Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

moshu flo

Membru
  • Număr conținut

    62
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Profile Fields

  • Locatie
    Dulshele targ Iashi

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

moshu flo's Achievements

Contributor

Contributor (5/14)

  • Dedicated
  • One Year In
  • Conversation Starter
  • Collaborator
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Cumparati un receiver digital (exista "terestru" pentru receptie emitator, "de cablu" pentru...cablu (sau fibra, dupa conversia optic-electric, si "de satelit", dar va trebuie antena, orientarea, LNC, indoor unit-ul) Pai face mentiune la PAL-SECAM, clar e "analog". intrare audio-video, de la receiver separat .
  2. Genul de consumator pomenit are consum in general mic, cu crestere in momentul cand emite "radio" catre statia centrala. Ar trebui sa mearga oricare din variante, dar cred ca ar fi mai bine ca alimentatorul sa fie amplasat in interior. Trebuie cautata o solutie cat mai fiabila, va trebui sa functioneze continuu ani de zile (eu am un asemenea senzor si bateriile au vreo 2-3 ani si inca functioneaza ok, probabil nu mai sunt vechile cupluri zinc clorura de amoniu adica elemente Leclanche de altadata care mureau la inghet)
  3. Nu sunt eu foarte in detaliu informat, dar citisem pe undeva ca parcurile fotovoltaice de puteri mari injecteaza energia produsa (similar cu hidro si termocentralele conventionale) in plaja mediei tensiuni (6-20 kV) si banuiesc ca pentru puteri suficient de mari e posibil sa dispuna de statii de transformare proprii, la tensiune inalta, pentru a putea transmite energia la distanta mai mare. Cu totul alta e situatia unui prosumator casnic, care are putere mica, rareori depasind 12-25 kW. O asemenea instalatie poate injecta doar pe joasa tensiune, multe din ele fiind monofazice. Consumatorii energiei produse de ei sunt vecinii alimentati dupa transformatorul de medie>joasa tensiune, structura retelei si caracteristicile transformatorului impiedicand transferul energiei spre reteaua de distributie de medie tensiune. Problemele apar cand pe zona de consum exista un procentaj de prosumatori relativ mare, iar consumatorii nu....consuma, ziua fiind multi plecati la serviciu. Ideea existentei unor capacitati de stocare e buna, permite inmagazinarea energiei in aceste perioade si furnizarea ei in varful de consum de seara, aplatisand variatia de consum, chestia e cit costa echipamentul si cine il plateste.... In concluzie, nu cred ca e cazul sa amestecam prosumatorii casnici cu marile parcuri fotovoltaice, ca nu sunt in aceeasi "oala"!
  4. Din pacate am fost destul de ocupat si nici de sursa nu m-am ocupat, nici pe forum nu am intrat (de cateva zile)(in plus uitasem unde postasem chestiunea cu sursa de computer.. deh, varsta, doar m-am declarat singur mosh!) Si can intrai, cum zic dragii nostri olteni, ce vazui? O polemica infocata, da-i si lupta neicusorule! Da ce patit-a-ti oameni buni de v-ati aprins asa? Uite, intai m-am mai gandit la ce stiu despre PFC (in paranteza stiam ca e power factor corrector, ca genereaza trenuri de impulsuri care tind sa reconstituie sinusoida de curent in faza cu cea de tensiune) si mi-am dat seama ca nu are motiv de a functiona in stand-by. Oare nu i-a dat cumva un sut de tensiune care a strapuns mosfetul din tny? Un alt fapt care m-a amuzat a fost aprecierea legata de "tocilar" si de media mare. Nu m-am vazut niciodata ca fiind tocilar, doar dornic de a intelege "fenomenul fizic", si mi-a placut sa incropesc diverse chestii gen radioreceptor (inainte de a ajunge la studiile "superioare"), ba chiar sa mai si functioneze! Insa "meandrele concretului" sunt o jungla, unde teoria ne duce pe un drum destul de ocolit si intortocheat. Ce am cautat eu e rezultatul unei experiente practice, un echipament e adeseori suficient de complex si experienta practica scoate la iveala (uneori) niste greseli de proiectare surprinzator de stupide, in aparate de marci considerate premium, insa... Informatiile le consider utile, voi incerca sa repar sursa din motivele prezentate. Am rugamintea la colegii Marian (care a postat primul) si Dumitrumy, care imi "miroase" a om cu multi ani de activitate, sa fie mai calmi, mai detasati, nu va enervati, viata e plina de neplaceri si asa, hai sa ne gandim la ceva frumos si senin... Cu reala stima, Moshul Florin!
  5. Nu caut vreun raspuns de tipul reprezentat in ultima propozitie. Eventuala reparatie e pentru uz strict personal, si as prefera sa inteleg ce s-a intamplat si cum as putea evita pe viitor (in masura posibilului, exista elemente care sunt consumabile) repetarea defectului. De asemeni, mi-ati dat indicatii despre verificarea mosfetului, pentru care va multumesc la amandoi. O alta necunoscuta e legata de chichirezul functionarii PFC, o singura data am intalnit o sursa cu asa ceva, avea un electrolitic de 10 microfarazi umflat pana la spintecare, l-am inlocuit fara mari sperante dar operatia i-a redat functionalitatea. Mosfetul din PFC (ambele au dioda in circuitul electrodului de comanda) e comandat de un mini dip 8 notat 1PCS02 sau 1PC502, iar mosfetul din primarul sursei de un alt mini dip 8 notat DPA2A. Voi verifica semiconductorii discreti, mai ales acele diode, probabil zenner din grile, dar nu se vede nimic ars acolo. Ceea ce m-a intrigat e faptul ca TNY-ul s-a strapuns tocmai la cererea de pornire a sursei principale, nu mi-e clar daca PFC ul functioneaza si in stand-by, TNY e alimentat direct de pe condensatorul de filtraj (150 micro 450 v, e o sursa de 250W). Fuzibila e inainte de toata sursa, inclusiv filtrul de retea, dar strapungerea TNY e perfect capabila sa omoare o siguranta rapida, fie ea si de 6 amperi... Cand reusesc sa fac verificarile revin cu informatii. Va multumesc pentru ajutor!
  6. PS Marturisesc si ca nu am lucrat cu tranzistori MOS-FET, motiv pentru care mi se pare problematica verificarea lor. La bipolari se verifica conductia jonctiunilor si ne-strapungerea distructiva colector-emiter, dar la mosfet...
  7. De mai mult de 1 an nu a mai scris nimeni pe acest subiect? Recunosc ca nu am avut timp si nici rabdare sa citesc toate cele 266 de pagini, din 2006 pana in 2023, dar o simpla parere poate fi de ajuns. Prezentarea problemei: Intr-un desktop de format mini, Dell tip Optiplex 780, sursa D255P, facuta de Delta pentru Dell, la comanda din buton de trecere din stand-by pe functionare a produs un "plici" devenind moarta. La investigare am constatat urmatoarele: siguranta fuzibila de 6,3A intrerupta, integratul sursei auxiliare TNY280 crapat in zona mos-fet-ului de tensiune mare, deci iesit fumul magic. Mentionez ca sursa are PFC activ. Sursa nu e in configuratie push-pull (are un singur tranzistor de putere in primar si un singur condensator de filtrare pe redresorul de retea). Intrebare: defectarea producandu-se la pornirea sursei principale, ma pot astepta sa fie si aceasta defecta (cea auxiliara e clar defecta)? Avand in vedere cat de inghesuita e constructia, primul impuls a fost sa caut inlocuitor. Desktopul fiind destul de vechi, cererea e prea mica pentru a mai gasi acel model (nestandard). As putea incerca sa alimentez placa baza dintr-o sursa ATX standard, printr-un adaptor, conectorul principal fiind altfel? (mai exista si un conector de 4 pini-12v pentru o sursa pentru CPU sau RAM,)? Ma intreb daca nu s-a defectat ceva pe placa baza? Deocamdata am mutat SSD-ul in alt desktop Dell (optiplex7010), cu bios uefi, comutat pe legacy, dar pornirea e greoaie, in 2 pasi, as prefera sa utilizez tot placa de 780. Sursele produse de Delta sunt de calitate ceva mai buna, dar un defect mai extins imi pare mai putin atractiv de reparat. Multumesc anticipat pentru eventuale pareri.
  8. Asta e latura otravita a pomenilor numite subventii....
  9. Dupa cum mentionez in titlu, a inceput "strangerea surubului", adica taxarea chestiilor "regenerabile". Vazui (chiar daca nu-s oltean) deunazi un filmulet pe youtubul de toate zilele, cum ca anaful, in foamea de bani pentru unii si altii, a inceput sa trimita notificari, ca banii aia care deja asteapta 2 ani sa-i plateasca furnizorul, pentru energia data in retea sunt venit si trebuie impozitat. Si dupa un obicei fiscal autohton, taxat inainte de incasare, ca deh, banii trebuiesc acum, nu dupa ce-i roade inflatia... Asa ca daca e sa instalez ceva, off-grid scrie pe echipamentele alea. Pana ce or gasi o cale de taxat si asta, probabil?
  10. Nu am dorit catusi de putin sa utilizezi ceturi. Poate emite si altcineva vreo parere pe subiectul asta. Eu ma bazez pe cursul de circuite analogice facut pe la sfarsitul deceniului 8, sec 20, cand se utilizau inca tranzistori discreti (adica ne-integrati, sa mai reducem ceata ) spor la .... clase!
  11. NU! In clasa A ADEVARATA va consuma 100W INDIFERENT de puterea de iesire!!!
  12. Dai jos colacu' cumperi un boiler electric, pompa de circulatie, puffer pentru stocat apa calda, si incalzesti apa cu solaru', ce-s primitivismele astea cu colaci pe casa?!? Lasand glumitele pentru timpul liber, ce se mai intampla cu programul ala de fotovoltaice, s-a terminat?
  13. Am avut si eu un "vl100" din ala. oarecum remarcabil ca functiona... Tub cinescop monocrom, deflexie la unghi mic (imi face impresia ca mai putin de 70 grd). Distorsiune enorma in forma de "perna" in partea de jos a ecranului, din cauza campului magnetic al difuzoarelor situate acolo. Receptia submediocra (sensibilitate, selectivitate zgomot). Il "salvau" intrucatva proximitatea (in oras) a emitatorului de putere mare, lipsa altor emitatoare, calitatea slaba a programelor, pentru care zgomotul (puricii pe imagine), nu mai contau... Chiar nu inteleg la ce v-ar trebui asa ceva?
  14. Dupa ce m-am tot ciocnit de problema acoperirii cu semnal wifi, am primit sugestia sa incerc un sistem tip mesh. Furnizorul meu de internet (RCS-RDS) avea atunci un router mesh, de la Huawei, oferit pentru testare. Cica ar fi avut performanta mai buna decat routerul cu interfata optica din dotarea initiala, dar nu a fost cazul. Momentan, nu mai au sateliti de la Huawei, sa extind reteaua, asa ca mai asteptam. Intre timp, o cunostinta m-a cadorisit cu o pereche (baza + satelit) de la Orbi (RBR50). Calul de dar... are pentru fiecare cate un alimentator de 12V 3,5A, (peste 40W??) mentionata si pe placa aparatului! Pentru testare, am incercat sa descarc de pe site-ul Orbi un programel de setup, dar am primit mesaj de eroare la incercarea de a-l instala in computer. Unitatea de baza nu se cupleaza la internet, prin portul de cablu in care era cuplat Huawei-ul, si nici calculatorul nu se poate conecta, probabil trebuie programul de set-up ca sa poata fi "vazut"... Am mai facut setari in alte rutere, cu niste ani in urma, insa nu am alta experienta de retelistica. In concluzie: Echipamentele Orbi nu sunt cumva prea vechi, si sau prea mari consumatoare ca sa merite incercata instalarea unei retele mesh? Sa incerc oare sa schimb la rds echipamentul Huawei cu altceva? (parca aveau ZTE mai nou)
  15. moshu flo

    Site-uri Torrente

    Mai functioneaza accesul la torente in Romania? As mai avea cateodata nevoie de unele programe, prea scumpe pentru utilizarea sporadica de care am eu nevoie...
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări