Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Comentarii PP autodefazor cu G807

hpavictor

Postări Recomandate

Etajul final de la Estonia 2 are configuraţia asta.

Cu tot respectul,ESTONIA-2, are un etaj final PP clasic cu o catodina chioara/clasica,cred ca niciun etaj final pentru RR nu are etaj final PP cu autodefazor,cel putin eu nu stiu,s-ar putea sa ma insel,dar sunt sigur ca un etaj final PP cu autodefazor este foarte bine potrivit pentru amplificatoarele de chitara,mai ales pentru cele cu puteri de 10W...18W echipate cu EL84 (6P14P) in PP.

post-175212-0-84805200-1423084824_thumb.png

Link spre comentariu

Posted Image

Estimez puterea acestul mic etaj PP clasa A la minim 12W ... este posibila inlocuirea si cu 6P3S-E in locul G807 .

Etajul de intrare SRPP nu cred ca are nevoie de explicatii .

Cele doua rezistente de insumare din catozi de 10 ohmi au rolul de a " sterge " diferentele intre emisia diferita a lampilor , dar ca defazarea se fie corecta cele doua rezistente de compensare au fost decuplate cu condesator nepolarizat de 1uF . Rezistenta serie cu G2 56 ohmi iar cea  comuna din catozi  este de 470 ohmi / 10W pentru  RAA 6K6 / UL 25% / B1+420V / B2+390V. Sper ca nu am gresit prea mult cu estimarile  ...

Banuiesc ca nu va fi nevoie de grupul RC + rezistenta serie cu grila la finala slave  , dar rezistenta serie din grila  lampii master poate  contribui la stabilitatea functionarii la capatul de sus al benzii redate , eu le-am desenat de dragul simetriei ... dupa dimensionarea valorilor componentelor , va rezulta daca sunt necesare modificari sau nu .

Ii rog pe domnii  @valderama si @lazaroiu sa ma indrume in alegerea corecta a valorilor !

Schema etajului audio PP al radioreceptorului Festival 2 , care foloseste acelasi principiu ( autodefazor )  : 

Posted Image

PS : rog un moderator sa modifice titlul in " Comentarii PP autodefazor cu G807 " 

Multumesc !

Editat de Victor
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Schema este greșită!O finala trebuie sa aibă grila cuplata la masa,prin semireglabil de 2,5..5k, din care reglezi defazarea corecta, acel grup rezistiv,caracteristic altor topologii, nu are ce cauta acolo,am construi un asemenea etaj final, cu EL34,știu ce vorbesc.Aceasta topologie, de final autodefazor, are un mare dezavantaj, tuburile finale nu se vor uza la fel,cind apar dezechilibre intre tuburi, apare și o defazare incorecta a semnalului. Ce trioda cu, încălzire directă, intenționezi sa folosești la srpp? De ce ai ales o trioda cu încălzire directa?

Editat de viobio
Link spre comentariu

Aha , nu ai citit cu prea multa atentie ceea ce am scris mai sus :) .

Am specificat clar ca grupul RC a fost desenat doar pentru simetrie , dar nu se pune la socoteala  , precizarea este  valabila inclusiv pentru rezistenta gridstop din grila lampii master ...

Nu ai reusit sa fii atent nici la simbolurile desenate ... dubla trioda folosita la SRPP este desenata cu catozi , iar filamentul a fost desenat doar ca sa evidentiez circuitul antibrum .

Lampa din SRPP va fi 6N8 sau 6N9 , depinde ... oricum ar trebui o lampa cu soclu octal , ca sa fie in " armonie vizuala " cu finalele . variantele novale 6N1 sau 6N2 sunt prea mici ... acestea ar merge la finale din seria novala , gen EL84 .

Cat despre uzura inegala ...daca folosim 6P3S-E , sa fim noi sanatosi :) . Oricum exista rezistentele de echilibrare ... dedicate !

Schema este greșită!
O finala trebuie sa aibă grila cuplata la masa,prin semireglabil de 2,5..5k, din care reglezi defazarea corecta, acel grup rezistiv,caracteristic altor topologii, nu are ce cauta acolo,am construi un asemenea etaj final, cu EL34,știu ce vorbesc.
Aceasta topologie, de final autodefazor, are un mare dezavantaj, tuburile finale nu se vor uza la fel,cind apar dezechilibre intre tuburi, apare și o defazare incorecta a semnalului.

Ce trioda cu, încălzire directă, intenționezi sa folosești la srpp? De ce ai ales o trioda cu încălzire directa?

Scuze pentru ca m-am exprimat ambiguu .

Schema revizuita :

Posted Image

Se mai pot adauga diverse reactii , daca e cazul ...

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Aha , nu ai citit cu prea multa atentie ceea ce am scris mai sus :) .Am specificat clar ca grupul RC a fost desenat doar pentru simetrie , dar nu se pune la socoteala , precizarea este valabila inclusiv pentru rezistenta gridstop din grila lampii master ...Nu ai reusit sa fii atent nici la simbolurile desenate ... dubla trioda folosita la SRPP este desenata cu catozi , iar filamentul a fost desenat doar ca sa evidentiez circuitul antibrum .Lampa din SRPP va fi 6N8 sau 6N9 , depinde ... oricum ar trebui o lampa cu soclu octal , ca sa fie in " armonie vizuala " cu finalele . variantele novale 6N1 sau 6N2 sunt prea mici ... acestea ar merge la finale din seria novala , gen EL84 .Cat despre uzura inegala ...daca folosim 6P3S-E , sa fim noi sanatosi :) . Oricum exista rezistentele de echilibrare ... dedicate ! Scuze pentru ca m-am exprimat ambiguu .Schema revizuita : Posted ImageSe mai pot adauga diverse reactii , daca e cazul ...

Lipsește rezistenta din grila finalei de jos,mai bine zis un semireglabil pentru reglarea unui defazaj corect.

Prima schema nu e ambigua, e pur și simplu greșită, ai vrut sa ne uimești dar ai greșit!

Cu trioda ai dreptate,am văzut greșit,mea culpa.

Nu ma mai bag,ma plictisește subiectul.

Editat de viobio
Link spre comentariu

Nu e tocmai  gresita , chiar daca nu functioneaza perfect . 

Explicatia pentru restul userilor este in textul care insoteste acea schema .

Defazajul corect se poate regla prin modificarea  valorilor  celor doua rezistente serie cu catozii ... iar nu ai fost concentrat pe text si schema .

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Nu e tocmai gresita , chiar daca nu functioneaza perfect . Explicatia pentru restul userilor este in textul care insoteste acea schema .Defazajul corect se poate regla prin modificarea valorilor celor doua rezistente serie cu catozii ... iar nu ai fost concentrat pe text si schema .

Știi care este diferența între noi?Eu am făcut un asemenea final, fix cu srpp și autodefazor,încearcă sa reglezi tu defazajul modificând curentul prin finale,o sa reglezi la Pastele Cailor.Hai sa vedem ce spun alții mai pricepuți ca noi. Editat de viobio
Link spre comentariu

Solutia propusa de mine este prezentata mai sus , oricum exista un singur adevar , asa ca asteptam linistiti interventia domnilor  @valderama si @lazaroiu . 

Sunt ferm horatat sa-mi cer scuze daca gresesc , dar solutia mea este 100% corecta . 

Nu ma pune sa-ti citez postul ca sa-l vada userii cum era inainte sa-l modifici , asta e , oricine poate manca o litera etc , oricum doar mesajul conteaza ... @Vasile asa recomanda , sa nu citezi postul anterior .

Poti cita un post doar daca s-a intervenit de catre altcineva si nu mai exista cursivitate in subiect !

A , am uitat partea importanta : pentru un bun defazaj este necesar un trafo out de calitate , preferabil perfect simetric , bobinat in galeti .

Link spre comentariu

Am stat si am crapat firu-n paispe , ca sa inteleg la ce te-ai referit in context .

Mda , e posibil sa ai dreptate ( dar doar partial ) deoarece lampa finala master este atacata in grila 1 , iar lampa finala slave in catod , de aici rezulta ca orice ai face exista o asimetrie nativa de aproximativ 5% chiar si in cazul in care se folosesc lampi perfect identice . 

Sper sa se poata compensa din rezistentele de echilibrare sau din inegalitatea infasurarilor primare ( adica fix invers decat am afirmat mai sus despre trafo out !!! ) .

Probabil ca reactia negativa globala ar putea ajuta la compensarea aceastei erori datorat principiului autodefazor ... ramane de vazut , in urma simularii .

Daca THD-ul este prea mare , schema  PP cu autodefazor  este un mare drum inchis .

Daca nu , nu .

Deja inclin sa-ti dau dreptate , dar doar in acest caz .

Ceva totusi ma face sa ma intreb : oare de ce nu s-a popularizat acesta configuratie , autodefazor PP ?

Editat de Victor
Link spre comentariu
Vizitator gabriele

Schema de la "festival" e perfecta ,merita reprodusa aici asa cum e .....chiar si cu reglajul de ton,dupa care se poate jongla cu alte tipuri de lampi finale si implicit alti parametri inclusiv acea contrareactie din catozi care face totul....acea schema e o bijuterie si nu as schimba nimic la ea ,chiar daca traful de iesire e un pic mai diferit.

Editat de gabriele
Link spre comentariu

Va reamintesc de varianta propusa de domnul Valderama aici http://www.elforum.info/topic/46342-6p15p-atac-2x6p3s/page-11 , desigur alta modalitate de atac, dar tot autodefazor PP.

Cand am realizat aceasta varianta am constatat ca semnalul devine foarte asimetric la puteri de peste aproximativ 3W. Dar pana acolo canta frumos. Probabil lipsa mea de experienta m-a facut sa nu rezolv aceasta problema, dar nu cred ca va fi cazul pentru dumneavoastra.

Link spre comentariu

Schema de la "festival" e perfecta ,merita reprodusa aici asa cum e .....chiar si cu reglajul de ton,dupa care se poate jongla cu alte tipuri de lampi finale si implicit alti parametri inclusiv acea contrareactie din catozi care face totul....acea schema e o bijuterie si nu as schimba nimic la ea ,chiar daca traful de iesire e un pic mai diferit.

Schema etajului final audio din radioreceptorul Festival 2  " curatata " pentru a fi mai usor de inteles  :

Posted Image

Link spre comentariu

Aha , deci echilibrarea autodefazorului PP face din rezistentele din catozi ...

QED .

Sper ca e clar pentru toti userii cine are dreptate .

Cei plictisiti de subiect bănuiesc ca nu isi recunosc eroarea :) , ca asa e in capitalism , nu ii lasa poporul lor sa accepte ca pot fi invinsi de știință !

Sper ca stiti de gluma si ca puteți face diferența între gluma si realitatea pur obiectiva .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări