Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Teste, teste si iar teste, damping factor, sarcina reactiva, sarcina capacitiva


Vizitator

Postări Recomandate

Astazi am stat cam toata ziua de teste, teste si iar teste.

 

Pe un topic al colegului Raimond, s-a discutat si despre damping factor, existind contradictii cum ca este important sau nu este important.

 

Eu unul sint de parere ca este important, chiar foarte, in ceea ce priveste in mod special cind avem ca sarcina, o incinta acustica cu filtre pasive, pe 2, 3 sau chiar 4 cai, unde la un amplificator cu DF mic, tensiunea reactiva indusa in bobina wooferului, poate influenta negativ amplificatorul prin NFB.

 

Ca sa nu o mai lungesc, setul de teste facut astazi, s-a bazat pe acesta:

 

http://www.bcae1.com/dampfact.htm

 

Am folsit clasicele rezistente de 4 ohm/300W, 8 ohm 300W, diversi capacitori, etc.

 

Dar cum intotdeauna o poza si o filmare doua, fac cit 1001 cuvinte, sa expun:

 

 

Calibrare sonda scala 10X la 10kHz:

 

Posted Image

 

Rise si fall times, generator functii Tektronix la 1Mhz out:

 

Posted Image

 

Rise si fall times, generator functii Tektronix la 10Mhz out:

 

Posted Image

 

Generator direct pe osciloscop pentru a certifica capturile de mai sus:

 

Posted Image

 

Inductanta folosita in testul de sarcina reactiva:

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Tin sa va asigur ca toate testele au fost facute cit se poate de real, nu exista nimic ascuns sau minareli, nu m-as minti singur.

 

Daca au existat cumva greseli de exprimare sau mici confuzii, sa le scuzati.

 

Sa incep cu testul de Damping Factor, pe sarcina rezistiva dummy load de 4 ohm la 100 Hz:

 

 

Test scurturi pe iesire cu limitare de curent la maxim 1,5A/rail si pe impedanta intre 4 ohm si 0,2 ohm (aproximativ).

 

 

Test Damping Factor intre 10Hz si 1000Hz, cu sarcina dummy de 4 ohm

 

 

 

Test cu sarcina capacitiva de 1 si 2,2uF la 1000Hz in dreptunghiular:

 

 

 

Test cu sarcina capacitiva de 1 si 2,2uF la 10000Hz si 20000Hz:

 

https://www.youtube.com/watch?v=JdlqnQPjvrc

 

 

Testul cel mai greu pe sarcina reactiva cum testeaza Crown, la 1000Hz sinusoidal, 16-20Vrms, 8 ohm dummy+inductanta de 140uH:

 

https://www.youtube.com/watch?v=BCL_0YomOkg

 

Si ultimul test, Damping Factor in sitiuatie REALA, boe boxa de 4 ohm, la circa 100W (20vrms)

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=BUrub8-S1g8

 

Personal NU va recomand sa faceti aceste teste la amplificatoarele voastre, le puteri defecta, mai ales daca tranzistorii finali sint slabi, protectie ineficenta, etc.

 

Eu unul ma declar multumit de prestatia Leco V2, poate voi ajunge odata la Raimond  cu un modul, sa-l testez pe placa lui de sunet, in ceea ce priveste distorsiunile, si sa facem testele pe care le face si el la modulele lui.

 

O seara frumoasa va doresc, si vizionare placuta!

 

Nu stiu de ce forumul nu lasa direct video decit la primele 4 link-uri puse, a trebuit sa le editez pe celelalte fara tag-ul link youtube

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Vizitator viobio

SugestieInseriaza o bobina de 2...3mH cu rezistenta de sarcina,pe rezistenta de sarcina pune un condensator de 40..80microF,e un filtru de bas,sunt curios cum se comporta ampul,cred ca la tine nu este problema,ai putere si curent cacalau,filtrele din incinte omoara amplificatoarele anemice de 20..60W,in special cele care nu livreaza virfuri de curenti mari.1..2microF in paralel pe sarcina ,e caca maca,nu prea deranjeaza etajul final,mai ales daca ai un aparat de sudura de 300..1000W.

Editat de viobio
Link spre comentariu

SugestieInseriaza o bobina de 2...3mH cu rezistenta de sarcina,pe rezistenta de sarcina pune un condensator de 40..80microF,e un filtru de bas,sunt curios cum se comporta ampul,cred ca la tine nu este problema,ai putere si curent cacalau,filtrele din incinte omoara amplificatoarele anemice de 20..60W,in special cele care nu livreaza virfuri de curenti mari.1..2microF in paralel pe sarcina ,e caca maca,nu prea deranjeaza etajul final,mai ales daca ai un aparat de sudura de 300..1000W.

 

 Cu filtrul despre care vorbesti pe iesire, la 50W in 8ohm , curentul de iesire este de circa 3,45A. Cu sarcina rezistiva curentul este de 3,30A , deci o diferenta in plus de 0,15A. Defazajul curent tensiune este de circa 2,5 grade. In 4 ohm curentul se dubleaza. Un amplificator din gama de putere 20W-60W care poate lucra si in 4 ohm, nu vad de ce ar avea probleme cu acest gen de sarcina. Frecventa de test a fost de 100hz sinusoidal. Mai degraba problema pare sa vine din bobina foarte mare ca valoare si care necesita un conductor lung si care scade puternic damping factorul. Daca ai sesizat probleme probabil ca mai degraba de aici veneau.

 

 Condensatorul de 1uF pus in paralel cu sarcina nu este caca-maca deloc. Are darul de a scoate amplificatorul din regimul de stabilitate neconditionata si de a-l baga in oscilatii. 

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu

Vio, voi face si acest test, insa hai sa iti spun ca acel infrabass cu care am fost la intiia intilnire a lamparilor, are in el o bobina ce citiva milihenry, si 125uF neplolarizat dupa ea, in paralel pe diful de bass.

 

Am testat acolo si amp cu Leco V1 si V2 pe acea boxa, cit si acel soundmaster al lui David, toate s-au comportat exemplar.

 

iti spun de pe acum ca amplificatorul nici nu va simti acel filtru propus.

 

Spune si o frecventa la care vrei sa fac testul.

 

Il voi face abia miine, astazi sint toata ziua la job.

 

Daca mai exista si alte doleante, cu drag le astept!

 

Ce ziceti de testul cu bobina de 140uH +8 ohm pe iesire la 1kHz, are cineva curaj sa-l faca?  :mort

 

Adica asta:

 

https://www.youtube.com/watch?v=BCL_0YomOkg[/video]

Link spre comentariu
Vizitator viobio

1microF ,pus pe un difuzor,nu face decit sa limiteze banda de frecvente ,redata de difuzor,eu nu am intilnit amplificatoare care sa oscileze cu 1microF,pusi pe iesire,sorry.

Link spre comentariu

Sint amplificatoare care nu au bobina Boucherot la iesire, aluia daca i-ai pus 1uF la iesire, face urit, poate sa si crape!

 

Cind am timp o sa pun 1uF inainte de bobina, sa vezi ce urit face!

Link spre comentariu
Vizitator viobio

In doua ore ajung la atelier,o sa pun 2microF pe iesirea unui amp ,vreau sa-l distrug.Leco,eu spuneam ca un amp PUTERNIC, cu rezerva mare de curent,nu este afectat de filtrele de bas,adica bobina cu inductanta mare,condensator de valoare mare,eu de asta am spus ca 1..2microF sunt caca maca.Ampurile pe tub sunt mult mai sensibile la filtrele din incinte,asta este alta discutie si nu face cinste acestui topic.

Vio, voi face si acest test, insa hai sa iti spun ca acel infrabass cu care am fost la intiia intilnire a lamparilor, are in el o bobina ce citiva milihenry, si 125uF neplolarizat dupa ea, in paralel pe diful de bass. Am testat acolo si amp cu Leco V1 si V2 pe acea boxa, cit si acel soundmaster al lui David, toate s-au comportat exemplar. iti spun de pe acum ca amplificatorul nici nu va simti acel filtru propus. Spune si o frecventa la care vrei sa fac testul. Il voi face abia miine, astazi sint toata ziua la job. Daca mai exista si alte doleante, cu drag le astept! Ce ziceti de testul cu bobina de 140uH +8 ohm pe iesire la 1kHz, are cineva curaj sa-l faca?  :mort Adica asta: 

]
Testul din clip este pentru artileria grea,la acest test,cred....ca multe etaje finale se duc in Valhalla amplificatoarelor,daca nu sar sigurantele de protectie ,sar in aer finalii,daca nu ai protectie tita de mita,imi scot palaria! Editat de viobio
Link spre comentariu

Mi-au placut intotdeauna puterea si forta bruta, tocmai de aia realizez ce imi place, adica putere si forta bruta.

 

Uite de exemplu, eu fac forta bruta, Raimond si altii, calitate la puteri normale, tu si alti colegi, cu tuburi.

 

Forta bruta se poate numi si asta:

 

 

 

 

Ar fi  misto sa facem o companie de productie care sa aibe legaturi si afara, chiar ar fi interesant, mai ales ca fiecare face bine ce face in sectiunea lui de amplificatoare.

 

Poate cine stie, am avea succes!

 

Asa s-au nascut si companiile mari de acum citeva zeci de ani...

 

E pacat, inca sintem tineri (35-45 ani), si inca am avea timp suficient...

Link spre comentariu

 Viobio, un condensator de 1uF pare "caca-maca" la 100hz insa cu cat urci in frecventa lucrurile se schimba. Cu cat urca in frecventa reactanta capacitiva scade pana in punctul de SFR al condensatorului unde practic nu ramane decat ESR-ul sau ca impedanta. Adica o valoare rezistiva in jurul a 0,010 ohm daca este sa vorbim practic, pe 1uF. Testul cu condensatorul de 1uF la bornele amplificatorului pe un semnal treapta este un test complicat. El implica inclusiv compensarea acelui amplificator. Aceasta sarcina zdruncina serios stabilitatea amplificatorului. Din fericire dupa cum stim toti, se pune o mica bobina la iesirea amplificatorului, de cativa micro-henry. Ea este suficienta pentru protectia amplificatorului (daca acesta este bine realizat). O sa oscileze la inceputul palierului orizontal dar se calmeaza repede daca amplificatorul este corect realizat. La SARA am reusit sa realizez ultima varianta in care bobina de iesire nu exista deloc , dupa cum nu mai exista nici acele oscilatii, dar nu recomand asa ceva  pentru amplificatoarele comune daca nu vreti sa le dati foc :)

 

  Daca doresti fa teste cu sarcina de 1uF la borne si semnal treapta, dar totusi ai mare grija. Amplificatoarele cu lampi nu stiu cum se comporta, eu vorbesc despre cele SS.

 

 Da Leco, asa este, fiecare s-a specializat pe ceea ce-i place. Pe un forum Audioweb (la care tocmai am renuntat) , acelasi lucru il sugeram si eu mai demult. Sa strangem randurile, sa facem, un fel de casta, bransa, care sa-si apere interesele, sa se ajute , sa se dezvolte. Singuri electronistii sunt in bataia vantului, extrem de putini au reusit sa se impuna (e discutabil si aici) cu propriile forte. Ii propusesem lui Viobio o imbinare a lampilor cu siliciul dar n-am apucat sa spunem 2,3 cuvinte ca , cel putin eu, am fost mazilit. Pe langa greutatile tehnice si financiare inerente , cea mai mare fortza impotriva ta este invidia altora, "sa moara capra vecinulu". Ai nostri nu se apuca sa te concureze cu altceva mai bun, in spiritul concurentei, ci trece direct la dat la gioale.

Editat de RaimondAudio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Am pus condensator de 2,2 miroF,pe iesirea ampului,a ramas in stare de functionare,am dat ca taranul in el,nici in protectie nu aintrat,e un amp Nikko NA790 ,de prin anii 90.Raimond,eu nu am uitat de propunerea ta,cind o sa am timpul necesar o sa concep ceva,in colaborare cu tine.

Link spre comentariu

E si normal, daca nu insisti mult si e corect compensat, nu comenteaza.

Eu pe quad-ul meu aflat in teste i-am dat si 2ohmi reactivi (0.4mH la 1kHz) dreptunghiular. Evident, nu pe termen lung, lipeam scurt firul de borna bobinei.

Ideea era sa observ daca apar oscilatii nedorite.

 

Un amplif bine compensat nu face figuri pe nici un fel de sarcina. Cel mult crapa, daca nu are o protectie sa il salveze si testerul de ocazie insista. :)

 

Viobio, evident ca filtrele contin condensatori de valoare mult mai mare, dar acei condensatori nu stau calare direct pe borne. Iar daca e sa masori impedanta finala a boxei, nu te sperii ca si cand masori impedanta unui condensator care vine direct pe borne. :)

Link spre comentariu
Vizitator Mihai David

Vio, voi face si acest test, insa hai sa iti spun ca acel infrabass cu care am fost la intiia intilnire a lamparilor, are in el o bobina ce citiva milihenry, si 125uF neplolarizat dupa ea, in paralel pe diful de bass.

 

Am testat acolo si amp cu Leco V1 si V2 pe acea boxa, cit si acel soundmaster al lui David, toate s-au comportat exemplar.

 

iti spun de pe acum ca amplificatorul nici nu va simti acel filtru propus.

 

Spune si o frecventa la care vrei sa fac testul.

 

Il voi face abia miine, astazi sint toata ziua la job.

 

Daca mai exista si alte doleante, cu drag le astept!

 

Ce ziceti de testul cu bobina de 140uH +8 ohm pe iesire la 1kHz, are cineva curaj sa-l faca?  :mort

 

Adica asta:

 

https://www.youtube.com/watch?v=BCL_0YomOkg[/video]

 

 

Claudiu, era un PowerSource1300 produs de SoundTech

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări