Patefon Postat Martie 31, 2015 Autor Partajează Postat Martie 31, 2015 Revenind la lampitele in cauza am adaugat pasaportul uneia dintre ele unde scrie ca viata minima este de 5.000 de ore si ca-si pastreaza valorile parametrilor initiali in limita a 90% pentru 10.000 de ore. Atunci la ce bun un servo-bias? Nu mai bine il reglez odata la 2 ani? Si asa am indicator de bias instalat pe panoul frontal. Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 31, 2015 Autor Partajează Postat Martie 31, 2015 Vis-à-vis de problema tuburilor in paralel nu cred ca exista o problema. Intai de toate discutia trebuie facuta pe doua fire separate. Asa cum ziceam in alt post o trioda este un generator de tensiune comandat in tensiune pe cand o pentoda poate fi asimilata cu un generator de curent comandat in tensiune. Panaceul universal se vrea a fi administrat la controlul in tensiune dar oare chiar trebuie? Nu e sufficient doar un resistor serie cu generatorul de curent pentru echilibrare? Vad ca la solid state se folosesc si cate 6 - 10 tranzistori in paralel si nu mai plange nimeni. Pe de alta parte exista cateva modele de lampi ale caror caracteristici nu ofera stabilitatea necesara pentru o negativare automata (6C33C de exemplu) iar acolo un sistem servo este de preferat. Mai sunt si aplicatiile unde lampa lucreaza deliberat in zona de putere maxima care cer o monitorizare permanenta. Dar daca nu am nevoie de ce sa complic lucrurile degeaba? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Poate ca un amplificator SE lucreaza in conditii optime da calitate aproape de puterea maxima disipata pe anod sau PSF este tangent la hiperbola de disipatie maxima,dar daca nu verifici aceste lucruri pot fi bune si recomandarile date de producator asa ca merge si un reglaj la doi ani dar in acest caz ce rost mai are indicatorul de bias,el va sta nemiscat in acest interval de timp nu-i asa ? Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 31, 2015 Autor Partajează Postat Martie 31, 2015 Are atasat un comutator cu 4 pozitii (corespunzator fiecarei lampite). Daca indica diferit de la o pozitie la alta atunci cere recalibrare. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Vis-à-vis de problema tuburilor in paralel nu cred ca exista o problema. Intai de toate discutia trebuie facuta pe doua fire separate. Asa cum ziceam in alt post o trioda este un generator de tensiune comandat in tensiune pe cand o pentoda poate fi asimilata cu un generator de curent comandat in tensiune. Panaceul universal se vrea a fi administrat la controlul in tensiune dar oare chiar trebuie? Nu e sufficient doar un resistor serie cu generatorul de curent pentru echilibrare? Vad ca la solid state se folosesc si cate 6 - 10 tranzistori in paralel si nu mai plange nimeni. Pe de alta parte exista cateva modele de lampi ale caror caracteristici nu ofera stabilitatea necesara pentru o negativare automata (6C33C de exemplu) iar acolo un sistem servo este de preferat. Mai sunt si aplicatiile unde lampa lucreaza deliberat in zona de putere maxima care cer o monitorizare permanenta. Dar daca nu am nevoie de ce sa complic lucrurile degeaba?Ba eu cred ca exista o problema atunci cind legi in paralel doua surse de tensiune cu rezistenta interna diferite este ca si cum ai lega in paralel doi acumulatori unul de 12v si celalalt de 13v si care debiteaza impreuna un curent pe un bec, va exista un timp in care acumulatorul de 13v se va ocupa de bec si de celalalt acumulator pina cind tensiunile se vor egalizeaza cumva, pe incercate ? Degeaba pui cite-o o rezistenta egala in serie cu cu cei doi acumulatori , daca nu exista un dispozitiv de citire a curentilor pe acestia urmat de un reglaj de echilibrare , suna logic ? Link spre comentariu
Patefon Postat Martie 31, 2015 Autor Partajează Postat Martie 31, 2015 Nu e chiar asa. De-aia ziceam in postul de mai sus ca pentoda trebuie tratata diferit de trioda. Trioda are rezistenta interna suficient de mare. Curbele de tensiune constanta a grilei sunt aplecate, nu sunt verticale. Deci ai un accumulator de 12V cu un bec de 6V gata inseriat cu el. Mai ai alt accumulator de 13V cu alt bec de 6V gata inseriat cu el. Care e rapotul curentilor cand impreuna aprind al treilea bec de 6V? Diferente exista dar nu semnificative. O data echilibrate diferentele vor ramane constante pana cand vor fi epuizati "acumulatorii". Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 31, 2015 Partajează Postat Martie 31, 2015 Triodele au rezistenta interna mai mica decit a pentodelor si daca tuburile sint legate in paralel nu exista un al "treilea bec", diferentele de rezistenta interna se vor reflecta reciproc intre ele asa ca exista doar "un bec" comandat in curent continnuu de o trioda pina cind se egalizeaza cumva tensiunile iar in curent alternativ lucrurile se inrautatesc... Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 E incredibil cat de mult insista unii sa se faca de basme nemuritoare si sa-i fericeasca si pe altii cu " stiinta " lor pana in panzele albe ... asta-i treaba , atat este nivelul lor de cunoastere si de intelegere a fenomenelor ce guverneaza electronica . Pacat ca nu vor sa invete de la firme serioase , scheme sunt destule pe net ! Patefon , uite un exemplu de PP cu finale paralel de la o firma extrem de serioasa , te rog sa fii atent la amanuntele ce tin de polarizarea prin intermediul etajului driver : Link spre comentariu
Patefon Postat Aprilie 1, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2015 ..... mda. Acolo vorbim de inginerie la nivel master. Uite pentru muritorii de rand sunt destui grei in domeniu care au trantit lampi in parallel fara grija si fara jena. Nici macar bias individual (cu exceptia Dynacord): Altec Ampeg: Dynacord: Giannina: Gibson: Vox: Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Ce treaba are sula cu prefectura,adică un SE cu un PP?Topicul este despre SE cu doua finale în paralel. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Electronica se paote face in mai multe feluri , dar e de preferat este sa urmam calea corecta . E clar ca lampile nu imbatranesc la fel , nici macar cele aflate in acelasi balon si exploatate in conditii similare , dar uite ca muzicienii accepta si tolereaza asemenea configuratii paralel , conform celor cateva exemple de mai sus . Da , aceasta tehnica nu este prea popularizata pe la noi sau in constructiile casnice DIY , dar reprezinta o cale catre un nivel superior de putere . Exista avantaje , dar si dezavantaje . Cel mai important dezavantaj ramane cel legat de imperecherea finalelor , dar daca se folosesc lampi cu durata mare de viata , din categoria celor destinate uzului militar , cred ca avantajele primeaza dezavantajelor ! Cu ocazia asta si samsarii de lampi comerciale noname cu viata scurta fabricate de ceainizi si rebranduite de smekeri cu brand-uri ( re )inventate si legendate corespunzator de mancatorii de KK supranumiti agenti de marketing , vor da faliment , deoarece lampi din categoria celor destinate uzului militar sunt destule . Nu va faceti griji , stocurile ex-sovietice ajung tuturor amatorilor de amplificatoare cu lampi , pana la sfarsitul lumii ! Link spre comentariu
Patefon Postat Aprilie 1, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Ce treaba are sula cu prefectura,adică un SE cu un PP?Topicul este despre SE cu doua finale în paralel. Pai a fost combatuta ideea de lampa in paralel. Nu ideea de parallel ended. Ciar si tu ai specificat: ....Am intilnit asa ceva la un Marshall AVT Slash ,la cererea proprietarului am dezactivat circuitul si am facut bias independent pe fiecare tub final,amplificatorul este PP de 100W,cite doua finale in paralel,negativare fixa.... N-am vazut undeva ca Push-Pull merge si Parallel Ended nu merge. OK. Cred ca putem trece peste asta. Vom deslusi misterul peste 5 ani cand se vor uza lampile sufficient de mult ca sa vedem daca functionarea in parallel uzeaza preferential o lampa sau alta. Link spre comentariu
hpavictor Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Bine ca s-a lamurit treaba , ca doar discutam de lampi in paralel pe-aici , nu de topologia Push Pull . Stati sa vedeti ce va urma , cand se va discuta de GU50 in paralel . Sper sa se abtina de la erori " voite " asemanatoare cu cea de mai sus , toti carcotasii forumului , care se stie el carcotas pe persoana fizica ... Link spre comentariu
Kosmin Postat Aprilie 1, 2015 Partajează Postat Aprilie 1, 2015 Nu e chiar asa. De-aia ziceam in postul de mai sus ca pentoda trebuie tratata diferit de trioda. Trioda are rezistenta interna suficient de mare. Curbele de tensiune constanta a grilei sunt aplecate, nu sunt verticale. M-am uitat si eu pe graficele din foaia de catalog a pentodei 6P15P si imi da tot pe invers unde ma uit, in mod trioda are rezistenta interna mai mica fata de conexiunea in mod pentoda, desigur pastrand aceeasi polarizare. Pana la urma cum e? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Aprilie 2, 2015 Partajează Postat Aprilie 2, 2015 (editat) Pai a fost combatuta ideea de lampa in paralel. Nu ideea de parallel ended. Ciar si tu ai specificat: N-am vazut undeva ca Push-Pull merge si Parallel Ended nu merge. OK. Cred ca putem trece peste asta. Vom deslusi misterul peste 5 ani cand se vor uza lampile sufficient de mult ca sa vedem daca functionarea in parallel uzeaza preferential o lampa sau alta.Pentru mine nu as face un amp SE/PP cu tuburi în paralel,cu toate ca am construit destule de 80..100W,cu tuburi în paralel, e un compromis, altfel nu poți obține putere mare.Ce înseamnă "parallel ended" = paralel încheiat/sfârșit, dacă la PP sunt doua tuburi în paralel, ce nu merge??Pai a fost combatuta ideea de lampa in paralel. Nu ideea de parallel ended. Ciar si tu ai specificat: N-am vazut undeva ca Push-Pull merge si Parallel Ended nu merge. OK. Cred ca putem trece peste asta. Vom deslusi misterul peste 5 ani cand se vor uza lampile sufficient de mult ca sa vedem daca functionarea in parallel uzeaza preferential o lampa sau alta. Editat Aprilie 2, 2015 de viobio Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum