Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Single Ended paralel 6P15P (mod trioda) - building log

Patefon

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Victor,nu strica topicul omului,stai in banca ta.In catozii finalelor poate avea 0,1ohmi sau 100ohmi,de accea am intrebat,nu te mai baga in seama aiurea si nu mai face pe prostul sau bufonul de servici de pe forum.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Pai , tocmai te-ai caracterizat ...

Victor,nu strica topicul omului,stai in banca ta.In catozii finalelor poate avea 0,1ohmi sau 100ohmi,de accea am intrebat,nu te mai baga in seama aiurea si nu mai face pe prostul sau bufonul de servici de pe forum.

Daca crezi ca poti oferi lectii ... te inseli . 

Cauta niste almanahe :) .

Patefon este un user super OK , nu are sens sa te joci de-a soarecele .

E pacat , lasa subiectul omului in pace .

Link spre comentariu

Oameni buni, va rog, nu stricati acest topic. Este unul din cele mai frumoase si complete, din care multi incepatori au ce invata.Rog moderatorul, sa stearga tot ce este off topic.Va multumesc tuturor.

Link spre comentariu

Ca sa nu existe confuzii (intrucat lipsesc valorile si se pot genera confuzii) ma gandesc sa fac asa:

Pe intrare 6N2P-EV in regim de amplificare in tensiune cu sarcina bootstrap. In catodul lampitei se va injecta si reactia negativa. Apoi urmeaza un repetor pe catod pentru a putea furniza catre cele 3 sarcini semnal in conditii optime. Bootstrapul va fi "castrat" functie de necesitate astfel incat distorsiunile fara reactie negativa globala sa fie minime. Posibil a nu fi nevoie sa fie ciuntit cum e la fel de posibil sa lipseasca cu desavarsire. De mentionat ca pentoda va fi 6J4P si va lucra in regim de pentoda. 

Etajul final, cu negativare fixa, e clasic pentru doua lampi in paralel.

P.S. Trebuie sa recunosc ca schema propusa de LMOlimpiu e foarte tentanta. Pentru un amplificator FARA reactie negativa globala are un raspuns armonic de invidiat. Multumesc inca odata!

Link spre comentariu

Oameni buni, va rog, nu stricati acest topic. Este unul din cele mai frumoase si complete, din care multi incepatori au ce invata.Rog moderatorul, sa stearga tot ce este off topic.Va multumesc tuturor.

+1

Link spre comentariu

Ca sa nu existe confuzii (intrucat lipsesc valorile si se pot genera confuzii) ma gandesc sa fac asa:

Pe intrare 6N2P-EV in regim de amplificare in tensiune cu sarcina bootstrap. In catodul lampitei se va injecta si reactia negativa. Apoi urmeaza un repetor pe catod pentru a putea furniza catre cele 3 sarcini semnal in conditii optime. Bootstrapul va fi "castrat" functie de necesitate astfel incat distorsiunile fara reactie negativa globala sa fie minime. Posibil a nu fi nevoie sa fie ciuntit cum e la fel de posibil sa lipseasca cu desavarsire. De mentionat ca pentoda va fi 6J4P si va lucra in regim de pentoda. 

Etajul final, cu negativare fixa, e clasic pentru doua lampi in paralel.

P.S. Trebuie sa recunosc ca schema propusa de LMOlimpiu e foarte tentanta. Pentru un amplificator FARA reactie negativa globala are un raspuns armonic de invidiat. Multumesc inca odata!

Aici unde sunt acum,adica la job nu pot vedea schema propusa de dv.,altfel o puteam analiza rapid,dar din discutiile scurte referitoare la aceasta schema am inteles ca veti utiliza o pentoda 6J4P pentru atacul tuburilor finale,nu stiu poate aveti dv. o logica eu as fi mers pe all trioda,iar etajul prefinal ce l-am ticluit eu  cu repetor pe catod a fost pentru ca tuburile 6P15P au panta mare S=15mA/V...18mA/V iar doua tuburi in paralel ,panta tubului compus astfel va fi suma celor doua S-uri,deci 30mA/V...36mA/V si cum capacitatea Miller creste direct proportional cu S,atunci impedanta de intrare se va micsora conform toremei lui Thevenin ; Zin= Z/1+A,de aici rezulta un etaj de atac cu impedanta de iesire cat mai mica,dintr-un calcul nu prea pretentios ar rezulta o impedanta in jur de 22K,parerea mea!

Si inca o remarca,daca-mi permiteti: nu ar fi recomandat o negativare fixa pentru un astfel de amplificator,preferabil ar fi o negativare mixta cum de altfel a sugerat si Viorel (@viobio),negativare mixta in raportul: 60%...65% automata si 40%...35% fixa,dar cel mai fericit si inspirat caz ar fi negativare automata totala cu  CCS pe fiecare catod al finalei,sau automata totala cu rezistente in fiecare catod,la asa curenti rezistentele vor fi de putere mica,deci caldura mai putina.

Maine,cand o sa fiu acasa o sa analizez si schema dv.,bineinteles daca nu va deranjeaza aceste interventii!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Aici unde sunt acum,adica la job nu pot vedea schema propusa de dv.,altfel o puteam analiza rapid,dar din discutiile scurte referitoare la aceasta schema am inteles ca veti utiliza o pentoda 6J4P pentru atacul tuburilor finale,.......

Nici eu nu pot vedea schema. 

Sunt si eu pasionat de tubul 6p15p datorita liniaritatii excelente in mod trioda.

Va felicit pentru idee si realizare.

Va astept la Oradea

Cu stima

Matro

Editat de matropower
Link spre comentariu

Negativare fixa. Rezistorii din catod sunt doar pentru a "captura" la instrumentul de masurare curentul prin finale.

Domnule în cazul de faţă cfg SE 6p15p conexiune triodă nu se recomandă/practică negativare fixă ,motivele fiind lesne de înţeles(pentru triodă cea mai mică variaţie Ua conduce la variaţie ia deloc neglijabilă) ,negativarea automată evită fuga de curent ia_0(chiar atunci când Pda_0=Pda_max).Trioda fiind mai pretenţioasă decât tetroda sau pentoda (dacă vă uitaţi pe caracteristicile de transfer) se comportă mai bine cu negativare automată(în situaţia dată disipaţia pe eventuala rezistenţă de negativare fiind relativ neglijabilă aprox. 0,32W separat fiecare catod).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Evident ca nu ma pot supara pentru nici o interventie.

Cat priveste negativarea lampilor finale amplificatorul a fost gandit din capul locului cu stabilizare anodica. Asa ca nu imi fac griji pentru fuga din punctul static de functionare in cazul negativarii fixe.

Loc de negativare mixta/automata exista. Transformatorul de alimentare a fost deja facut pentru a livra o tensiune de 255V in sarcina de 320 mA. Post redresare si filtrare voi avea 360V. Mai pot sa pierd (minim) cam 30V pentru stabilizare de unde rezulta 330V pentru tensiunea anodica. Pierderea pe rezistenta bobinajului transformatorului de iesire este de maxim 70mA*136Ohmi=9.52V. Tensiunea anodica dorita este de 300V de unde rezulta 330 - 300 - 9.5 = 20.5V disponibili pentru negativare. Cum tensiunea de grila necesara este de -10.4V relativa la catod pot sa o sa optez pentru orice fel de negativare.

Cat priveste partea de atac aici posibilitatile sunt multiple. Limitarea apare din soclurile disponibile. Initial a fost gandit pentru un mufollower Kimmel (pentoda in capul unei triode) asa ca am ramas cu 2 socluri heptale si un soclu noval. Carcasa fiind deja la vopsitorie nu as vrea sa modific gaurile din ea.

Daca folosesc o trioda dubla in etajul buffer raman cu amplificarea in tensiune pe soclu heptal. Pentru asta am disponibile ca triode 6AV6 (care se lauda a fi o jumatate de ecc83) si cateva pentode 6J1P, 6J4P, 6J5P. 

Daca folosesc o lampita in soclul heptal pentru buffer atunci am disponibile pentru amplificarea in tensiune mai multe triode duble: 6N1P, 6N2P, 6N3P, 6N5P, 6N6P, 6N23P, 12AX7, ECC83

La prima vedere alegerea a fost 6N2Pcu 6J4P. Pana la urma cred ca voi calcula, muncitoreste, la fiecare lampita in parte, care este impedanta de iesire in conexiune repetor catodic.

Link spre comentariu

Cu Ua=tensiune stabilizată  cazul negativări fixe apare fugă ia_0 în prag de disipaţie maximă admisă la anod.Pentru a evita fugă ia_0 situaţia negativare fixă tubul final trebuie pus să disipe 70%-75% din Pda_max admisă(preferabil 70%).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Solutia perfecta este , evident , doar negativarea automata . Implica imperecherea lampilor finale ...

Solutia foarte buna este negativarea mixta , adica fixa + automata , in proportie de 15% negativare fixa si 85% negativare automata . 

In acest fel se pastreaza avantajul calibrarii perfecte a curentului prin fiecare lampa ( datorita negativarii fixe ) si se asigura in mare masura lipsa erorilor datorate imbatranirii lampilor , specifice clasei A ( datorita negativarii automate ) .

Desigur , se poate alege un alt raport pentru procentele prin care se obtine tensiunea de negativare , dupa dorinta , in sensul cresterii ponderii negativarii automate la 90% .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări