Vizitator viobio Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 (editat) Victor,faci pariu pe salariul tău pe un an ca nu se echilibrează nimic cu acea sursa de curent constant,mai citește ce a scris valderama, ma repet, eu am construit asa ceva,tu doar bați câmpii, ca de obicei.Am construit și varianta din link-ul pus de dl Mateescu,schemă arhicunoscuta, o am în atelier,este montata într-un amp de chitară. Eu am dovezi pentru ca lucrez, tu???Doar bea,ba,baAșteptăm argumentele tale,Victor, nu ale altora,ce faci tu e copy /paste, ca mai toate postările tale.Acest topic este ecou,la topicul în care este postata schema lui valderama, cea cu 6P3C, despre autodefazor s-a discutat de n ori, cind nu ai ce face la servici,revii și iar revii cu teme răsuflate și paradiscutate.Plictisitor!!!!! Editat Februarie 5, 2015 de viobio Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2015 Deja lumea stie cine are dreptate , asa ca ... Oricum nu conteaza parerea poporului lui viobio in acest caz . Poate in altele ! Pariuri fac unii carora le plac jocurile de noroc . Mie nu . Despre batutul campilor pe plaiurile electronicii ... sa fii tu sanatos , la stilul cum lucrezi , cred ca japonezii ti-ar oferi " zmeura de aur " ! Nu ma intereseaza ca lipesti doua sarme la un loc , pentru mine conteaza doar pasiunea . De altfel acest subiect se numeste " comentarii ... " pe o tema exacta si nu are nicio legatura cu pariurile , batutul campilor , experienta ta constructiva ( ! ) si alte pseudoargumente pe care le arunci pe forum din lipsa de argumente tehnice reale . Daca tie personal nu ti-a mers conform asteptarilor o anume topologie pe care nu o stapanesti nu inseamna ca stii totul despre acea topologie . Desigur , pot exista N motive absolut reale ca acest principiu autodefazor ( adica pe romaneste cuplaj prin catod comun si iesire diferentiala in anozi ) sa nu functioneze perfect peste o anumita putere ... dar si defazorul LTP , Schmidt etc functioneaza fix pe acelasi principiu ... Cinstit , ma bucur pentru faptul ca ai intervenit in acest subiect , sper sa ajute la ceva : orice user , dupa ce analizeaza parerile noastre pro si contra , sa il puna pe ganduri si sa se apuce de " ceva " diferit fata de amplificatoarele clasice cu defazor catodina sau LTP ... pentru acest gen de useri , subiectul " comentarii ... " poate fi pas inainte in evolutia personala . In numele acestora , iti multumesc ! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 (editat) Comentariu Topologia prezentata de colegul nostru ,functioneaza si cu un tub final in soclu,finala de sus,nu cea care are grila la masa,de ce? Cind o sa am timp,o sa insailez pe masa un asemenea etaj final,filmez,o sa fac negativarea in ambele variante,cu rezistenta comuna in catod sau cu sursa de curent constant,o sa vada toata lumea ca daca legi grila la masa nu ai defazaj corect,trebuie un semireglabil intre grila si masa,cind se mai uzeaza tuburile ,mai faci un reglaj. O sa folosesc doua finale noi ,pereche,apoi pun o doua tuburi la nimereala,sa vedeti de defazaj frumos avem. Aceasta topologie este putin folosita pentru ca apar distorsiuni mari ,atunci cind apare un dezechilibru intre cele doua tuburi finale,mai precis cind circula curenti diferiti prin ele,dupa cum se stie,emisia tubului influenteaza si curentul care strabate tubul,nimic savant ,logica,unora le lipseste sau nu pricep . Ma repet ,am doua asemenea etaje finale ,in doua amplificatoare,un final este dupa schema dl Mateescu (el84) ,un final este cu el34. Nereusita este ca am folosit acea topologie ,asa de chi chi ,dupa mine este cea mai nereusita si minimalista topologie PP,din rahat nu poti face bici!! Daca te ...grija de cum lucrez eu,sa stii ca am facut un PP cu EL84,mai bun ,din toate punctele de vedere,comparat cu un Leben CS300XS,amp japonez ,de 10000lei,am facut un test,al meu a fost mai apreciat. " Despre batutul campilor pe plaiurile electronicii ... sa fii tu sanatos , la stilul cum lucrezi , cred ca japonezii ti-ar oferi " zmeura de aur " ! " Tu ne ...creierii de ani buni,nimeni nu a vazut ceva facut de mina ta sau desenat de tine,doar copy/paste!!!! O sa te mai bag in seamna cind vad un etaj amplificator,cu o tioda,lipit de tine,de bla,bla,bla sunt satul,succes la lipit,vezi ca ansa e sirma acea subtire,sa nu pui mana pe ea frige! Editat Februarie 5, 2015 de viobio Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2015 La meciurile de fotbal ( puteti inlocui cu oricare alt sport ) se uita foarte multi oameni , comenteaza cu spume la gura ... dar niciunul dintre ei ( in proportie de 99,999999999999999999999999999999999999999 % nu joaca fotbal . Si totusi au o pasiune deosebita pentru acest sport . Nu stapanesc bine nici teoria , nici practica montajelor cu tuburi . Dar sunt pasionat de acest domeniu . Nu va cer sa judecati pe cineva anume . Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Am o idee,o sa fac filmuletul cu GU50!! Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 (editat) Configuratiile PP cu autodefazor au o caracteristica importanta ; distributia armonica este exact ca la un SE ,dar pentru a obtine acest spectru armonic placut urechilor,trebuie sa sacrificam cate ceva: - puterea utila pe sarcina este mult mai mica decat pentru un PP clasic in clasa A,sau AB1 cu aceleasi tuburi. - THD-ul este relativ mare. - eficienta etajului final de acest gen este foarte scazuta : in exemplul de fata (de mai jos),consumam aproximativ 23W (Pda pentru cele doua tuburi finale) ca sa obtiem in sarcina 6W cu THD acceptabil. Parerea mea este ca acest etaj final este foarte potrivit pentru amplificatoare de chitara cu puteri cuprinse intre 10W...18W la care putem specula tipul acesta de THD obtinut in etajul final pentru a obtine sunetul dorit pentru un amplificator de chitara.Se pot folosi si alte tuburi electronice de tipul 6P3S,6P6S,EL34,6L6 preferabil tuburi cu S=11mA/V....20mA/V. Etajul final de la RR FESTIVALS-2 este fain,dar asa cum este de la mama lui si cu toate echipamentele lui : etaj final/traf de iesire,corector de ton si nu in ultimul rand sistemul acustic (difuzoare+cutia),scoase din "context" niciuna dintre componente numai face doi bani (!!!). O sa analizez si schema cu SRPP si G-807,asa de amorul artei...,insa cred ca aceasta configuratie a fost abandonata tocmai pentru ca a spus tot ce stie. Ca sa gasesc o justificare acestui PP cu autodefazor cu un raspuns armonic asemanator cu al unui SE,si nu numai o justificare dar si un important avantaj ar fi transformatorul de iesire care este foarte mic,nu se satureaza deoarece are doua componente DC in contrafaza comparativ cu un OT pentru SE. Daca am fi dorit sa obtinem acelasi sunet (spectru armonic) si aceeasi putere (6W) cu un SE,dar si o banda de frecventa extinsa ne-ar fi trebuit un OT cam de trei ori mai mare decat OT-ul de la RR FESTIVALS-2. In poze am simulat doua astfel de etaje finale unul simplu cu autodefazor,iar altul cu reactie KNFB. Atacul este facut cu generatorul din simulator pentru ambele teste. Observati si dv. ce si cum ! P.S pentru comparatie am pus si FFT-ul de la un SE cu 2A3 la Ps=3W Editat Februarie 5, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 (editat) Si o analiza pentru etajul final al RR FESTIVALS-2,schema originala,se vede dupa diagrama bode ca este un etaj final pentru receptoare radio,vinovate pentru acest raspuns in frecventa sunt cele doua filtre din etajul final: anod U1,anod U2, C1,R2 si anod tub U2 R1,C4 la masa,....oricum, cred ca nu intereseaza pe nimeni,dar pentru a intelege mai bine acest etaj nu strica sa aprofundam mai mult Editat Februarie 5, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2015 Distributia armonica la acest etaj final este absolut fabuloasa , perfect identica cu cea generata de un SE audiofil cu celebra lampa WE 300B ! Pentru amatorii de audio pur , la care nu conteaza puterea , autodefazorul PP poate reprezenta o solutie miraculoasa , fara ulei de sarpe sau EL34 , care transforma o gramajoara de componente de calitate intr-un amplificator audio foarte respectabil . Desigur , analiza Dvoastra se refera momentan doar la etajul final , fara etajul de intrare , care , din pacate , are propria amprenta acustica , iar reactia negativa globala aplicata decent va face ca THD-ul sa scada la valori decente , dar nu pot anticipa care va fi raportul armonic H2 / H3 ... V-am trimis valorile aproximate de mine ale componentelor si PSF-ului pentru etajul final si va rog sa le ajustati pana la obtinerea unor performante acceptabile din punct de vedere al raspunsului armonic . Nu ma intereseaza in mod special puterea audio utila , aia este prea comerciala , pentru capitalisti ! Ma intereseaza ( desigur pe toti userii ) in mod deosebit doar calitatea redarii ... pe plictisitii de acest subiect va rog sa-i ignorati , cel putin pana la finalizarea proiectului . Oare va urma un autodefazor PP cu GU50 ? Cine stie ? Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 5, 2015 Partajează Postat Februarie 5, 2015 Parerea mea: fiecare face ce doreste si il satisface! In definitiv, ORICE solutie este un compromis, inclusiv oddwatt-ul! In orice caz, daca nu discutam de putere si alte neajunsuri inerente solutiei, amplificatorul, cu o pereche de incinte BUNE, cu SPL>92-93 dB/W/m suna mai mult decat bine! Ca tot timpul vor fi si opinii diferite!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! C'est la vie ..............................! Translate: asta-i via, aia-i gara! Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 5, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2015 (editat) Corect , aveti perfecta dreptate , aproximarea libera in limba romana ar putea fi : ori ( ciocu' mic , ori valiza ) ori la gara ! Editat Februarie 5, 2015 de Victor Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 (editat) Lăzăroiu dacă vrei să compari thd cu sau fără knfb trebuie să asiguri fundamentală în plajă 30hz-50hz(în opinia mea) mă refer în general nu musai pentru simulările date. Văd în aceste două situaţii http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2015/post-175212-0-50237700-1423168338.png , http://www.elforum.info/uploads/monthly_02_2015/post-175212-0-32580900-1423168353.png aceeaşi tensiune Vi practic dacă knfb are efect discutăm de puteri diferite în sarcină la ieşire ?!.Pentru aceeaşi putere în sarcină la ieşire(ambele situaţii) cu aceeaşi tensiune la intrare(Vi=8.15V~) rezultă că nu avem knfb ,avem sau nu avem knfb ? ce avem ? , deasemeni cu sau fară "knfb" din schema dată(simulare) nu văd efecte în bode pentru spectru frecvenţe joase sau foarte joase(ca să vezi "drăcie"). Editat Februarie 6, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
simson Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 Don Lazaroiu, referitor la schema cu KNFB, oare cum se prezinta FFT-ul in cazul unui secundar simetric (4+4) cu R3 la priza mediana. Link spre comentariu
hpavictor Postat Februarie 6, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 6, 2015 Asa DA ! Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 (editat) Daca tot se discuta la modul general pe aceasta topologie cu autodefazare am si eu o tema minimalista pentru Don Lazaroiu, si-anume sa simuleze circuitul atasat pentru maximum de putere cu 5% distorsiuni si, ca bonus ☺, la ce putere avem un 0,5% distorsiuni pe o sarcina de 8 Ohm. Multumesc! PS. Tensiunea de alimentare este probabil prea mica, evident se va ajusta conform cerintelor, tin insa la nivelul fix de intrare de 2Vrms... daca se poate, bineinteles :-) ... de asemenea raportul de transformare interstage este orientativ... Ideea este faina si bine gandita,insa alegerea tubului final nu este prea inspirata intr-o configuratie PP autodefazor si asta datorita transconductantei proaste a acestui tub,mai ales in montaj "grila comuna/masa" pentru unul dintre tuburile finale.Raportul de transformare pentru interstage este foarte bine ales,eu nu am facut decat sa gasesc niste PSF-uri pentru tuburile finale si de atac si sa optimizez dinamic cat se poate de bine forma semnalului in/out.Chiar daca vom gandi si ceva reactii negative tot nu vom avea o eficienta energetica corecta/convenabila pentru aceasta configuratie cu aceste tuburi finale. Mai mult de 5W(!!!!) pe sarcina si asta cu peste 13% THD nu vom obtine nicodata cu acest design ce are in final 6N13S,asta-i parerea mea si astept sa fie combatuta. Ce am obtinut se vede scris pe schema si in cele doua grafice,iar THD=<0.5% il vom avea la Ps=0.05W. Cred ca un PP autodefazor excelent pentru auditii si cu o putere decenta si THD acceptabil se poate gandi dupa schema de la RR FESTIVALS-2,dar numai cu tuburi cu transconductanta mare ; EL84 (eventual doua in paralel),EL86,PL84,EL83,EL803,6P14P,6P15P,6P18P... Editat Februarie 6, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
THOMAS Postat Februarie 6, 2015 Partajează Postat Februarie 6, 2015 (editat) Daca vreti ceva absolut simplu,elegant,frumos,cu ceva "sange in instalatie",dar si un sunet clar de SE cu un OT simplu fara componenta DC si o sectiune mica,studiati cele de mai jos.Puteti cauta pe net insa nu veti gasi aceasta configuratie...,nu am inventat eu roata,dar asta chiar nu o gasiti cu :search for... si apoi copy/paste Cu un traf de intrare pe post de amplificator de tensiune cu raportul 1:5 si pe care sigur il poate calcula si realiza Dorin (@dvb) si cu numai patru tuburi veti realiza un amplificator stereo care va satisface multe urechi audiofile !!!! Intrarea poate fi excitata direct cu semnalul de la un CD sau DVD sau alta sursa de semnal cu iesire de 2Vpp[0.8Veff],impedanta depinzand de traful de intrare.Pentru cei ce nu agreeaza trafurile de intrare,isi pot atasa un mic etaj de amplificare in tensiune cu un element activ: tub,tranzistor,CI...,dar eu zic ca-i mai fain cu traf de intrare,asta-i tot farmecul pana la urma,nu? Potentiometrul de volum poate fi unul de 1K...2K2log pus pe intrare,cursorul spre traful de intrare. Editat Februarie 6, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum