Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single Ended paralel 6P15P (mod trioda) - building log

Patefon

Postări Recomandate

M-am uitat si eu pe graficele din foaia de catalog a pentodei 6P15P si imi da tot pe invers unde ma uit, in mod trioda are rezistenta interna mai mica fata de conexiunea in mod pentoda, desigur pastrand aceeasi polarizare. Pana la urma cum e?

Asa este. Poate nu am gasit cea mai fericita formulare. In speta este vorba de:

Posted Image

Si despre cum se echilibreaza curentii in cele doua moduri de functionare:

Posted Image

Link spre comentariu

Ohooo , dar deja te adresezi doar celor 5% dintre useri , ceva  mai carturari decat restul  .

Restul ? .... vor doar cuvinte , ca sa poata raporta moderatorilor ca i-ai injurat in straineza de mama , de morti sau alte bazaconii SF ... se gaseste usor nod in papura, la orice analiza punctuala dar intentionat  rauvoitoare pe textul tau sau al meu  .

Punem pariu ca e  ca mine pe o pereche de finale GU50 :)  ? 

Editat de Victor
Link spre comentariu

M-ai înnebunit cu GU50. Dau 4 finale dacă faci si simulezi o schema cu GU50 Push-Pull cu sarcina in catod atacate cu traf defazor ridicator de ensiune aflat ca sarcina in anodul unei 6E5P legată ca trioda.

P.S. Se accepta si parafeed pentru 6E5P.

Link spre comentariu

Я понимаю, товарищ .

Команда будет выполнена точно и в срок .

GU50 va aduce democratia pe plaiurile mioritice !

Singura rugaminte expresa pe care o am este ca orice proiect HPA Victor sa ramana doar pentru uz propriu @Patefon , nimic nu poate deveni public din anumite motive , legate de comportamentul compulsiv - obsesiv al unor useri , se stie el care este .

Link spre comentariu

Lampi in paralel...as face 15-30 ore de functionare in montaj de proba si apoi se fac perechi.Negativare automata.As folosi lampi cu miu mic de ex EL86/PL84 in montaj trioda

Editat de mila
Link spre comentariu
Vizitator viobio

M-ai înnebunit cu GU50. Dau 4 finale dacă faci si simulezi o schema cu GU50 Push-Pull cu sarcina in catod atacate cu traf defazor ridicator de ensiune aflat ca sarcina in anodul unei 6E5P legată ca trioda.P.S. Se accepta si parafeed pentru 6E5P.

Nu se poate....nu e copy paste!In general se vorbeste de schemele desenate de altii sau texte scrise de altii,avem colegi pe forum care nu lipesc fire,ei sunt pasionati de copy paste si dat cu bita prin gard. Cind o sa vezi ceva construit de ....eu sparg 99% din stocul de tuburi. Editat de viobio
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Versiunea preliminara:

Posted Image

Mai trebuie sa gasesc valoarea cea mai potrivita a reactiei negative din driver pentru un raspuns cat mai aproape de functia logaritmica a potentiometrului de volum (nefigurat inca).

Link spre comentariu

@neculeacorneliu  -  Am revenit la bootstrap pentru a avea minim de distorsiuni in driver - lasand finalele sa "dea tonul". Ca tot a venit vorba, va fi un lautar pe cinste 1.5% distorsiuni la 1W iesire.

@dvb - Trafurile initiale avau doua infasurari separate (una pe un strat si cea de a doua pe alt strat) cu acelasi numar de spire si pe cine am intrebat mi-a spus ca e mai bine cu una singura. La rebobinare a ramas doar una.

Link spre comentariu

Versiunea preliminara:

Posted Image

Mai trebuie sa gasesc valoarea cea mai potrivita a reactiei negative din driver pentru un raspuns cat mai aproape de functia logaritmica a potentiometrului de volum (nefigurat inca).

Reactia negativa poate fi variabila cu frecventa sau prin retele RC compensate se poate liniariza de acea d-le  Patefon cum te-ai gandit ca nivelul semnalului sa fie armonizat cu variatia logaritmica a potentiometrului ?

Este interesant acest driver,  ce performante  ar putea avea ?

Link spre comentariu

Foarte interesant configuratia driverului...reactie pozitiva ptr. marirea amplificarii prin C3 si temperat cu o reactie negativa prin R8 rezulta orgia de reactii.Atentie ca RN>RP.Merita o incercare de proba.

Link spre comentariu

Eu nu mi-as zice reactie pozitiva intrucat parte a semnalului de iesire nu este esantionat si reluat la amplificare prin tot circuitul. Apoi, in lipsa reactiei negative circuitul nu oscileaza. Dar asta e doar o chstiune de semantica. 

Eu am analizat circuitul in felul urmator (daca am grest rog sa fiu corectat):

Circuitul repetor catodic are o amplificare data de formula:

A=miu/(miu+1)=0.965

miu = 27.6 (Factor de amplificare in PSF-ul ales)

Posted Image

Acum, daca ne uitam la rezistenta R7 gasim in capatul de la anod U0 si la celalalt capat U0*0.965*((R10+R11)/(R2+R10+R11)) adica U0*0.965*0.927=0.895*U0 (eu am cautat 0.9 din U0)

Asta inseamna ca lampa 6AV6 vede in anod o sarcina virtuala compusa din R7 in serie cu o rezistenta virtuala RV care preia 0.895 din tensiunea alternativa existenta.

Curentul in alternativ pe R7 este Ia=(U0*0.105)/R7 iar prin RV este (U0*0.895)/RV de unde rezulta RV=R7*(0.895/0.105)=7.67*R7=250K

In total sarcina anodica este 283K. PSF-ul aferent reprezentat mai jos.

Posted Image

Teoretic se poate ajunge pana la 1.3 - 1.5 MOhm rezistenta de sarcina in alternativ. In cazul de fata am cautat minimul de sarcina anodica pentru care am distorsiuni de 0.1% pentru a nu fi nevoit la o reactie negativa prea mare.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Schema preliminara e total compromisa de banda de frecvente reprodusa; nu creste peste 25KHz din driver. Asa ca am pus caruta inaintea boului si am copiat o idee expusa de domnul Lazaroiu in topicul despre simulari (distorsiuni ceva mai mari dar banda de frecventa generoasa):

Multumiri pe aceasta cale!

PSF

Posted Image

BODE (cu potentiometrul de volum la 50% - cea mai defavorabila pozitie)

Posted Image

Putere maxima "curata"

Posted Image(in stanga THD la iesirea din driver, in dreapta THD pe sarcina de 8 Ohmi)

Puterea la care incepe a limita (vezi FFT):

Posted Image

Cateva mentiuni:

La lampite am folosit capacitati interne "generoase" peste limitele maximale de catalog dupa cum urmeaza:

6N1P: + ccg=4p  cgp=3p ccp=2p  ;

6J4P: + ccg1=8.0p  ccg2 = 3.0p cpg1 = 1.0p cg1g2 = 3.0p ccp=8.0p  ;

6P15P: ccg=16p  cgp=2p ccp=9p

La transformatorul de iesire am pus model cu inductanta fixa 10H si leakage de 10 mH (eu zic ca am fost destul de zgarcit cu inductanta si generos cu leackeage-ul)

http://i58.tinypic.com/wi3s3q.jpg

http://i62.tinypic.com/ouxwcp.jpg

http://i61.tinypic.com/2a8nkwh.jpg

http://i60.tinypic.com/2qs6i53.jpg

P.S. Drept sursa de inspiratie am folosit aceste determinari practice pe un traf de firma (Hammond 1615 ce are inductanta de leakage de 3.2 mH):

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator viobio

O sugestie,de ce nu faceti un montaj de test,pina treceti pe curat,asa verificati practic simularile,eu asa as proceda

Editat de viobio
Link spre comentariu

:rade:  Intrucat nu am o masa de lucru permanenta ca sa fac un montaj de test trebuie sa:

- astept pana se termina supa si/sau salata si/sau tocana (1 pana la 3 ore)

- astept pana se randuiesc toate ustensilele de bucatarit la locul lor (alte 30 de minute)

- scot din dulap cele trebuincioase (tot cam juma de ora)

- lucrez cat apuc (uzual 10 - 30 de minute) ca vine ora mesei, sau ora de plecat la treaba, sau ora de mers la culcare, sau suna un client cu probleme... (cel mai mult am putut lucra 2 ore <<scump platite>> cand a plecat soacra-mea cu fiica-sa la Mall)

- ma apuc sa strang toate acareturile (30 de minute in mod gramada, o ora la modul ordonat)

Eficienta de timp: 2.8% pana la 11.2% din timpul alocat. Asa ca... trebuie sa-l folosesc cu temele facute dinainte

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări