Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sk24bpo

Membru cunoscut
  • Număr conținut

    2.787
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

2 Urmăritori

Vizitatori Recenți Profil

2.901 citiri profil

sk24bpo's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • First Post
  • Posting Machine Rare
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Dedicated

Recent Badges

  1. Exista DAC-uri foarte bune la prețuri modice. Dacă te forțezi gasesti și cu 50 de euro DAC-uri cu performanțe foarte bune. Sunt gâgâlicile alea mici cat o bricheta de bagi căștile in ele. La 200 €-300 € deja sunt aparate top, cu telecomanda, cu ecrane mari, etc. Sa nu exageram, piata DAC-urilor sta bine. La boxe s-a umflat treaba exagerat pentru ca încă nu vedem boxe chinezesti serioase pe piață. Uite un exemplu: https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/fosi-audio-ds2-portable-dac-amp-review.57063/
  2. Tu ai citit si ai inteles ceea ce am scris eu ? Ti-am scris foarte clar ca masuratoarea condensatoarelor electrolitice foarte mari este incorecta la 1khz si ca trebuie sa scazi frecventa de masurare. De ce crezi ca aparatele de masura a capacitatii de buna calitate pot face masuratori la mai multe frecvente ? Daca nu stii iti spun eu direct, poate de data asta pricepi: din cauza SFR-ului. Ai habar cam ce frecventa de rezonanta are un C=10.000uF ? Iti spun eu din nou, e in jur de cativa khz. Astfel de condensatoare e musai sa le masori la 100hz sau chiar mai jos. Unele aparate coboara si la 10Hz. Nici n-am mai intrat aici sa vad ce se mai scrie, am crezut ca se intelege usor problema ce naiba ! Cine a facut masuratori cu un aparat cat de cat mai bunicel stie cum trebuie masurate condensatoarele, ce naiba, e o banalitate.
  3. Mare atentie la masuratori. In general masuratoarea se face la 1khz si nu e chiar corecta. Rezultatul este ca si cum ar fi cu 20% mai mica valoarea. Cel putin asa este la aparatul meu de masura, un BK Precision LCR 880. Pentru o acuratete mai mare am refacut masuratoarea la 100hz si diferenta de capacitate a scazut la 10 % fata de valoarea de referinta de 2.200uF. Eu am masurat acum condensatoare Nichicon cat si Elite si Samwha si toate trei au valori aproape identice. Deci cu cat condensatorul este mai mare cu atat coborati frecventa de masurare daca este posibil pentru a va asigura acuratetea. Nu mai am CapXon de 2.200uF pentru masuratori dar de Elite pot sa spun ca in conditii normale de utilizare nu sesizezi nicio diferenta fata de Nichicon. Si la ESR valorile sunt apropiate. Daca folositi condensatoare chinezesti sau taiwaneze de la firme cunoscute, condensatoare cumparate cu factura de la magazine corecte, care nu umbla cu porcarii, eu zic ca or sa functioneze excelent si peste 10 ani in aparatura audio. In conditii grele de comutatie posibil sa existe diferente sesizabile, la mine n-au fost nici macar aici dar na, smps-urile mele nici nu sunt solicitate intensiv. Nu trebuie sa dai 100 de euro pe un condensator de 10.000uF ca sa sune bine ampliful, mai ales un HK vintage. Sa ne pastram ratiunea totusi.
  4. Nu mai este chiar asa... nu prea mai exista condensatoare proaste de bubuie. Iti aduci aminte cum acum 15-20 ani niste condensatoare CapXon au nenorocit o gramada de placi de baza la calculatoare bubuind ? Nu mai este asa... au ajuns sa fie bune si condensatoarele chinezesti. Folosesc atat CapXon cat si Elite in amplificatoarele de audiofrecventa cat si in smps-uri de 2.000w si n-au nicio treaba, sunt excelente, fac treaba Nichicoanelor fara probleme. Este adevarat ca nici rusinos de ieftine nu mai sunt, pretul s-a triplat, s-a cvadruplat. In plus in audio condensatoarele nu sufera, se deterioreaza prea putin daca le folosesti corect. Problemele mai mari sunt in comutatie unde apar varfuri de tensiune si curenti peste limitele admise in foile de catalog.
  5. Va suna bine cu orice condensator nou de 10.000uF/63v. Singura grija este sa aibe dimensiunea ceruta.
  6. Daca imi aduc eu bine aminte, parca este un standard de masurare a puterii cand THD-ul la 1khz ajunge la 1%. Evident ca daca dorim sa facem masuratoarea cu THD de 10%, puterea obtinuta este chiar un pic mai mare. Multi producatori fac masuratorile functie de interes.
  7. Asa este. Am facut si eu tot felul de teste si destul de greu am reusit sa diferentiez distorsiunile de 1%.Ca sa fim ultra precauti putem sa spunem ca sub 0,1% aparatul este ideal pentru urechea umana. Probabil ca acum urmeaza intrebarea fireasca a oamenilor obisnuiti. "Pai de ce se fac aparate cu 0,001% distorsiuni ?" Raspunsul e oarecum usor de intuit, se fac pentru amorul artei, pentru ca se poate, pentru ca e vreun orgoliu de genul "al meu e mai bun ca al tau", sau in cazul companiilor pentru marketing.
  8. Uite aici un amplificator care suna bine in clasa D si care nu te rupe la bani: https://fosiaudio.com/products/fosi-audio-za3-balanced-dual-mode-class-d-amplifier
  9. Cat este tensiunea de alimentare acolo ? Parca +/-18v ? E cam la limita pentru multe op-ampuri. Eu as alege OPA2604. Nu m-am uitat pe schema dar multe op-ampuri nu suporta tensiune diferentiala mare pe intrare. Poate de aceea au si optat pentru varianta discreta.
  10. Am incercat sa fiu elegant si sa zic de amandoi dar vad ca insisti cu lipsa de bun simt. Eu am zis clar inaintea ta "Aici cred ca s-a dorit tragerea punctului de operare al mosfet-urilor peste alimentare". Din pacate nici acum pare ca n-ai inteles ce inseamna cuvintele astea. Pai tocmai din acest motiv se reuseste ca la iesire sa avem o tensiune mai mare fata de varianta fara bootstrap. Te-ai infipt in simulare dar se pare ca mecanismul care a stat in spate nu l-ai inteles, ai observat doar rezultatul final. Fii un domn si nu mai insista.
  11. Corect, are rolul precis specificat de amandoi mai sus, referitor la tensiunea de iesirecare poate sa fie mai mare cu C dar pe langa se obtine si un mic bonus la rejectie. Ma rog, pana la urma astea sunt detalii, interesant este cum suna. N-am reusit sa citesc tot topicul, are un sunet mai aparte ? L-a facut cineva ?
  12. Ia baga tu peste tensiunea de alimentare un semnal parazit la 100khz sa zicem, de 0,2v si masoara-l la iesire, odata cu C si o data fara C. Vezi ce valoare are acest riplu parazit suprapus peste tensiunea de iesire. La ochi asa din cate vad eu in schema ar trebui sa fie in jurul a 12-15 dB intre cu si fara. De ce trebuie sa fie neaparat BJT si nu poate sa fie si un MOSFET, op amp sau chiar lampa ?
  13. Pai datorita condensatorului de bootstrapping, C4, in alternativ vorbesc, nu la DC, tensiunea pe R9 nu ramane constanta ? Asta nu duce automat la cresterea impedantei R9 foarte mult ? Care are efect in rejectie ?
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări