Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

boiler tanc in tanc sau puffer tanc in tanc?


Vizitator dori38

Postări Recomandate

Vizitator dori38

Buna ziua.Am si eu o nelamurire .Am montat in aceasta toamna o centrala pe lemne si carbune clasica de 45KW si instalatorul ma convins de am luat si un bazin tanc in tanc de 500 l precizez ca nu stiu marca intrucat este luat la mana a doua din austria pe care la montat in instalatie pentru a face apa calda menajera .Intrebarea mea este pot folosi acel bazin pe post de puffer pentru a imbunatati randamentul centralei intrucat nu ma intereseaza apa calda menajera si cum trebuie el montat in instalatie.Bazinul nu are decat 4 orifici de conectare doua mai mari si doua mai mici.Multumesc anticipat daca cineva ma poate ajuta in aceasta problema.

Link spre comentariu

Dacă nu poți da date de identificare suficiente, măcar o poză clară cu bazinul nu poți pune ?   Cum vrei să mărești randamentul centralei prin folosirea unui bazin extern ? Probabil  că intenționezi să-l folosești ca un fel de rezervor de stocare a apei calde pe care s-o recirculi atunci când se oprește focul în centrală. Asta nu mărește randamentul centralei, e doar echivalentul unei stocări de energie termică, similar unei sobe cu teracotă care se încinge și eliberează treptat căldura mai mult timp. 

Link spre comentariu

În afară de acele înscrisuri nu mai are nicio etichetă ? Mie mi se pare că ar fi un schimbător de căldură cu un circuit prin care apa din centrală  intră și încălzește o serpentină conectată la apa caldă menajeră. Practic cred că nu mai trebuie să faci mare lucru, decât să izolezi țevile circuitului de apă caldă menajeră ca să nu existe pierderi inutile de căldură.

Editat de validae
Link spre comentariu
Vizitator dori38

Dar pentru o functionare corecta trebuie sa aiba o vana de amestec sau ceva? ca el este montat pur si simplu doar cu robineti cu bila si daca ii dau drumul sa circule apa prin el nu se simte nici o imbunatatire chiar daca robineti de apa rece si apa calda ii tin inchisi.Iar in momentul cand scade focul in centrala scade si temperatura lui.Multumesc pentru orice sfat este bine venit.Sau o schema cum ar trebui el legat in circuit intrucat nu am foarte mare baza in instalatorul de la montat intrucat a fost electrician coleg cu tata si acuma a ajuns instalator.Si eu sunt Ing. dar profesez ca electrician nu in tara dar o practic cum scrie la carte nu fac 5 meseri si nici una buna .Inca o data va multumesc tuturor celor care pot sa i mi dea un sfat sa stiu ce a gresit sa il chem sa remedieze problema.

Link spre comentariu
Vizitator dori38

Cum a montat el acolo nu este bine? trebuiau si ceva supape de sens si un puffer separat si inca doua pompe sa inteleg.Multumesc pentru bunavointa si timpul acordat.Astept si alte pareri.

Link spre comentariu

Iată ce zic eu:

Boilerul tanc în tanc pe care îl aveţi nu poate face ce face un puffer dedicat. Înainte de toate el e un boiler, s-a renunţat la serpentină şi s-a ales varianta tanc în tanc. Cele două variante prezintă avantaje şi dezavantaje, asta dacă îndemnăm să le comparăm, dar nu asta interesează acum. În figură aveţi schiţat cam cum e înăuntru.

post-177041-0-04310000-1422973904_thumb.jpg

Cu 1 este notată ieşirea de apă caldă menajeră, 2 este intrarea de apă rece, 3 este ţeava ce se leagă la turul instalaţiei de încălzire (centralei) iar 4 este returul.

Din desenul prezentat de dvs se vede că el este legat la modul cel mai simplu şi în acelaşi timp economic. Ca boiler, cu utilitate pentru apă caldă menajeră ar fi fost nevoie de o mică automatizare, de un control al temperaturii. Cum este legat îi permite însă să se comporte ca un puffer, adică la stingerea focului în centrală el ajunge să cedeze căldura acumulată către instalaţia de încălzire a casei.

La modul teoretic e bine, încearcă să se comporte ca un puffer, numai că el are volum mic, cantitatea de căldură îmagazinată e mică, preferabil era ca această căldură să rămînă în el şi să fi avut apă caldă menajeră.

Asta aveţi şi cam asta se întîmplă la dvs.

Legat de un puffer, unul dedicat , întradevăr reduce consumul de combustibil şi conferă şi oarece confort, în sensul unor focuri mai rare la centrală.

Un puffer, pentru a-şi face treaba, se calculează (volumul său) ţinînd cont de mai mulţi factori. Calculele, prin unele ţări, au impus unele standarde, asta uşurează alegerea volumului. În Germania, pentru pufferele destinate sistemelor de încălzire s-a standardizat valoarea de 50 de litri pentru fiecare kilowat putere termică a centralei; de pe la ei s-au inspirat şi alţii. Ce aveţi acum montat, e cam de vreo patru ori mai mic.

Nu ştiu cît de mare este casa dvs, sper că alegerea celor 45kW ai centralei au legătură cu sarcina termică a casei şi nu cu ce a fost accesibil, ca centrală, de cumpărat.

În fapt, dacă scăpaţi uşor centrala să dea în fiert, dacă aveţi oarece probleme cu dibuirea unui foc cît de cît moderat, fără să se stingă ?i fără să dea în clocot apa din centrală, atunci îi cam mare centrala. Acest lucru atrage şi consum sporit de lemne, gazele arse ies din centrală mult prea fierbinţi.

Da' poate nu-i aşa, poate  doar eu îndemn la grozăvii. Dacă însă aşa se întîmplă, atunci pufferul la care îndemnaţi e soluţia problemelor.

Link spre comentariu

Se poate utiliza si ca puffer, dar :

1. Ori trebuie o vana cu 3 cai intre cazan si el

2. Ori trebuie sa aiba minim 3 mufe de conectare pe el, fara cele 2 de apa calda si apa rece.

Link spre comentariu
Vizitator dori38

Dn rasputin nu stiu ce sa zic in alegerea centralei a fost tot optiunea instalatorului ce pot sa va spun este ca totalul caloriferelor este de aproximativ 26KW si suprafata casei este de 300 metri cubi.Aceste date pot sa le furnizez .Multumesc pentru orice sfat tuturor de pe acest forum.Cu respect.

Link spre comentariu

Dn rasputin nu stiu ce sa zic in alegerea centralei a fost tot optiunea instalatorului ce pot sa va spun este ca totalul caloriferelor este de aproximativ 26KW si suprafata casei este de 300 metri cubi.Aceste date pot sa le furnizez .Multumesc pentru orice sfat tuturor de pe acest forum.Cu respect.

Cum este construita casa? Parter , parter si mansarda, parter si etaj?

 

Ce suprafata are pardoseala parterului?

Din ce este construita si cum este termoizolata pardoseala?

 

Ce suprafata are tavanul mansardei/etajului?

Din ce este construit cum este termoizolat tavanul?

 

Ce suprafata au peretii exteriori?

Din ce sunt construiti si cum sunt termoizolati?

 

Geamurile si usile exterioare ce suprafata au si de care sunt (lemn, lemn stratificat, PVC, Low-e, 4S, etc)?

 

Casa in ce zona a tarii se afla?

Link spre comentariu

Revenind la cele ca aţi întrebat eu vă spun că boilerul, la modul cum este legat face (sau cel puţin îndeamnă să facă) şi ce face un puffer. Orice vană pusă pe circuitul său îl va îndepărta de utilizarea ca puffer şi îl va face să funcţioneze doar ca boiler. Repet, 500 de litri pentru o centrală de 45KW, e mult prea puţin.

Centrala este supradimensionată. Chiar calculînd la modul grosier, la anvelopa casei şi considerînd situaţia cea mai dezavantajoasă şi tot nu ajung decît aproape la jumate din puterea ei. 

Acu' centrala-i luată, asta aveţi cu asta defilaţi.

 

Legat de puffer, de un altul nou, că boilerul chiar are şi rol de puffer (acumulator de căldură) şi mai mult de ce face acum nu o să facă.

 

post-177041-0-99584700-1423076735_thumb.jpg

În desen am prezentat cazul clasic al unei centrale dotată cu puffer. În desen nu este figurat şi boilerul (încarcă desenul şi încurcă înţelegerea).

 

Pufferul este de tip clasic, adică fără serpentine sau soluţii tanc în tanc.

E un simplu rezervor de oţel, dotat, principial, cu patru ştuţuri de racord. În dreptul fiecărui ştuţ sînt montate deflectoare de curent. Cît de mari şi sub ce unghi se pun ştie fabricantul, pe noi ne interesează mai puţin.

Între centrala termică şi puffer avem montată pompa P1, între puffer şi calorifere avem pompa P2.

Din figură înţelegem că cele două pompe fac ca apa în puffer să circule în contracurent. Adică circuitul hidraulic al pompei P1 este opus, ca direcţie de curgere, celui al pompei P2.

Trebuie spus că, deşi sînt montate deflectoare, pompa P2 preia şi apă ferbinte de pe turul cazanului, aşa cum şi pompa P1 preia apă rece de pe returul instalaţiei de încălzire. Asta face ca încălzirea casei să pornească odată cu aprinderea focului în centrală, nu după ce s-a încălzit apa din puffer.

Pe măsură ce casa se încălzeşte şi caloriferele cedează din ce în ce mai puţină căldură se produce încălzirea apei din puffer în tot volumul său, pufferul devine sarcină termică (principală) pentru  cazan.

Cam aşa se prezintă fenomenele în instalaţiile cu puffer. Deci, nimerit e a se monta un astfel de puffer, necazul cel mare este că nu-i ieftin deloc, el ca tanc, plus că mai trebuie şi olecuţă de automatizare.

Link spre comentariu
Vizitator dori38

Dn Rasputin va rog spuneti mi si cateva firme care produc astfel de puffer ca am cautat pe google si i mi dau ori cu serpentine ori tanc in tanc.Multumesc tuturor pentru timpul acordat si astept in continuare pareri.Si daca un puffer de 1500 sau 2000L o sa faca sa nu mai incarc centrala la 4 -5 ore?sau unul si mai mare sau 2 de 2000?Sa am si eu un confort termic normal.Nu mai stiu ce sa fac ma disperat .Nici caldura mai mult de 17 grade cand este frig afara si lemne si carbune  mancat in draci.20 MC lemne si 7 tone lighnit pana acuma.Si o parere cam cati watii sunt necesari  pe metru cub pentru a avea un confort decent si in zilele foarte friguroase .Cred ca si caloriferele in unele camere sunt subdimensionate.Daca este nevoie le suplimentez si pe acestea.Anul acesta am vazut de ce este instare si vreau pentru la anul sa o pun la punc.De aceasta cer parerile la oameni specializati pe asa ceva.Mi am mancat nervi cu ea  :nerv. Multumesc tuturor care mi au dat un sfat si celor care pot in continuare .Respect. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări