-
Număr conținut
40 -
Înregistrat
-
Ultima Vizită
Profile Fields
-
Locatie
Bucuresti
Vizitatori Recenți Profil
Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.
SangueSeti's Achievements
Explorer (4/14)
Recent Badges
-
O sa vina poza, sigur. Un mastodont, doi mastodonti si "prizele", bietele de ele...stiti dumneavoastra la ce ma refer... Prietenul @digioptic, e talentat, nu ma indoiesc ca nu-l va folosi sa faca lucruri frumoase cu el.
-
Va multumesc din suflet pentru incurajare ! O sa-l invit pe la mine pe @digioptic cu aparatul lui, sa facem o poza impreuna si sa v-o dedicam dumneavoastra si tuturor colegilor care au avut rabdare cu noi. Din ce mi-a povestit prietenul @digioptic, nu cred ca a reusit sa-l monteze, si el e cu jobul pana peste cap. Sa-l ajut la testare macar, sa nu astepte cat mine. Eu am gazul.
-
O informatie pentru colegii pasionati, doritori de un chinez dovedit foarte bun. In depozitul ProEnerg, se gaseste acum (informatie de ieri), ultima bucata Proweld MIG 300 PN sigilat. Ar mai fi una in showroom,dar nu stiu cat se mai lasa la pret, fiind expus. Dupa asta, o lunga perioada de timp, nu cred ca se vor mai importa, sau daca se importa, durata de venire e foarte mare. Altfel, aparate identice, dar vopsite in alta culoare si brenduite cu Mastroweld, Spartus ori Sherman. la preturi duble, pe la noi sau aiurea in toata Europa, se gasesc. Este greu cu achizitia de afara, se pierde mult la conversie si mai este si factorul transport, unele magazine nu trimit in Romania. Colegul @digioptic, a reusit sa ia si el un Proweld, la insistentele mele, dupa ce a alergat efectiv dupa cai verzi pe pereti, negociind la spartus, ori Sherma ori cu cei de la zivtools (magazin si in Romania) cu brandul Mastroweld. Cu asta e o problema, desi clamat cu 350 de amperi, valoarea maxima a curentului livrat de invertor, valoarea este data in 30% ! Welldo weld Mealer bla bla China, in categoria MIG compact cu carucior in dotare, fabrica trei variante de invertoare care echipeaza aceste compacte trifazate. 250, 300, si 350 de amperi, toate in 60% care sunt si synergice. Varianta pulsata, fie ca se numeste Proweld, sau Spartus, ori Iweld, sau fratele in carcasa albastra de la Sherman, sunt doar pe invertorul de 300 de amperi. De asta zic ca e ceva ciudat cu Mastroweldul de 350 de amperi Pulsat. Dar pana la urma, cred ca cea mai buna varianta ramane tot brandul nostru de la ProEnerg, la un pret efectiv inbatabil. Nu as fi postat o lunga perioada pentru ca viata mea a luat o intorsatura dureroasa, dar primele randuri in care v-am oferit informatia cu Proweldul, ma gandesc ca va poate fi utila. O zi frumoasa colegi
-
Asa este. Scuze. Nu m-am uitat atent si scrie 25E pe amandoua. Stanta e mai putin adanca pe aia gri, sau vopseaua a acoperit mai mult.
-
Multumesc. Nu am vazut sa scrie aliajul pe ele, sau poate nu m-am uitat prea atent. Posibil un cod de cifre si litere ? Pe una scrie parca 23E si pe aia cu verde 25E. Da, de robineti am inteles, sunt absolut identici robinetii. Pe mine m-a incantat ca e solida si groasa.... Poate il conving pe nenea de la umplere sa bage un kil in plus, macar 16 kile sa fie.. Nu stiu sa se fi ridicat mai sus de 60 de bari si cand a fost mai cald. Acum, e usor sub 50. Dar, aveti dreptate, de ce sa risc... Oricum, acum stau linistit ca nu raman fara gaz.
-
Dragi colegi, cu scuzele de rigoare pentru ca, poate, am cam poluat topicul asta cu "epopeea" mea MIG-MAG si nu in ultimul rand, iertare colegilor care poate din efervescenta bucuriei, i-am suparat cu insistentele si tonul meu. Doresc sa continui cu cateva informatii, tot aici, gandind ca e totusi de interes ce va voi scrie. Va spuneam mai sus ca intetionam sa mai iau o butelie pentru CO2. Prima butelie, vopsita gri toata, pe care este stantat CO2, am comandat de la sarc sudex. I-am rugat in mod expres sa impacheteze bine produsul, stiind foarte bine cata "grija" au firmele de transport, cu produsele. Nu a venit decat cu o folie anemica, in fapt folia cu care a venit din china. Pretul, 1100 plus 50 transport. Pentru ca am tot discutat cu cei de la weldmaster si mi-au tot spus cum impacheteaza ei produsele care le trimit, am zis ca nu strica sa iau si de la dansii. Am comandat si in mai putin de 24 de ore, exact cum au specificat in site, butelia serios impachetata intr-un soi de cutie foarte tare, a sosit. Pretul, 1150 de lei, transportul gratuit. Deci practic, acelasi pret. Numai ca la prima, am asteptat cateva zile bune. Intreb curierul ce "surpriza" mi-a adus.. Zice: -Ceva foarte greu.... Mi-o pune in brate si sa ma darame ca nu ma asteptam la cat e de grea. O desfac, si iar surpriza. Butelia avea capac tip capsula. cu gauri laterale pentru evacuare gaz, in caz de strapungere membrama de siguranta. Vopsita gri si in partea superioara cu verde. Exact acelasi tip de robinet, dedicat pentru CO2. Pe ea stantat Ar/CO2. Deci cu robinet fara membrana de siguranta, butelia este si pentru Argon sau Corgon. Surpriza si mai mare: Prima are stantat 22 Kg la gol, asta cu verde, aproape 28 de Kile goala ! Prima asigura o grosime minima a peretelui de 3.8MM, asta venita de la Weldmaster, 5.4MM. Manastire-n-trun picior, chici ciuperca care e mai sigura ?!?! In fine, oameni foarte seriosi la Weldmaster, recomand !!! PS. Manerul de siguranta din ultima poza, cel negru, e un plastic mai tare, de care am abuzat prima data cand am carat-o plina in brate. Deci nu e pentru carat. A rezistat, dar nu as mai incerca.
-
Mi se intampla cateodata, sa nu procedez pofesionist. "Au, e ferbinte la mana",cu incalzitorul in priza fara sa treaca gaz prin regulator. Cat l-am lasat, vreo 15-20 de minute. Dar cat de fierbinte este ?!?!...Apoi, dupa ce am punctat toate piesele caruciorului, cu incalzitorul in priza, am purces sa sudez in toate inbinarile. Am facut asta in fata atelierului, afara. Adia vantul, si am bagat cam 15 litri cu bataie un pic peste. A mers excelent, la final regulatorul era caldut si uscat. Nu cred ca sunt asa de prosti chinezii astia, dovada aparatul foarte bun. Ce ma roade pe mine, este sa verific daca incalzitorului i-au pus un termostat. Ca la fierul de calcat, ori fierbatorul de cafea, sau de ce nu, pe radiatorul IGBT-urilor sau Diodelor de iesire din invertorul aparatului de sudare . Pot sa verific indirect, masurand temperatura corpului regulatorului. Daca tot creste, avem o problema. Pot banui ca in furia chinezului pentru economie si scadere de costuri de productie, sa considere gazul, ca un "absorbant" de caldura si sa nu-i mai puna bimetal. Cel mai simplu, dau surubelele jos, si verific daca are capsula cu bimetal in interior. Atunci stau linistit, e suficienta dupa testul cu caruciorul, doar dioda serie. In caz ca nu are o capsula cu bimetal, e foarte simplu sa-i pun una de 75-80 de grade, care sa intrerupa alimentarea cand atinge temperatura. Dar la fel de bine, poate sa existe acel bimetal si sa-mi fac probleme degeaba. 150 de Wati, destul de mult, asa este, dar incalzitorul nu este pe teava butelie-regulator, ci pe corpul regulatorului. Cumva, in spatele lui, atasat, in teaca cu surubele. Apoi caldura se transfera si in teava de legatura cu butelia. Am rascolit ieri, ca ma plictiseam, in lada cu "maimutze", in care arunc diverse subansamble cand mai dezafectez cate un electrocasnic din casa, la sfarsitul vietii lui. Si ce sa vezi, placuta cu triac pe radiator, diac si ceva pasive plus potentiometru de 470 Kohmi. Nimic altceva decat regulatorul de turatie al unui aspirator de peste 1kW. O cutiuta de doza externa si gata si cu dimmerul. Probabil ca voi lua si eu un incalzitir de asta pe teava, pentru cel de-al doilea regulator. Dar am gasit deja magazine care au si cartusul incalzitor si capsula cu bimetal. Dar asta in timp, deocamdata, am cu ce face treaba.
-
Pai se cam verifica, macar proportional. Pe al meu scrie 220V si 150W.
-
Multumesc de apreciere Poate ati observat ca e cam din "multe" bucatele de fiare. Din dotinta de a avea de sudat cat mai mult.... Am reciclat si ceva fiare ramase, inclusiv niste bucati curbate usor, de la incercarea de a realiza un acoperis curbat pentru carportul locului de parcare din curte. Neavand un roll bender unde sa pot curba 16 tevi odata.Folosit un roll bender pentru cercuri de otel lat, cam greu sa faci 16 tevi cu aceiasi curbura. Lasa ca mere si un acoperis drept. De asta sunt si tevi usor curbate.. Dau bine la estetica... Masurat pe ohmetru, la rece, are cam 300 si ceva de ohmi. Probabil ca fierbinte are rezistenta mai mare. L-am pus in priza de 36 de volti dar dupa un set de suduri, tot se umple de zapada regulatorul si scade debitul. Probabil e calculat sa functioneze cu gazul trecand prin regulator pentru cordoane lungi de sudura, ca de aia e MIG-MAG. Cand cosi cateva suduri pe minut, si alea scurte, cam greu sa vina gaz la greu sa echilibreze temperatura. O sa pun un dimer cu triac si un comutator sa-l pot porni sau opri facil, fara sa mai incalec toate, sa scot-bag in priza. Si de facut nu e greu, un diac, un triac si cateva componente pasive. Reglat unghiul de deschidere in intervalul de 50-150 de volti maxim. Deocamdata, bag si scot din priza. Nu am pretentia ca e vreun regultor de firma, o chinezarie, dar imi fac treaba cu el. Elementul de incalzire e detasabil. O teaca care se prinde in doua surubele pe corpul cilindric al reculatorului. Mai am un regulator, argon sau corgon cu doua manometre, la care se poate monta in incalzitor pe teava de gaz, butelie-regulator. Deci nu-mi bat capul deocamdata, sunt multumit de aparat, tare fain mere. Un detaliu jos. scoabele de blocare a rotilor pe ax sunt dintr-un umeras de sarma.
-
Si m-am pus pe treaba. Pretextul ? Greutatea buteliei... Nu am stat sa fac desene si nu's ce proiectare, cateva domensiuni legate de diametrul buteliei si inaltimea de siguranta. In rest, dimensiuni de bun simt sa fie cat de cat stabil. Asta nu inainte de a conecta incalzitorul regulatorului printr-o dioda 1n4007, in speranta sa nu se incalzeasca prea tare. N-ai vazut asa ceva. L-am bagat in priza si dupa 5 minute abia de puteam sa pun mana pe corpul regulatorului. Adevarat, testul l-am facut fara sa treaca gaz prin regulator, gazul rece poate ca nu lasa sa se incinga prea tare. In poza de mai jos, am improvizat conectarea diodei si a cablului cu stecher normal la priza de 230 de volti. Evident, am izolat improvizatia... Cred ca voi face totusi o cutiuta cu un variator cu triac, se gaseau pe vremuri pe la veioze sau la un aspirator dezafectat. In fine, am dat drumul la treaba si va marturisesc cinstit ca parca aveam mig din totdeauna, asa de usor se lucreaza cu el. Fata de MMA, cu electrodul de toate zilele, as putea numi procedeul mig, sudarea eleganta... Aparatul functioneaza impecabil, recomand. Daca eu care nu am folosit niciodata un astfel de procedeu de sudare, dupa cateva suduri, deja reuseam sa stapanesc tehnica si sa fac cordoane continue, inseamna ca aparatul e foarte bun. O poza cu fierul gol, dupa sudare, si foarte putina polizare, doar in zona manerului si o poza dupa o vopsea data neprofesional cu pensula. Va doresc un Paste Fericit dragi colegi !
-
Multumesc. Am de butonat. Si nu-l pot invata decat lucrand si lovandu-ma de problemele aparute.
-
Multumesc ! Am avut o rabdare de...fier .. Aparat achizitionat parca in februarie, pe la jumatate si dupa o grea perioada de asteptare, am reusit sa fac primele suduri. Trecut prin furcile caudine ale softpediei de cum am pasit acolo si hulit pentru nimic. . Dar flacara pasiunii e asa de mare ca a facut scrum amintirile neplacute presarate de unii mai...sa trecem peste asta. In puls si dublu puls, nu merge cu CO2 100%. Parametri de sudare sunt foarte bine alesi la fiecare mod de sudare in sinergic, doar respectand cerintele gazului utilizat. In DC, dupa cum ati vazut, iasa fain cu CO2 100, chiar si cu SG2-ul turcesc, foarte otelit, cred ca are destul siliciu in compozitie. Pe cordon apar bucatele de un soi de sticla, probabil de la siliciu din compozitie. M-am speriat prima data de zgomotul facut de arc in modul puls si dublu puls. Aici e de lucrat cu grija la parametri dublu puls, dar musai trebuie corgon. Nu am folosit inca sarma tubulara cu dubla protectie. Am intrat pieptis in lucrare, ca tare imi era dor de mesterit ceva. Ati avut perfecta dreptate cu gazul, deja presiunea a inceput sa cresca, dupa ce butelia a stat linistita in pozitie verticala. Am lasat-o cateva zile si sa vad ca totul e etans cu robinetii inchisi. Cred ca ma puteam da si cu butelii de 10 litri, dar na, de frica sa nu raman fara gaz, am luat de 20 de litri si e tare grea. Trebuie neaparat nu carucior. Pai am facut noi atatea si ne impiedicam de un carucior ?.... Asa ca dupa Pasti, mai iau una de schimb, tot de 20 de litri. Ce sa va mai spun, e fain tare aparatul. Acelasi produs, doar vopseaua carcasei pe negru, la bani mult mai scump, se gaseste la un brend unguresc iWELD) cu reprezentanta si la noi pe la sarcsudex si sagatech. In fapt, produs de aceiasi companie chineza Welldo Welding : https://www.youtube.com/channel/UC40pabCZKjIAu2EPpIceAyA/videos Din pacate, Proenergul, nu prea stie sa promoveze aceste produse, poate cred dansii ca se vand singure. Se vand singure la cativa pasionati. Modelul nepulsat deja nu mai e in stoc, adica Proweld MIG 300 YN, doar PN se mai gaseste. Nu-i fac reclama, doar datoria de coleg de forum sa-mi impartasesc experienta cu el. Mai sunt pe stoc si modele cu mecanismul de avans si suportul bobinei separat. Dar ala deja e harabaie prea mare pentru spatiile noastre limitate.
-
Dupa un drum greu, am reusit intr-un final sa pot face prima sudura, cu aparatul de sudare Proweld MIG 300 PN. Asta apropos de topicul cu sudarea si sudura... Ei bine, nu am reusit sa iau corgon, este foarte scumpa o incarcare la o butelie de 20 de litri. Am luat butelie goala de 20 de litri, dedicata pentru CO2. Robinetul ei este prevazut cu membrana de rupere la 190 de bari. In fine, am improvizat si adaptorul pentru bobina de 5 Kg dintr-o bucatica de teava PVC de 50 mm, pe care am taiat-o pe lungime, sa intre pe suportul de bobina din aparat. Prelungirea la gaura de blocare a bobinei, simplu cu un capac de carioca, incalzit putin sa intre fest pe bumbul de blocare. Solutie simpla si rapida. Bobina de sarma SG2 de la GEKA, nu foarte aprecita la alte forumuri, cum ca ar fi de calitate indoielnica. Mie mi-a mers foarte ok, sarma turceasca. In ordinea numerelor din poza de mai jos, cu numarul 1, prima, atentie, prima sudura facuta de mine cu un MIG. Nu am avut ocazia sa pun mana pe asa ceva inainte. Sudare cu CO2, afara, debit gaz 10-12 litri/minut. Apoi la 2 si 3, m-am jucat cu parametri de inductanta, tensiune si curent. Modul de sudare sinergic. Putin sa zic, mi-a tremurat mana, emotie, prima sudura cu MIG. Modul de parcurgere, "desenat" cu pistoletul stanga-dreapta, in timp ce inaintez pe cordon. Cum ai face cu un creion un zig-zag pe hartie. Dar, na, trebuie sa mai exersez, poate nu e corect parcursul pistoletului la MIG... Un sfat foarte important, care l-am "cules" si eu de la colegii cu experienta, asta apropos de aparat. Nu e bine sa incepi un procedeu nou de sudare, cu un aparat care nu te ajuta. Sigur ca e foarte tentant sa iei un aparat cat mai ieftin, manat si de cat il folosesti etc. Dar un aparat ietin, nu este egal cu unul bun sa te ajute sa faci o lucrare buna. Am vazut asta si la clasicele invertoare MMA. Cand sursa de curent e una anemica, electrodul mai mult se lipeste sau nu prea initiaza arcul, sudura e una mai mult...comparatia nu-mi apartine: un gainatz de pararica, pai te cam lasi de meserie. In fine, am descoperit un aparat foarte bun in acest Proweld. La cum sudeaza cu banalul CO2 100%, chiar a meritat. Daca aparatul porneste si dupa cateva minute nu este initiat arcul, ventilatorul se opreste. Porneste imediat cum se initiaza arcul. Daca, iau pistoletul in mana, cu manusa, ating accidental tragaciul, se aude cum porneste gazul si sarma iese maxim 10 cm si se opreste daca nu se initiaza arcul. Foarte tare, am uita sa pun clestele de masa la piesa, si la fel a facut. Pai de ce sa sudez fiare aiurea, nu mai bine incep eu o lucrare ? Cum am venit cu butelia acasa, si mi-am rupt spatele pana la atelierul din fundul curtii, zic sa fac urgent un carut de butelii. Nu credeam ca e asa grea o butelie de 20 de litri plus cele 15 kg de CO2. Un pic de nebunie are fiecare, unii ii zic creatie cand fac cate ceva. Si, na, manerul carutului meu de butelii trebuie sa fie profilat, rotunjit... Cum sa rotunjesti teava patrata de 20 ? Simplu, o retez din cm in cm cu panza de flex de 1mm si las o latura intreaga. Apoi simplu a iinconvoi, rezultand o indoitura rotunda. Dar, dupa asta, taieturile trebuiesc sudate. Dupa ce termin lucrarea va pun o poza, acum e doar in faza incipienta, doar cadrul cu maner. Aici aparatul chiar m-a impresionat, ca sa nu va ganditi ca nu am dat si gauri in teava aia. Dar cu rabdare, am "cusut" foarte usor gaurile. Cu electrod la MMA era mult mai greu. A lucrat din greu aparatul, am clantanit electrovana de gaz, punctand scurt, nu stiu cat o sa tina asa... La final, pentru ca a trebuit sa ma opresc din motive de lumina, regulatorul meu, era plin de zapada. Trebuia sa bag in priza incalzitorul, l-am lasat doar la celebra priza de 36 de volti, dar nu face fata asa. Imi place asa de tare sa lucrez acum cu el, nu greseam nici daca luat pe cel doar DC, nepulsat. Cred ca la fel de bun era si ala daca lucram doar in DC. MIG-ul 300 YN, cel nepulsat, era chiar mai ieftin cand l-am luat pe asta. Dar nu-mi pare rau, poate pe viitor sa am si corgon la indemana, daca lucrurile vor evolua in bine pentru noi amatorii .
-
Multumesc.Sigur, sunt tare curios cum mere sarma aia tubulara cu miez rutilic si CO2. Magazinul de care ziceam, depozitudescule, nu e unul prea ieftin, dar nu am vazut in alta parte sarma de aia. Nu stiu polaritatea ei, adica unde sa pun torta, la plus ori la minus. Ca nu e nici cal nici magar, mere si cu gaz, e si tubulara cu miez. Am venit greu cu ea acasa, in portbagaj, culcata pe un pat profilat de polistiren expandat, de la ambalaje de produse IT. Butelia era foarte rece si plina de...gheata, zapada. Foarte grea, deci a bagat omu cat a zis pe cantar. Dar pe manometru acasa, era frig ieri, doar 30 bari. Zic sa mai iau o butelie, tot de 20 de litri, sta foarte fain fixata in spatele aparatului, sa am de schimb. Dar mai incolo, ca acum ... "nu mai e loc" . Greu le-am tot luat, nu e si timp deloc cu jobul...
-
Back to the business! Am reusit sa iau butelia de CO2, de la sarcsudex, ca in Bucuresti nu aveau pe stoc. Am si umplut-o cu 15 kile de CO2, presiunea pe manometrul regulatorului, cam joasa, cred ca mai "incapea" in ea cateva kile in plus. In fine, in WE, fac primele teste cu sarma plina si tubulara cu dubla protectie. Apropos de tubulara cu miez rutilic si gaz CO2. M-am dus la depozitu de scule de am luat-o. O sa vad cum merge. Cu corgonul si umplerea buteliilor, e jaf, chiar nu merita. Cine are alte aranjamente si isi permita sa dea peste 300 la o incarcare, jos palaria. Acelasi pret si la Argonul pur. Pentru ca am luat butelia de la Brasov, m-am interesat la dansi de corgon sau argon si la ei, cu ridicarea personala a buteliei pline, incarcarea este 91 de euro plus TVA-ul, la butelia de 20 de litri. Faceti dvs calculul cat ajunge o incarcare de corgon sau argon acolo si deja parca ni se pare "ieftin" in Bucuresti. Apropos de aparatele de mai sus de care a intrebat colegul @digioptic. Pentru ca am tot umblat pe la magazine in ultimul timp, inclusiv in strada Itcani la depozitudescule, eram chitit sa-mi iau si eu un intensiv, inainte de proweldul mig300 PN. A fost la un moment dat o ieftinire mare pe la toti, si imi picase ochiul pe asta : https://www.ebricotools.ro/produse/perfekt-mig-400-synergic-aparat-de-sudura-intensiv-tip-mig-mma--1091.html Galben, frumos si cu unitate independenta de avans, zic ca nu aveam cum sa gresesc. Mai ales ca nu e chiar nou pe piata, are ceva ani de cand se vinde, cred ca nu e asa vaduvit de piese ca astea de ies acum. Chiar si alea care sunt clamate cu denumirea de chinezarie...profesionala. Dar na, pana la urma, cam greu sa faci distinctia intre caracteristicile consacratelor si astea mai rasarite chinezesti. Eu mai bag un ochi pe unde ma duc, acolo la magazinul din Itcani, vand si aparate similare de la Jasic, dar pretul lor nu e unul digerabil de amator. Nu stiu daca fabrica nu e chiar comuna in china, Intensivul cu Jasicul. Ei,... si ce vad eu pe masa de la service-ul lor acolo ?!? Pai galbenul frumos MIG 400 synergic. Acum nu stiu, era cam nou, poate un defect de fabricatie sau un utilizator neglijent, nu stiu. Nici acum nu e scump la cat e de mare si ce ofera. Dar, am luat Proweldul pulsat... Par interesante aparatele intensiv de mai sus. Potentiometrul ala din centru pare unul de tip digital, multi-rol, deci aparatul e si el pilotat de procesor, iar pretul, intr-adevat, unul foarte tentant la ce ofera. Are si modul TIG cu conducta separata de gaz. Aprindere cu inalta frecventa si pulsat. Merge sigur la caroserii...