cristianvalentin Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) Salutare stimati colegi ! Am un transformator care are bobinajul primar realizat cu 3 conductoare de 0.3 mm , bobinate in paralel , fiecare infasurare avand o rezistenta in cc de 33 ohmi .Am masurat curentul de mers in gol care este in jur de 550mA , atunci cand cele 3 infasurari sunt legate in paralel. Am luat o densitate de curent de 200mA pentru acest conductor de 0.3mm . Este normal ca curentul de mers in gol sa fie asa de mare? Editat Februarie 3, 2015 de cristianvalentin Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Dacă nu ne spui mai multe depre acel transformator nu putem răspunde . E cam ciudat pentru un transformator de rețea să aibă bobinajul cu sârmă în paralel.... Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Probabil a folosit trei fire de 0,3mm în paralel ca să mărească secțiunea conductorului din primar. Se practică astfel de bobinare când nu ai la îndemână conductor mai gros. Dar oricum, pare cam mare acel curent în gol, doar trafurile de putere mare și cele ,,economice,, (de sudură, de microunde) mai au curenți mari în gol. Cum spunea colegul UDAR, trebuie să vii cu mai multe amănunte, ce secțiune are, ce tole ai folosit, poate o poză-două... Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 @ validae Eu am presupus că e un transformator industrial nu home-made . Dacă e home-made .... se pot explica multe. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Februarie 3, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2015 Este un transformator home-made. Iar din lipsa de conductor mai gros am incerc bobinarea multifilara . Sectiunea este aproximativ 19 cm^2 . Tolele sunt de tipul E+I Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Ai bobinat în primar circa 500 spire ? Dacă da, atunci probabil nu ai montat prea bine tolele și ai ceva pierderi magnetice. Se aude ceva zbârnâit de la tole ? Vezi să nu fi trecut șuruburile de fixare a jugurilor prin tole fără izolație și șaibă izolantă la cel puțin un capăt. O poză face cât 1000 de cuvinte... Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Februarie 3, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) Nu mai stiu sigur cate spire sunt . A fost facut acum 2 sau 3 ani.Atunci am inseriat cu primarul un bec de 100W ca sa verific daca am spire in scurt , iar becul se aprindea destul de mult. Am renuntat sa il folosesc cu gadul ca gasesc prin Ploiesti sa cumpar sarma mai groasa ca sa rebobinez primarul. Mai mentionez ca primarul este bobinat peste secundar... PS: Este posibil ca curentul sa fie asa mare daca nu am pus toate tolele in forma de I? Editat Februarie 3, 2015 de cristianvalentin Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Categoric, dacă nu ai pus toate tolele tip I, ai pierderi suplimentare.Dar ar trebui să fie lipsă mai mult de 2-3 tole, mai degrabă pun curentul mare pe seama montării improprii (cu întrefier mărit) a tolelor și poate chiar a unui număr mai mic de spire al primarului. Dacă îl vei rebobina, să numeri atent câte spire ai în primar, astfel poți vedea dacă acolo e problema.Nu ai pus o poză de aproape cu el... Link spre comentariu
Fulgerik Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Este posibil ca curentul sa fie asa mare daca nu am pus toate tolele in forma de I?Este absolut normal, sectiunea miezului se reduce la jumatate fara tolele I montate.In mod normal pentru un transformator obisnuit curentul in gol este in jur de 5-10% din curentul nominal, in functie de inductia magnetica folosita la calcul. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Februarie 3, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) Acesta este tranformatorul cu pricina . Deci daca curentul nominal ar fii de 600 de mA 10% din el ar fii 60mA As putea folosii tolele acestea pentru alt transformator? Provin de la un transformator de cuptor cu microunde . http://s1382.photobucket.com/user/Cristian-Valentin_Draghici/media/IMG_20150203_165953_zpsxhfwtgrq.jpg.html Editat Februarie 3, 2015 de cristianvalentin Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Nu neapărat fix 60mA, dar un curent de până la 100mA tot era acceptabil. Dacă e calculat bine și tolele sunt introduse corect, trebuie să funcționeze bine.E bine ca după montarea tolelor, să se bată ușor cu un ciocan de cauciuc (sau în lipsă, cu un lemn moale) tolele de pe ambele părți, miezul fiind pus pe o suprafață perfect plană.Astfel tolele se așează mai bine și întrefierul se micșorează. Un transformator bine bobinat și montat nu trebuie să zbârnâie în gol și nici în sarcină. Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Februarie 3, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) Am gasit rama cu care strangeam tolele si restul de tole I lipsa si le-am montat si acum curentul este sub 125mA ..... PS :as putea folosii tolele din poza pentru alt transformator? http://s1382.photobucket.com/user/Cristian-Valentin_Draghici/media/IMG_20150203_165953_zpsxhfwtgrq.jpg.html?o=3 Editat Februarie 3, 2015 de cristianvalentin Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 (editat) Binențeles.Dar trebuie polizate cordoanele de sudură (cu flexul) care țin cele două pachete de tole și separate individual tolele cu grijă, să nu se zgârie sau îndoaie.La asamblare se vor monta tolele alternat. Editat Februarie 3, 2015 de validae Link spre comentariu
cristianvalentin Postat Februarie 3, 2015 Autor Partajează Postat Februarie 3, 2015 Binențeles.Dar trebuie polizate cordoanele de sudură (cu flexul) care țin cele două pachete de tole și separate individual tolele cu grijă, să nu se zgârie sau îndoaie.La asamblare se vor monta tolele alternat. Am inteles. Dar daca bobinez si pe urma incerc sa sudez inapoi tolele E +I exact asa cum au fost? Voi folosii aceiasi metoda de bobinare multifilara in caz ca nu gasesc sarma mai groasa..Multumesc de ajutorul acordat!! Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2015 Partajează Postat Februarie 3, 2015 Nu e chiar recomandabilă montarea separată a tolelor, producătorul face asta din rațiuni economice, e mai simplu. Apoi sudarea repetată ar deteriora cumva lacul izolant de pe tole, în industrie de sudura aceea se ocupă un robot care o face rapid și perfect. 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum