Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sorin - Viorel Mares

Membru Activ
  • Număr conținut

    265
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Vizitatori Recenți Profil

943 citiri profil

Sorin - Viorel Mares's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Reacting Well

Recent Badges

  1. V-as sfatui sa nu mai fiti gica contra atat, sunt oameni batrani cu experienta care posteaza aici. Cum a spus si cineva mai sus, nu le aveti cu chestiile practice. Lamelele potentiometrelor pot fi mutate usor cu varful unei surubelnite. Nu e nevoie decat de cateva zecimi de milimetru. Sunt si eu de parere ca solutia cu mina de creion e o improvizatie dar tine. Din experienta proprie - tot creionand peste butoanele de cauciuc am avut si eu succes cu tastaturi de calculatoare de buzunar si gamepad-uri.
  2. Si legat de iluminare... am facut efortul si l-am pozat cu camera DSLR. Iata mai jos imaginile. Pe ecranul meu arata Ok, aproape de realitate, dar desigur imaginile depind de la un ecran la altul. Se poate vedea scala, vopseaua nu este alba ci un pic albastruie, iar in combinatie cu becurile incandescente literele nu apar atat de "calde"pe cat ar fi de asteptat. este o culoare albastrui verzuie, cum am spus si mai sus. (butonul de pe potentiometrul de balans nu-i cel original, in lipsa am pus si eu ce aveam din recuperari si s-a potrivit)
  3. Nu stiu, acum nimeni nu mai poate afla motivul adevarat, eu am postat pentru ca e o solutie inedita, rara. Dupa cum se poate vedea un pic si in poze, finalii, originali, sunt de la Siemens. Probabil, imi dau si eu cu părerea, cei de la Loewe aveau contracte de furnizare de piese cu Siemens si la acea vreme în catalogul celor de de la Siemens nu exista inca complementarul MJ2955 (ori erau prea scumpe, ori exista un surplus de tranzistoare de putere cu germaniu la preț de discount). La fel, probabil MJ2955 erau scumpi si greu de importat de la SGS - ATES (ce avea sa devina STI-ul din prezent, un gigant al componentelor electronice) din Italia ori mai rau de la RCA sau Motorola de peste ocean. In pachet TO-3, tranzistoare 2N3055 originale RCA am gasit in Nordmende, Uher, Bang and Olufsen si Grundig-uri ale acelor timpuri. Câțiva ani mai tarziu cei de la Grundig au trecut pe 2N3055 de la ATES, apoi pe finali de putere la comanda cu coduri interne de la Grundig pe scheme. Tranzistoare de putere de la Motorola am gasit in SABA si Telefunken. Erau aproape identice la specificatii cu 2N3055 dar aveau coduri interne speciale. Nu mai imi amintesc acum, e de cautat prin scheme. Ideea e.... la final probabil o parte din decizie a avut un motiv economic.
  4. Sunt becuri de 7V / 2W originale de la Osram. Sticla mata/frosted. Sunt încă ok, deși un picuț înnegrite. Se vede imaginea albăstruie din cauza telefonului si corecțiilor automate ale camerei pentru temperatura culorii. Plus, pozele în lumină scăzută cu telefonul Sunt greu de nimerit. Am și cameră dslr, dar, prea mare efortul, eu am postat ca fapt divers pozele, nu profesional. Scala în realitate este bine iluminată, într-adevăr, dar culoarea este un fel de verde turcoaz, ou de rață să zicem culoarea luminii este una mai caldă desigur. Receiverul mai are ceva, gândit pentru o acoperire cât mai mare în viitor - dovadă a atenției realizatorilor - selector de voltaje cu 230 V (pe langa multe altele).
  5. Va multumesc pentru explicatii! Daca aveti si dvs. unul spor la depanare; pentru mine, cel putin modelul acesta, e foarte prietenos la reparat. Loewe a fost o firma relativ mica pe langa competitia de la Grundig, Telefunken, Nordmente Saba, ITT, etc., dar totusi, din produsele lor ce mi-au trecut prin maini nu pot decat sa conclud ca au avut un colectiv de oameni foarte priceputi la ceea ce au facut - produse de clasa medie-superioara (nu de varf) dar cu solutii foarte ingenioase, si cel mai important - calitatea audio finala foarte buna. Am si cateva radiouri de la ei, tot din anii 70 - toate suna superb (odata servisate, desigur). Un alt mic detaliu al receiver-ului ca tot ati mentionat ïnovatiile" - atele descala, atat pentru AM cat si pentru FM sunt petrecute pe una din rotite cu arc, astfel incat ata in sine, daca trebuie re-pusa/refacuta sa nu se rupa de la supra-tensionare. Se poate da rotita respectiva inapoi, se pune ata peste ea, apoi se elibereaza rotita, arcul o impine si ata e tensionata. Ba chiar se poate scoate si rotita cu totul in caz de nevoie, foarte usor pentru ca e montata pe un fel de sina, nu insurubata. Despre circuitul integrat in tubul cu vid, o alta minunatie tehnica, stiam, am dat peste el intr-unul din cataloagele lor vechi. iata si o imagine cu el, pentru posteritate, "3NF", (3 triode plus 4 rezistoare si 2 condensatoare) montat intr-un "mini"radio, realizare a anului 1926:
  6. Inteleg, dar de obicei se mergea pe 2N3055 in totalitate. Se putea crea un montaj si fara condensatoare de cuplaj astfel, pentru economie de piese (cu alimentare +/- 25 V pentru cei 25 W per canal, sa zicem). Am dat peste multe astfel de etaje. Solutia adoptata aici e ceva aparte, o raritate. Ca fapt divers, in manual sunt si imagini in care apar curbele de putere si distorsiuni pentru banda audio - 20Hz-20 kHz la putere maxima (25 W) cu cel mult -3dB. La 1 kHz in 4 ohmi - 0.9% distorsiuni la 25 W, 0.2% la 22 W. Nu o fi crema cremelor, dar pentru mine unul nu e rau deloc, si cel mai important, suna foarte bine
  7. Salutare tuturor, Aș vrea să prezint mai jos o ciudățenie a electronicii, dintr-un receiver Loewe Opta ST250 realizat în anii 1970-73, desigur în Germania de Vest. Din curiozitate, aș dori să îi întreb pe cei mai bătrâni încă rămași pe forum dacă de-a lungul timpului au întâlnit așa ceva ?!: amplificator audio hibrid, cu finalii de putere NPN - 2N3055 - siliciu, iar cei PNP - AD149 - germaniu. Mi-au trecut prin mâini cateva zeci bune de receivere însă nimic cu un asemenea amplificator audio, finali germaniu+siliciu. Înainte de a-l achiziționa m-am uitat pe manualul de service și am crezut că e vreo eroare de tipar în el Restul etajului audio este cu siliciu, tranzistoare tipice din seria BC (183, 182), prefinalii - TIP 29 și 30, iar la intrare - tranzistor FET din seria BC (BC 264D - o altă curiozitate). Deasemeni nu există nici un fel de potențiometru de ajustare a curentului de repaos ori vreo metodă de a ajusta așa ceva descrisă în manualul de service. Altfel, etajul este un clasic AB PNP+NPN. Amplificatorul este de 2x25W în 4 ohmi. Pentru urechile mele sună foarte bine. Este mai mult decât suficient pentru audiție la volum normal. Radiatoarele sunt bine dimensionate, chiar și după ore de ascultat sunt doar călduțe, se pot atinge ușor. Receiverul per total este o construcție de calitate, foarte bine realizat din punct de vedere al servisabilității. Odată scos capacul și placa de lemn de sub el accesul e foarte ușor la toate componentele, ansamblul transformatorului se poate deconecta pentru a face placa cu componente ușor de manevrat. Toate componentele sunt numerotate și marcate pe PCB, pe ambele părți. Totalul tranzistoarelor e de "doar" 40 însă totul e foarte bine realizat deoarece tunerul FM este și el echipat cu tranzistoare FET. Recepția este foarte bună nu am de ce mă plânge. Receiverul are și funcția de acord silențios. Și un ultim fapt - scala e foarte frumos iluminată din lateral (cel puțin pentru ochii mei), noaptea arată superb. Iată și câteva poze, făcute cam în grabă, ce-i drept. și o pagină din manualul de service (în loc de 2N3055 apare 2N 5036 în manual): Vă mulțumesc pentru atenție.
  8. Va salut, Posed acest model, atat versiunea de o aveti dvs, cat si cea cu grila de metal. Becul se poate schimba cu un LED cu soclu asemanator. Daca locuiti intr-un oras destul de mare le puteti gasi si la magazinele locale de electronice. Desigur cel mai bun e originalul, de dragul nostalgiei si al culorii calde fara palpaieli...dar in lipsa de altceva. Problema FM-ului - in conditii normale radiourile au FM -ul de pe la 87 cam pana la 108.5.... sunt cu banda completa din fabrica, grundig a fost o companie deschisa si la piata occidentala. Pentru a regla acoperirea va sugerez sa va uitati in manual la reglajele pentru oscilator din cutiuta tunerului FM. Veti muta astfel intrega banda sa "incapa" pe scala. Instructiunile de service sunt in germana, dar din cate stiu exista si versiuni ale manualului de service cu engleza, franceza si italiana adaugate. Manualul mai poate fi tradus si online cu diferite aplicatii OCR de recunoastere de caractere sau chiar cu google translate. Google translate are si aplicatie de telefon. Puteti folosi telefonul, cu camera pornita, il puneti pe pagina manualului si va traduce in timp real in ce limba doriti dvs. Desigur, problema FM-ului ar trebui urmarita pana la radacina, dar necesita mult timp si ceva experienta sa dati de piesa devalorizata sau chiar moarta. In ceea ce priveste alternativa - radiourile Schaub-Lorenz Touring - posed si din acestea mai multe modele si chiar dubluri. Modelele T30, 40, 50, 60, 70, 80, Touring 104, 105, 107, Europa, Weekend (toate pana la cele din anii 80) NU AU FM PANA LA 108 din fabrica. Banda poate fi extinsa putin cu diferite rezultate la ele dar din nou nu e o procedura usoara pentru cineva complet nou. Singurele Schaub-Lorenz Touring cu FM pana la 108 din fabrica sunt modelele 101, 102 si 103. Mai exista si modelul Intercontinental dar acela e pasare rara si scumpa. La capitolul sunet, da, cele Schaub-Lorenz sus numite au avut sunet mai bun decat modelul dvs. dar nici cel pe care il aveti nu e de aruncat. E un radio foarte bun. La capitolul receptie... desi mai putin complex decat unele dim modele Touring sus numite (100-107) radioul Grundig, in conditii REALE, nu pe hartie si nu comparand scheme electronice este de TOP. Doar cele Grundig Satellit sunt mai bune. Este un radio foarte bun pentru posturi slabe in FM cat mai ales in AM. Daca il puneti intr-un loc ferit de paraziti, la fereastra, pentru receptia in AM veti fi uimit de cate posturi poate gasi. La final l-as pune la egal cu seria 100-107 la receptie si clar mai bun decat seriile 30-80-europa de la Schaub-Lorenz. La sunet insa, daca preferati ceva bass in plus, alegeti Schaub-Lorenz. Si-au construit propriile difuzoare in anii de glorie si se vede. la final, orice ati alege, sunt radiouri bune, succes in continuare si auditie placuta!
  9. Ca de n-ar fi nu s-ar povesti, cam cum ziceau ai nostrii culegatori de basme... Pot sa intreb si eu de ce din toate postarile fix a mea a fost stearsa? Altii au batut câmpii mai la fel ca si mine daca nu si mai rau. Si asta in conditiile in care particica aceasta cu audio vintage abia daca are parte de o mana de postari de la cei cativa ramasi de isi mai bat capul pe bune cu astfel de lucruri. Eu credeam ca tocmai de asta era forumul pentru diverse discutii si dezbateri, cu toate bataile de camp aferente. Eu unul le gasesc interesante, ca de invatat si ajutor, "dumnezeu cu mila" am invatat depanare de unul singur, decat sa mai astept vreun raspuns intarziat si acela pe langa sau in zeflemea. Imi pare rau ca s-a ajuns la asa ceva... Traiasca libertatea de exprimare, ce sa mai zic, ca oricum o sa mi se stearga si postarea asta. Multumesc frumos cenzurii.
  10. Poate e prea tarzie postarea, dar va sfatuiesc sa ii schimbati rola presoare... din nou. Am avut si eu fix aceeasi problema cu un tc K-661, tot un drac, dupa 1-2 secunde se pierdeau înaltele. Diverse role au diverse compozitii chimice si diverse elasticității si aderente la banda. La al meu am schimbat vreo 3 role pana am ajuns sa aiba un rezultat cat de cat ok, nu totuși la fel ca rola originala (atunci cand functiona si cu aceea). Intr-un final m-am lasat pagubas din frustare si timp investit, zeci de ore de experimentat si măsurat frecvente la osciloscop... Concluzia, pusa si intr-un post mai sus : feriți-vă de deck-urile sony ale sfarsitului de ani 80 si pana la discontnuarea lor prin anii 2000... ca dracu de tamaie! Mecanica e infecta si nu a rezistat la testul timpului. Am aparate din anii 70 si 80 care au mers si merg nu doar cu mecanică originala (inclusiv curele) dar si cu electrolitici originali in ele. Nu există scuze, daca se vrea se poate face ceva care sa reziste! Va sfatuiesc sa nu va mai pierdeti timpul cu el, m-am ars eu destul. Eventual puneti-l pe olx, poate vreun nestuitor il va cumpara si va veti putea recupera investitia. (Stiu, nu e prea frumos sa vindem o cioara vopsita, dar pana la urma lumea funcționează pe bani. Si nimeni nu ii opreste pe altii sa se documenteze inainte de a cumpara).
  11. Va mulțumesc... cand voi mai avea timp voi mai posta din ele. Acum cu munca mai greu. Poate prin iarnă. Mai am și multe receivere frumoase de le-am strans de-a lungul anilor...cu povești de depanat și pe acolo. Visez să deschid un topic și cu ele cand voi avea timp. De obicei, dacă nu uit, scriu și obstacolele de care m-am lovit pe parcurs...E pacat să nu rămână pe internet și pentru alții o parte din experiență pentru ajutor în posibile alte depanări.
  12. O fi cam tarziu raspunsul, dar in fine... va sfatuiesc sa stati departe de sony-urile anilor 90. M-am pacalit eu destul cu un tc K-661, modelul de anul urmator celui din video. Mecanica EXECRABILA! Zgarcenie la metal, plastic cat cuprinde. Wow & flutter la datorie. Rola presoare dusa pe campii. Mi-a mers vreo 3 luni bine dupa care pa pa, a inceput sa piarda inaltele din cauza rolei cu presiune si forma aiurea. Pe langa asta si partea electronica s-a dus, înregistrează cu zgomot de motor, mai ales observabil la activarea inregistrarii cu dolby, si mai ales la dolby S, fix ce voiam mai mult la el.... asta cu toate ca are numai electrolitici rubycon care de care mai stralucitori si colorati prin el, aviz celor ce tot lauda varii componente cu "ulei de sarpe". In fine, ce mai tura vura, va sfatuiesc sa va feriti de sony dupa 90 ca de dracu! Dupa mi-am luat un Dual c824, de prin vreo '81, totul original in el, înregistrează de vis... si asta are condesatoare Elna in el,cu sutele probabil, de altii tot zic ca se scurg pe placi. Nu stiu, o fi si de noroc, dar creatiile anilor 80 mi se par mult mai reusite. Pana si un Yamaha k-340 de l-am luat asa din curiozitate ii da clasa sony-ului, cu putina atentie la înregistrare desigur. Si yamaha nu a avut nici el nevoie de asolut nimic. Eu zic mai bine sa cautati ceva construit robust si care a rezistat testului timpului...ca altfel, dupa 40 de ani incolo nu prea mai aude nimeni nimic mai sus de 15-16000 de Hz. Wow&flutter se simte in schimb, si acolo mecanica conteaza.
  13. Asa este, intru totul de acord... Pacat ca in era noastra digitala, unde sutem inconjurati de internet si asaltati de tot ce-i multimedia non-stop, radioul a ramas undeva in umbra. Plus ca vietile au inceput sa se deruleze din ce in ce mai mult pe repede inainte. Prin prisma meseriei mele, am cateva luni bune libere, an de an, timp in care pot sa ma dedic si hobby-ului acesta. Astazi insa plec din tara spre Malaezia si de acolo pe o nava cargo. In bagaje am luat cu mine totusi Grundig-ul Concert boy 1000 postat anterior si un Tandberg TP-42 (e mai micut ca Grundig-ul, si la fel de performant). Ma blestem ca tot car atatea kilograme dupa mine si mereu imi rup mainile si spinarea, dar parca nu m-as lasa de ele, prea le indragesc.
  14. Sa il stapaniti sanatos! Am si eu ceva similar, dar AM/FM, nu i-am facut nimic, pur si simplu functioneaza. Dupa cum arata in poze e constructie asiatica, Japonia sau Hong Kong. Am si radiouri mari sau mici facute de Philips la mama lor, imi vin in memorie imagini de groaza... toate inevitabil au intreaga placa/placi sau macar o parte cu infamele trasee de cupru specifice, subtiri de cam 1 mm si care se exfoliaza doar daca te uiti urat la ele. Acolo e foarte amuzant orice proces de reparare... Nu stiu ce a fost in capul inginerilor de la Philips, sunt singura marca europeana din ce mi-a picat in maini, de au folosit acele trasee in anii 60-inceput de 70, si nu doar la aparatele compacte.
  15. Mai jos sunt imagini cu un radio NordMende Galaxy Mesa 7000, fabricat în Germania, circa 1971-73. Am cumpărat acest radio de pe internet ca fiind “în stare bună de funcționare”. Desigur, a fost o glumă proastă, vânzătorul mi-a servit același bâlci obișnuit pe care oamenii îl folosesc pe site-urile de vânzare pentru a scăpa (atunci când se văd depășiți de problemă și nu pot păstra pentru ei ceva) de lucrurile lor , achiziționate la preturi de nimic de prin cine știe ce depozite de gunoi cu electronice din Germania. Dar mă așteptam întru totul la probleme... fiind un radio rar, am fost dispus sa mă pun la încercare cu el. După prima inspecție - estetic nu-i perfect - lipsește un ornament cromat în partea de jos și, de asemenea, o bucată neagră de finisaj pe un buton, plus zgârieturi și iarăși zgârieturi. A recepționat stații, atât pe AM, cât și pe FM dar suna oribil iar pe FM sensibilitatea era foarte scăzută. L-am deschis - lucru bun a fost că un proprietar genial înaintea mea a înlocuit doar siguranțele – de restul nu s-a atins - cu trucul “clasic” de înfășurare a unui fir pe exteriorul tubului siguranței. Așa, în cazul în care radioul va trebui să tragă niște 20-30 de amperi. Predic aici corului, dar astfel de lucruri pot arde case! Defectul principal al radioului - 2 potențiometre s-au corodat atât de mult încât au rupt lamele lor de reglare. Acest lucru a deranjat curentul de repaus al etajului de ieșire și tensiunea stabilizată pentru tunerul FM. După înlocuirea acelor potențiometre lucrurile s-au întors cam la normal. Spun “cam” pentru că difuzorul avea probleme - în timp ce din exterior arată bine, în interior bobina se freca de magnet. Presupun că radioul a fost depozitat într-un mediu umed, în aceeași poziție timp de mulți, mulți ani și asta a dus la deformarea fizică a difuzorului (și la distrugerea lamelor acelor potențiometre). Remedii pe care le-am încercat pentru difuzor - l-am pus sub abur timp de câteva ore, astfel încât membrana din hârtie să se umezească și să se reformeze puțin. Dar nu a fost suficient. La final am trebuit să-l repar în stil mai tractorist - am pus sârmă din oțel cu diametrul de cam 2-3 mm în jurul părții superioare a difuzorului și am strâns suficient încât să deplaseze întreaga membrană pentru a centra bobina corect în interiorul magnetului. Nu este cea mai frumoasă soluție din lume, dar a făcut treaba, acum difuzorul funcționează bine. Alte lucruri pe care le-am făcut - am curățat contactele comutatorului tunerului de unde scurte foarte bine - unele benzi erau mute din cauza oxidării contactelor de argint. De asemenea, am înlocuit luminile de scală cu niște LED-uri verzi, cred că în acest context, întregul cadran al radio-ului fiind verde în sine, se potrivesc bine. Luminile funcționează de la tensiunea rectificată, astfel încât la tensiunea de rețea nu clipesc ca nebunele. Vorbind de redresor, am înlocuit și redresorul original cu punte de seleniu. Acestea sunt doar bombe cu ceas, am avut experiențe neplăcute cu asemenea punți nu o dată, sfatul meu este să le înlocuiți oriunde le vedeți. Calitatea recepției - excelentă pe FM și LW / MW. Pe scurte este un pic dezamăgitor, probabil că are nevoie de o ajustare cu unele instrumente de laborator adecvate. Dar cine are așa ceva în ziua de azi, cine și le poate permite în ziua de azi și cine mai ascultă entuziasmat unele stații de scurte în ziua de azi? Decât sa fac vreo boacănă cu acele bobine minuscule cu fire mai subțiri decât cel de păr, i-am lăsat reglajele de scurte în pace. Un lucru de remarcat despre acest radio - fiind un model din clasa superioară a celor de la NordMende, are un amplificator RF și un condensator variabil cu 3 ganguri separat pentru scurte. Pentru eligibilitate, pe AM puteți selecta lățimea de bandă audio între mare și îngustă. Calitatea audio - este foarte bună, setul nu are doar difuzorul principal ci și un tweeter mic. Sună foarte bine și cu mult bass, carcasa mare ajută și ea. În general, sunt mulțumit de acest radio și cum s-a dat pe brazdă la final. Cu siguranță nu este un Grundig Satellit, dar are farmecul său și este un obiect rar de colecție în zilele noastre. Plus, peste toate acestea, nu avea insecte în interiorul său, fie vii sau moarte, întotdeauna un plus pentru mine J . Și un filmuleț cu el:
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări