Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

alarma laser

Alex Ali

Postări Recomandate

Mi-a fost greu sa citesc atatea pagini, am sarit una.

Proiectul pare simplu dar e greu de aliniat.

Ce motorase, ale sunt prostii aici.

Este excat al fel ca o bariera infrarosu, numai ca in loc de LED tu folosesti laser. Cauti o schema de bariera IR, cu componete discrete fara receptor specializat.

Prezentarea generala e simpa; laserul pluseaza la o anumita frecevanta (ca si LED-ul IR). La receptie ai un fotoreceptor, dar, si aici e mare jmecherie, ai un filtru dupa, care filtreaza exact semnul luminos ce pulseaza la freceventa aia.

In acest fel nu conteaza lumina ambientala, sau e zi, e nopate. Tu filtrezi doar o amunita frecventa.

Poti incepe cu laser simpleu d-asta de 5-10RON in vizibil.

Vezi cum merge. Daca vrei, eu te ajut, numat sa-mi amintesti pe PM in caz ca nu raspund aici.

Apoi daca merge bine doar schimb laserul cu unul in IR de la vre un CD ROM defect.

E important ca raza laser sa nu se vada, sa nu fie invizibil.

Apoi mai ai de trecut la diodele laser foarte puternice in inpuls. Ala dac nu sunt atcate corect, cu impuls de uS le strici.

Vezi ca mai sunt radare laser, care se folosesc in masina pentru a estima distanta fat de masina din fata. Acolo e mai comlicat ca e cu doppler, in acest caz e mai simplu.

-----------------------------------------

Interesant, nu am gasit scheme bune pe NET. Poate ma apuc de facut si eu :)

Cauta totutsi prin reviste bariera infrarosu, gen Conex, si posteaza

Link spre comentariu

@Mondan - l-ai facut de cap. Am pus in topic si un detector de prezenta cu laser precum si o bariera IR.Radarele Laser la masina nubprea aivsa vezi pe masini uzuale. Se foloseac senzori ultrasonici .Radarul laser combina un laser rotativ in infrarosu si o camera de mare viteza care sa proceseze relieful. E acelasi principiu ca la scanarile 3D ale obiectelor cu o raza laser.Radar rotativ cu camere IR se utiliza la GooglebX Prize sponsorizat de DARPA pentru masinile capabile sa conduca singure.

Link spre comentariu

http://www.electroschematics.com/782/infrared-light-barrier/

Interesant.

Problema este ca foloseste SFH5110  care e un senzor integrat.

Astfel nu poti inlocui led-ul cu laser, pentru ca SFH5110 are filtru cromatic pentru anumite lungimi de unda in IR apropiat.

Poate doar sa ai norocul ca laserul IR sa "cada" exact pe lungimea de unda a receptorului.

Cred ca ar merge si cu laser in vizibil, daca dai pulsul extrem de scurt astfel incat raza laser sa nu se vada.

Poate incerc(ca timp) sa fac un prototip......

Nu stiu ce sa folosesc. Integrate "discrete". Sau microcontroller. 

Microcontrollerul poate da un semnal codat dupa un anumit algoritm, decodat la receptie.

Asfel nu poate fi "spart sistemul". Dar cred ca merg prea departe cu astea.... 

Bun, deci iau un laser banal. Cred a rosu sunt uzuale.

Ce receptor pun ? Rebuie semicond. cu arie (zona sensibila) mica sa aiba raspuns rapid.

Laser IR nu cred sa gasesc usor.

Link spre comentariu

S-a discutat și rediscutat asta, n-ai să vezi sistem de supraveghere laser funcționând bine într-o livadă. Sunt prea multe posibile alarme false, care vor scoate din minți posesorul. Astea cu laser se folosesc în spații închise.

Link spre comentariu

De ce nu folosesti cea mai eficienta alarma, aceea cu blana, colti si patru labe? Nu poate fi bruiata, declansata accidental (decat de vreo pisica), eficienta si eco-friendly indiferent de vreme!

Link spre comentariu

A spus că are deja câini, dar aceștia deranjează plantele pe care le va planta pe lângă pomii din livadă. S-au dat destule soluții alternative, rămâne doar la alegerea colegului pe care o alege. Ar putea eventual întinde o sârmă rezistentă de oțel pe toată lungimea livezii, câinele fiind legat cu o lesă de 2m de aceasta și putând circula de-a lungul firului.Astfel va avea o anumită libertate de mișcare, dar nu va deranja porțiunile plantate.

Link spre comentariu

<Sunt prea multe posibile alarme false>

Cum ar fi ?

Daca il pui suficient de sus cainii nu-l pot declansa. Poate vreo cioara sa trace prin raza.

Ar fi de interes un astfel de sistem legat la telefonul mobil ?

Ai putea incerca si cu o camera video pe care sa o vezi prin internet.

Sunt softuri care detecteaza miscare sau cestii de gen.

<cea mai eficienta alarma, aceea cu blana, colti si patru labe?>

Pentru ca exista fluier ultrasonic care-l sperie.

Link spre comentariu

Cu scuzele de rigoare, cineva a incercat sa alunge un caine cu "fluierul ultrasonic" si mai rau la intaratat.  Poate sa planteze diverse doar cat sunt nucii puieti, dupa aceea, umbra din plin, sub nuc nu prea cresc multe plante.

Link spre comentariu

@Mondan - am explicat pe larg ce tip de alarme false poate avea.

Te rog , reciteste topicul Cap - Coada dar cu Atentie.

Am spus si am punstat fiecare dezavantaj . De la Divergenta fasciculului laser pina la intemperii si probleme cu oglinzile ( inget , ploaie , insecte - despre care se stie ca ca auao afinitate spre diverse lungimi de unda ale luminii  si tot asa ) . Au fost enumerate. Citeste te rog.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări