Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ATX-generalitati-MITICAMY-nu postati


Vizitator

Postări Recomandate

Am sa strang aici diverse raspunsuri ale mele ca sa nu ma mai repet.

Un raspuns nou pt cineva va cuprinde o selectare de aici.

 

01-02-15  pt Emil:

Sant 2 mari categorii de ATX; semipunte si forward.

Cele semipunte au 2 trafo mici, pt ca in afara de cel AUXILIAR, OBLIGATORIU, mai au si unul DRIVER.

Sursele forward au integratul in primar ce comanda direct mos forta si nu mai au nevoie de driverul pe miez mare ca la bipolari.

In diverse variante(2 mos forta) au un traf driver dar este micut, de regula pe tor.

 
22-11-14

Nu este nimic mai usor decat sa faci o sursa cu 494 sa dea 14,4v pe ramura de 12v si punand o rezistenta de 30--100miliohm pe traseul de masa sa obtii un incarcator in domeniu 1A--15A(functie si de puterea sursei).

Cele mai multe surse atx cu 494 au secundarul extrem de simplu: 2 infasurari de 5v simetrice fata de priza urmate de 2 infasurari de 7v pt a obtine 12v.

Infasurarea de 5v are desigur mai multe spire in paralel fata de cea de 7v.

Ce putem obtine: +5v curent mare si +12v curent ceva mai mic daca redresam cu cate 2 diode pe ramura.

      -5v si -12v la acelasi curent cu ramurile de + daca redresam de pe aceleasi infasurari cu diode la fel de puternice.

      +10v la curent mare daca redresam in punte de pe inf de 5v

       +24v daca redresam in punte de pe inf de 12v

Ne putem juca si cu redresare +12v si -5v, deci un 17v dar asimetric fata de masa.

Sau +5v si -12v, deci tot asimetric fata de masa.

Dar aceste tensiuni sant cele sigure la puterea max a sursei si tensiunea minima de retea.

La o solicitare mai mica pe calea de 12v se poate ajunge la 22v si desigur cu acelasi raport de multiplicare 22/12 pot creste toate tensiunile amintite mai inainte.

Cu aceasta imagine de ansamblu orice electronist isi poate imagina o combinatie de tensiuni utila aplicatiei sale.

Curentul max pt incarcarea unei baterii de 12v se obtine redresand inf de 5v pt a obtine +/- 7,2v dar reactia de tensiune si chiar de curent se transmite la 494 prin optocuplor, un lucru ff simplu.

 

09-08-14

Am pus la "Totul despre surse" cum un traf driver se poate folosi pt limitarea de curent.

Traful driver ATX are o infasurare de curent de 2 spire in serie cu primarul trafului de forta. Aceasta infasurare se poate folosi ca primar al unui traf ce se foloseste numai ca traf de curent pt limitare.

Traful driver este in acelasi timp si traf de curent in functionare normala. Acesta dubla functie este folosita in toate sursele mai noi si pt limitare de curent dar este o limitare aproximativa si care opreste sursa.

Folosirea unui nou traf driver numai pt limitare curent poate duce o sursa modificata in generator de curent constant cum este cazul pt incarcarea acumulatorilor.

 
29-06-14

Nu este nevoie de schema sursei, este pur si simplu o aplicatie forward a integratului uc3843(nu este 3845?).

Se face scurt la pinii 3-4 optocuplor on/off si se pune o rez de 100ohm/25w serie cu primarul trafului de forta. Se urmareste in primul rand stabilizarea in gol sau sarcina usoara.

Inca o data: sursele cu tiristor de la tv (gen ak30) sant surse normale fara tiristor la fel cum si sursele ATX sant surse normale fara supervizare.

De aceea spuneam mereu la ATX cu tl494--scoateti dioda ce vine in pin 4 si aveti o sursa simpla cu 494.

La fel si aici: scurt la optocuplorul de on/off si aveti o sursa banala forward cu mai multe tensiuni.

 
AT nu avea sursa auxiliara, asa ca se pornea/oprea din butonul de retea/220V.
ATX are sursa auxiliara. Aceasta alimenteaza un montaj pe placa de baza a calculatorului care genereaza semnalul on/off pe care-l aplica pe firul verde al sursei.
Asa ca a aparut primul optocuplor, cel din bucla de stabilizare a sursei auxiliare/standby.
ATX cu tl494, sg6105, 2003, 2005 au traf driver. Asta permite punerea circuitului de stabilizare in secundar ce poate fi comandat direct de circuitul supervizor. Asa ca aceste surse au un singur optocuplor.
ATX forward cu uc38xx care este in primar au nevoie de optocuplor ca sa citeasca tensiunea de iesire. Asa a aparut al doilea.
Dar oprirea sursei de forta se face prin dezalimentarea lui 3843 dar comanda este tot in secundar/firul verde.
Asa a aparut si al treilea optocuplor.
 
Desi am reparat cateva ATX, nu m-am gandit niciodata sa fac scurt pe iesire.

O singura data am facut scurt accidental pe 5V (anul acesta) si s-a ars dioda.
Protectia fiind facuta la curentul din primar, este mai mult o limitare de putere spre iesire.Sarcina fiind distribuita in principal intre 5V si 12V, un scurt numai pe o tensiune face ca toata puterea sa fie livrata pe acea ramura si dioda de multe ori nu rezista pana intra limitarea in actiune.
O sursa ATX modificata pt o singura tensiune transforma limitarea de putere in limitare de curent. 

 

03-15    Nu cred ca, luata individual, este vreo componenta mai des amintita ca TL494 pe acest forum.

Si nici dupa atatia ani, cu pdf-uri disponibile de la mai multi producatori nu ai inteles functionarea celui mai simplu integrat pt surse in contratimp/2 faze.
O alimentare/ o referinta de 5v/ 2 operationale(tensiune si curent)/ oscilatorul/ 2 iesiri si un pin de control--pinul 4.
Pinul 4 peste 3v opreste sursa.
Daca pinul 4 este la zero cu firul verde la masa inseamna ca driverul nu da comanda sau etajul de forta nu raspunde la comanda.
Orice depanare inseamna niste pasi de urmat, dar la fiecare pas trebuie sa stii daca ai comanda sau cum se raspunde la acea comanda.

 

preluat mcross:

Am avut la reparat o sursa PC cu controller HS8110. Dupa indelungi cautari pe net am descoperit ca este echivalent 100% cu WT7520. Asadar l-am inlocuit cu cel din urma si sursa functioneaza perfect. M-am gandit sa impartasesc informatia pentru colegii care vor mai avea de furca cu HS8110.

Deci HS8110 = WT7520.

 

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Am gasit la munca o sursa abandonata cu CG8010DX16.Am pus pritro rez de 39ohm +5Vaux la pin 2, de la 2 la 3 una de 1k, de la 3 la 1 tot 1k si de la 1 la masa 3,3k. Firesc, piesele ce erau conectate inainte la acesti pini au fost scoase.Am lasat numai dioda pe 12V si am pus pe iesire 470microF/35v(asta am avut).Firul verde la masa si driverul porneste cu DELTA max.Am pus o rez intre masa iesire si mediana traf de 0,12 ohm(asta era in sertar)si am pus o sarcina pe iesire.Limitarea de curent cu 2 tranz pe care am postat-o mai demult si-a facut treaba conectate la pinul 10/ soft start.Am facut apoi scurt pe iesire si impulsurile sant egale, nu oscileaza nimic.La munca nu pot instala TinyCad ca sa fac rapid desenul.Intrebari la "Modificare surse ATX".

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Ultima postare.DepanatoruMembru evoluatMembriPunctPunctPunctPunctPunct2.663 posturiLocatie:Tirgu-MuresPostat Astăzi, 14:13Ignora bagatorii de seama care se cred mari depanatori si care n-au alta placere decat scrisul mult pe forum si teoria ... Pana una alta numai povesti , nimic concret din partea savantilor inchipuiti , pentru ca e imposibil de zis in cazul asta exact care e problema si identificarea piesei defecte din oscilograme. Numai unul care nu depaneaza si are capul plin de teorii crede asa ceva .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări