Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

realizare pcb

Postări Recomandate

Nu te mai complica cu transferul de toner, se poate face cablajul cu metoda foto si nu are grad de comparatie cu alte metode

De la metoda foto in sus intervine fabrica

Un cablaj foto pozitiv de 10x16cm pertinax de la Bungard e 10 lei 

Editat de maxente
Link spre comentariu

Da, asa este, dar e destul de complicat ca nu am sursa de ultraviolete pentru expunere si nici idei despre cum as putea construi una. Plus ca nu am solutia de soda pentru dizolvarea fotorezistului, etc. Dar sunt de acord cu tine ca mai sus intervine fabrica, poate doar prelucrarea pe CNC sa fie un pas intermediar. Oare cu leduri UV s-ar putea face o sursa de expunere?? Ca am vazut ceva leduri UV pe la vanzari si m-ar bate gandul sa fac si chestia asta, ideal ar fi daca as gasi un scaner din ala vechi si un timer pe undeva.... ma gandesc ca led-urile sunt destul de simplu de alimentat cu o sursa din aia in comutatie de la lustrele cu telecomanda.

Link spre comentariu

Nu neaparat LED-uri sau lampa UV iti trebuie, se poate si cu becuri CFL. Expunerea e mai lunga (4-6 minute). Developatorul e important sa stii cum sa-l dozezi, merita sa cumperi solutia concentrata si o diluezi doar dupa nevoie.Metoda foto este de precizie, ceea ce nu prea conteaza in cazul unui cablaj audio facut cu piese THT. Diferenta calitativa e in favoarea metodei foto.

Link spre comentariu

Din experienta mea particulara pentru amator cea mai buna metoda e ce cu transfer de toner. Eu am tot testat, cu hirtie de toate felurile si nu mi-a placut . Am incercat cu folie transparenta de mylar si merge foarte bine. Cel mai bine merge cu o folie care pe o parte e semimata . Pe asta tonerul prinde excelent .Pe cea lucioasa citeodata mai sunt puncte fine lipsa. Am gasit folia asta la pachete la un magazin sh foarte ieftin .Din pacate nu am mai vazut asa ieftin si la altele. E pentru inprimanta de facut poze color.

La metoda cu fotorezist, tot trebuie sa faci film , tot pe folie transparenta, ia procesul e dificil. Trebuei s ai tavite sa cronometrezi timplu deexpunere si devvelopare. Ca revelator merge solutie de soda de rufe, in concentratia necesara. Alt fotorezist merge cu soda caustica, depinde de firma

.Am facut si cu fotorezist din spray si cu placi gata de la magazin . E destul de greu de stapinesti procesul expunere, developare.

Calitatea nu-i cu mult mai buna ca cea cu transfer toner. Aici singur problema e la transfer, trebuie un fier cu termostat si atentie .Mai sofistict sunt niste prese manuale cu placa calda, dar nu merita ca sunt cam scumpe .Decit daca iti faci tu .

Am incercat si cu folie speciala cu fotorezist de fabrica, face DuPont asa ceva . Iese bine dar trebuie a masina de lipit folia pe cablaj. Asa manual, ramin bule de aer. Se lipeste la 80-90grC.

Eu recomand ca amator :

-Trasarea cu vopsea cu tragator sau ac de siringa . In  functie de indeminare si alegerea unei vopsele potrivite calitate onorabila ,dar timp mare de lucru .

- Transfer toner cu folie tresparenta, sau din aia de firma press-peel

- Fabrica .

Cea cu fotorezist din punctul meu de vedere e dificila si scumpa .Daca ratezi o placa ajungi sa coste cit la faprica.

Metoda cu CNC nu e buna, un CNC performant pentru asa ceva e foarte scump .Am vazut cablaje facute cu CNC de 50000$ . Nu poti face gauri metalizate .

Link spre comentariu

http://www.ebay.com/itm/50Sheets-Heat-Transfer-SZ-A4-Paper-Thermal-For-Circuit-Iron-PCB-Board-Prototype-/171630425336?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item27f5f874f8

Eu mi-am luat asa ceva dar am probleme cand o trage vechea mea imprimanta laser.

S-a rezovat si cu trasul prin aplicarea de hartie de acoperire pe margine.

Spor,

Mircea.

Totusi hartia lucioasa de revista ramane o varianta foarte buna. 

Link spre comentariu

De ce nu folositi colile acelea albastre facute special ptr metoda de toner transfer ? Eu am incercat cu toate colile lucioase din lume dar cu asta a mers cel mai bine. Nu e cea mai ieftina dar iese din prima. Metoda cu seringa si vopseaua mi se pare primitiva, mai bine folosesti un perfboard si tragi traseele cu sarma de cupru.

Link spre comentariu

Da-mi te rog un exemplu, un link ceva ca nu-mi inchipui cam ce fel de hartie poate fi. Multumesc!

Uite ceva special pentru transfer termic,dar cam scumpa  http://www.emag.ro/hartie-transfer-epson-c13s041154/pd/ENJHTBBBM/

sau ceva de genul la care ma refeream eu  http://www.officedirect.ro/produse-din-hartie/hartie-colotech-printare-color/hartie-xerox-colotech-superlucios-a4-250-g-mp-ro.html

Editat de steffy89
Link spre comentariu

Special pentru transfer pe cablaj este Press-n-Peel Blue . Eu asta o folosesc - e cam scumpă , e drept , eu o iau cu 12 lei coala . N-am dat niciun rateu , nu e foarte critică la temperatură , nu ai probleme cu desprinderea - sub apă se desprinde pur și simplu,. fără nicio curățare.

PS Cred că și @atupi de asta vorbea.

Link spre comentariu

Special pentru transfer pe cablaj este Press-n-Peel Blue . Eu asta o folosesc - e cam scumpă , e drept , eu o iau cu 12 lei coala . N-am dat niciun rateu , nu e foarte critică la temperatură , nu ai probleme cu desprinderea - sub apă se desprinde pur și simplu,. fără nicio curățare.

PS Cred că și @atupi de asta vorbea.

De mult vroiam sa intreb.

La pretul asta este refolosibila?

Sau o folosesti odata si gata, s-au dus 12 lei?

Eu folosesc hartie cretata , pe care am luat-o de aici de pe forum , la un pret derizoriu.

Rezultatele sunt cam de nota 8.

Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări