dorita filetul cu o solutie dintr-aia de blocare Loctite sau similar.

Sau lasat asa, daca nu necesita blocare pe pozitie."

Fiind vorba de contacte de RF nu se permit asemene îmbinări. Chiar şi după ce conductoare au fost fixate cu piuliţe, se obişnuia să se cositorească legătura, cu riscul imposibilităţii de a mai fi desfăcut...

Link spre comentariu

Frumos... 2 buc. pentru borna de antenă şi pământ şi 2 buc. pentru bornele detectorului... :)

Buna seara,

Ma apuc sa fac inca doua borne. Azi le-am impachetat pe primele doua terminate ieri. Aman expedierea lor pane le termin pe toate patru. :)

Cu stima.

Editat de AFCtin
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări