Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O noua provocare...

feri.visky

Postări Recomandate

Buna seara,

Puteit gasi alama tabla la https://www.sierra.ro/Tabla--Profile-(alama--cositorita--cupru--aluminiu--plumb)-c317c.html, Mie mi-au livrat ff repede comanda, a durat mult pana s-au aprovizionat

Pentru replica sper sa trimit asap la Arad doua comutatoare, dar din pacate nu pot sa fac butonele de ebonita. Materialul de la dl Schorsch este extrem de casant.

Stadiul executiei comutatoarelor este:

1. axele sunt gata
  2. bucsile sunt gata
  3. lamele port contact sunt in lucru (am gaurile pentru bucsi date si filetate, mai trebuie aduse la forma din desen si date gaurile M2 petru lama de contact).
  4. lamele de contact trebuie debitate gaurite si finisate
  5. va urma asamblarea

Cu stima,

Link spre comentariu

Bună ziua domnilor,

§ 29

(Din nou) Despre condensatoarele variabile

Din studiul comparativ al fotografiilor provenite din diverse surse la care am avut acces, reiese că pentru galena militară franceză „Cutia A/A1” au fost folosite condensatoare variabile de factură (foarte) specială: în „sfert de cerc”:

post-233153-0-12959300-1510924195.jpg

Am încercat (ca şi la proiectul trecut) să le găsesc prin ebay. De data aceasta însă fără nici un succes. Abia cînd domnul Visky mi-a atras atenţia asupra precursorului, „Cutia N° 1 Bis”:

post-233153-0-98965000-1510924208.jpg

am înţeles că aceste condensatoare variabile în „sfert de cerc” au fost proiectate strict pentru „Cutia A/A1” pentru a înlocui comutatoarele cu ploturi din acelaşi format de cutie. (Am mai arătat că dimensiunile echipamentelor de transmisiuni erau rigid reglementate.) În consecinţă s-a fabricat doar numărul necesar echipării aparatelor comandate de armată (şi poate un număr limitat ca piese de schimb). Nu mai pot fi întîlnite şi în alte tipuri de aparate (cum este de obicei cazul la componentele curente) şi de aceea obţinerea unei mostre de pe piaţa de vechituri este (aproape) imposibilă. Pentru replică vor trebui confecţionate (cu complicaţiile de rigoare...).

Prima (şi cea mai mare) complicaţie este lipsa (aproape totală) a informaţiilor privind modul lor de alcătuire. (Doar ce se poate „ghici” din poze.)

Un ajutor nesperat în acest domeniu a venit din partea domnului inginer Gelu-Marius POPESCU colecţionar din Bucureşti, posesorul unui aparat american BC 14 A:

Cînd au intrat în război americanii aveau un echipament de transmisiuni învechit şi au trebuit să şi-l „modernizeze” de urgenţă. Din lipsă de timp au copiat cu foarte puţine modificări echipamentul „modern” francez, şi astfel s-a ajuns la faptul că galena americană BC 14 A este (mai mult sau mai puţin) copiată după cutia franceză „A/A1” pe care dorim s-o replicăm.

Privind pozele de interior ale galenei BC 14 A (puse la dispoziţie de domnul Popescu) se remarcă asemănarea (de fapt identitatea - dacă nu ne legăm de amănunte neesenţiale) a condensatoarelor variabile americane cu cele franceze:

post-233153-0-35848000-1510924233.jpg

În consecinţă ne-am apucat să studiem alcătuirea condensatoarelor variabile din galena BC 14 A, în credinţa că astfel vom ajunge cît se poate de aproape de configuraţia condensatoarelor variabile din galena franceză. La aceste operaţii domnul Gelu-Marius POPESCU a dovedit nu numai o bunăvoinţă excepţională, (nu cunosc alţi colecţionari în stare să demonteze un lagăr de condensator din aparatul din colecţia proprie pentru a pune în evidenţă o şaibă ascunsă) dar şi o competenţă tehnică remarcabilă. (Inginer „de şcoală veche”.)

Cu ajutorul domniei-sale şi urmînd sfaturile domnilor Marlowe, Harfă, şi Feri Visky am pus laolaltă o schiţă-desen ilustrînd alcătuirea ansamblurilor-lagăr (părţile cele mai „ascunse”) ale condensatorului variabil american:

post-233153-0-79059800-1510924253.jpg

Deşi extrem de asemănătoare, condensatoarele variabile franceze nu sînt identice cu cele americane şi nu avem pentru ele bogăţia de cote şi detalii obţinute prin bunăvoinţa şi priceperea domnului Popescu (care n-a pregetat să pună şublerul şi micrometrul pe componentele condensatorului variabil din galena americană BC 14 A).

Ce-i drept, la solicitarea domnului Visky ne-au mai venit de la domnul Alan Larsen (posesorul unui aparat A1 „Gaumont”) cîteva poze cu definiţie mare ale condensatoarelor variabile franceze:

post-233153-0-51814300-1510924275.jpg

pe baza cărora (cunoscînd oarecum alcătuirea internă al celui american) am îndrăznit să sugerez (tot printr-o schiţă-desen) alcătuirea ipotetică a ansamblurilor-lagăr de la condensatorul francez:

post-233153-0-97641400-1510924298.jpg

De notat că:

Schiţa lagărelor condensatorului american a fost făcută (mai mult sau mai puţin) la scară, mulţumită cotelor trimise de domnul Popescu. În mod evident componentele lagărelor condensatorului francez au alte dimensiuni, dar din lipsă de cote precise, la ilustrarea lagărelor franceze am păstrat cotele americane.

Surubul de contact electric al axului la condensatoarele franceze este la unele exemplare înfipt axial (Versiunea 1) şi la altele lateral într-o teşitură a axului (Versiunea 2)

Saibele izolatoare exterioare sînt de mică. (Avînd în vedere diferenţa de constantă dielectrică mă întreb de ce s-au mai ostenit să pună mică la exterior cînd la interior au lăsat texolit?)

Saiba conică elastică pare pusă invers. (Nu sînt foarte sigur – porţiunea respectivă este în umbră şi este destul de greu de văzut.)

Nu ştiu dacă din poza existentă se poate identifica o şaibă Cu/Bz. (Dar mie mi se pare că o „ghicesc” ).

Condensatoarele franceze (reiese clar din studiul pozelor existente) utilizează exclusiv distanţiere de alamă în timp ce la condensatorul american doar distanţierele de la capetele axelor sînt de alamă iar restul din aluminiu (şi la stator şi la rotor).

Cu respect,

Pitagora Schorsch

post-233153-0-12959300-1510924195_thumb.jpg

post-233153-0-98965000-1510924208_thumb.jpg

post-233153-0-35848000-1510924233_thumb.jpg

post-233153-0-79059800-1510924253_thumb.jpg

post-233153-0-51814300-1510924275_thumb.jpg

post-233153-0-97641400-1510924298_thumb.jpg

Editat de Enulescul
Link spre comentariu

Dl. Pitagor, mulţumesc pentru concisa prezentare... Cu două şuruburi de reglare există o plajă generoasă de reglare. M-aş fi gândit să reglez distanţa dintre plăci doar din spate, unde am acces... Dar este OK, mai ales că, în urma unor lungi discuţii şi... disecări s-a ajuns la o modelare cât se poate de aprope de ceea ce s-ar putea să fie...

Dl AFCtin, mulţumim pentru răbdare şi pentru ceea ce faceţi. Ne-ar interesa bare de Am pentru detector şi priza de cască. La adresa precizată au aşa ceva?

Placa frontală a ajuns la Dl. Dunăreanu la... bibilit... aşteptăm găurile şi piesele; de butoane mă voi ocupa eu...

Sper întru-un Crăciun bogat... :)

Link spre comentariu

Buna seara,

............Ne-ar interesa bare de Am pentru detector şi priza de cască...............

Ca sa nu gresesc, anume ce bare va trebuie? Am nevoie de forma sectiunii si dimnesiunile acesteia ca sa vad exact cine la poate livra.

Magazinul de la adresa postata de mine are ceva sortiment de bare de alama rotunda cat si teava. De asemenea mai gasesc alama in Bucuresti. Am pe langa mine 2 magazine. Totul e sa stiu exact ce trebuie.

Multumesc

Link spre comentariu

M-am exprimat... aiurea. Este vorba de bare cu secţiunea pătrată, dreptunghiulară pentru detector şi pentru priza de cască... Deocamdată doar detectorul este definit sigur. Pentru asta ar fi nevoie de 30mm x 30mm lung de 100 mm. Produsu finit va fi un "U" cu dimensiubile de 22mm x 24mm cu laturi de 3mm grosime...

Şi încă o bucată de Am, la care dimensiunea finită va fi de 14mm x 19mm x 40m

Frezarea o pot executa eu...

Link spre comentariu

Am făcut o vizită la colegul Adrian din Timişoara. Am văzut cutia aparatului A1. Super... Am dus şi butoanele comutatoarelor care au fost "vrăjite" de maestru şi arată super...

Aşteptăm cu nerăbdare "strungăriile"...

Mai avem un hop de trecut:condensatorul variabil, dar avem deja soluţiile şi aici!

O muncă enormă a fost depusă de colegul marlowe pentru partea de concepţie şi 3D! Nu ştiu câţi s-ar fi oferit să facă această muncă gratis...

post-175977-0-41908400-1511543458_thumb.jpgpost-175977-0-13866200-1511543469_thumb.jpgpost-175977-0-72566000-1511543484_thumb.jpgpost-175977-0-44092500-1511543502_thumb.jpgpost-175977-0-42037600-1511543518_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Iata ca partea de proiectare in sfarsit este gata dupa multe variante si variante la variante.

In total aparatul are 468 de componente dintre care 121 de piese distincte, 35 de ansamble si subansamble.

Greutatea totala a aparatului putin peste 5 Kg.

Ca volum de munca pentru modelare, asamblare si desene de executie peste 250 de ore de CAD.

Poze cu aparatul la gata aici:

https://postimg.org/gallery/24vn32wj6/

(aviz amatorilor care mi-au reprosat lipsa de activitate pe forum)

Link spre comentariu

Felicitări deosebite se cuvin lui marlowe pentru sacrificiul enorm pe care l-a făcut pentru acest proiect, de loc uşor. Proiectarea 3-D a permis ca definirea geometrică a modelului să fie în proporţie de 95%-98% să fie determinată. Durata de execuţie a reperelor a scăzut considerabil.

Postez, deocamdată, butoanele mari nefinisate încă...

post-175977-0-77402000-1513272009_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări