Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Kostas1

Membru Activ
  • Număr conținut

    346
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

Kostas1's Achievements

Proficient

Proficient (10/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Reacting Well

Recent Badges

  1. O sa incerc asa cum mi-ati spus si o sa revin. Mulțumesc mult!
  2. Buna ziua! Am achizitionat de ceva timp radioul pe lampi Saalburg 5170. Acesta are lungimile de unda: UL/UM/US/FM, cu performante foarte bune. Este un aparat fabricat in fosta RDG pentru export, deoarece are banda vest, doar ca, prin constructie, aceasta se opreste la 101,5 MHz, caci la vremea aceea (anii '60) nu era inca standardizata pana la 108 MHz. As vrea sa ii pot extinde banda macar pana la 103 MHz, ca sa pot receptiona RRActualitati, pe frecventa 102,2 MHz (Prahova-Bucegi), nu ma gandesc sa acopar toata banda pana la 108 MHz. Este posibil? Ce trebuie sa modific? Nu as vrea sa il dezacordez sau, Doamne-fereste, mai rau, de aceea as vrea sa stiu daca este fezabil sa ma apuc de asa ceva. Atasez schema de principiu si poze cu blocul FM din cartea de service, cu precizarea ca acordul pe post se face cu inductanta variabila si nu cu o sectiune FM separata a condensatorului variabul folosit la acordul pentru UM/UL/US. Multumesc anticipat!
  3. Mulțumesc de explicații! Rămân totuși nelămurit de ce am recepționat doar posturi de radio franceze, ar fi trebuit să recepționez și ceva nemți, unguri, etc., în condițiile ionizării atmosferei.
  4. Am înțeles, dar comparația între Sibiu-Valea Calugăreasca pe Citizen Band sau CB ( sute de km) si transmisia Franța-Romania (1650 km) pe alta frecvență este o mică-mare diferență, totuși...
  5. Păi tocmai ce am zis că, cercetând, posturile erau franceze 100%. Cel puțin alea două în discuție. Din contră, ca să te contrazic, am descoperit ceva deosebit. M-aș fi așteptat să mai aud ceva în germană, ungară, etc. Nici vorbă! Cu siguranță nu mi-ai răspuns la niciuna din cele 2 întrebări, mon cher!
  6. Binâ ziua! Ieri, 2 Iunie, pe când ascultam la casa de la țară la tunerul fm Yamaha, cu antenă omnidirecțională amplificată, la un moment dat recepția a inceput să o ia razna cam pe toate canalele. Vremea era excelentă, senin, fara nori. Peste canalele romanesti au intrat posturi de radio exclusiv franceze, nu alte limbi, din care unul a intrat puternic, cu RDS si FM stereo. Pe frecventa de 87,8 MHz a aparut pe RDS numele " "BLEUBOUR". Receptia s-a menținut peste o ora, am plecat la bloc si nu am mai asteptat sa vad cat rezista. Am aflat cercetand internetul ca este vorba de rețeaua de radio "France Bleu", iar postul de radio se afla on localitatea Les Riceys, aflat la 1675 km de Cocorăștii Mislii. Desi stiu ca mai pot avea loc fenomene speciale de propagare troposferică, as vrea sa va intreb două lucruri: - cum este posibil ca un post de radio local, cu semnal slab, sa parcurgă atâta distanță? Chiar și cu tropo, nu e prea mult? - de ce exclusiv posturi franceze? Inaintea lui am mai receptionat destul de bine, dar fara RDS, postul "Radio Esperance"- cu program creștin, cred pocăiți, dar și alte posturi de radio de-a valma franceze, cu muzică disco, etc., dar nu alte limbi. Mulțumesc anticipat! P.S. - Capturile cu tunerul sunt din filmare video, dar nu stiu cum sa o atasez.
  7. Da, prezintă, mulțumesc mult! E drept că e mai mult o prezentare generala a concepției din spatele circuitului, nu e chiar un datasheet (as fi vrut, de exemplu, sa stiu ce rezistenta am pentrul indicatorul cu LED fm stereo), dar este o descriere mai mult decat edificatoare asupra modului de funcționare! Mulțumesc incă odată!
  8. Va multumesc amândurora pentru informații!
  9. Astea două recepționează mai bine decât combina Sony si mai bine decat alte aparate de radio pe care le dețin. În plus, au si unde medii, la o calitate a recepției la fel de buna ca cea FM. Insist cu opinia că acel circuit CXA1129N este deosebit, pentru clasa din care face parte. De asemenea, mai am radioul Sony SRF-M97, digital, dar construit cu circuite Toshiba, alimentat tot la 1,5V, dar care nici nu se apropie ca si performanțe de Sony SRF S-84. P.S. - Pozele apar asa caci erau prea mari si am facut print screen pe ecran ca sa aibe mai putin megabiți și astfel să le pot încărca pe elforum.
  10. Salutare, oameni buni! Nici nu am stiut la ce discutii o sa duca postarea mea. Unde dai si unde crapa! Eu am dorit sa stiu daca pot atasa o antena externa acelui aparat miniatural Sony. Am aflat ca da. Pe lângă, am dorit sa aflu si ceva informatii despre acel circuit "misterios" -CXA1129N, din curiozitate. Nu am dorit nici sa fac reclama sau apologia acelui aparat sau seriei din care face parte el, este depasit, intr-adevar, pentru electronica din anul 2024, dar totusi este un aparat de radio interesant, ganditi-va ca am 2 aparate minuscule Sony SRF S-84, tot cu CXA1129N, care au si mega-bass si receptia este extraordinara-parerea mea- pentru un aparat analogic atat de mic si alimentat la 1,5 V. In fine, referitor la discutia initiala, am lipit o sarma exact unde am desenat pe schema cu roșu si am facut contact cu o sarma mai lunga, de cca 6m, fixata pe o prajină, in curte la țară. Vreau sa va spun ca receptia a crescut simtitor, am reusit sa receptionez si alte posturi la calitate stereo, comparativ cu receptia doar prin căști, dar mi-a fost frica sa continui, neavând protecție ESD, asa cum mi s-a spus. Oricum, nu au aparut interferente de nici un fel, receptia a fost foarte bună. Inca nu am cumparat diodele 1N4148, o sa fac montajul final dupa ce le achizitionez, dar ideea a fost pusa in practică, cu bune rezultate. Ma bucur pentru toate raspunsurile la topicul meu. P.S - Siteul ukradio.info nu este de la ucrainieni, este de la englezi (United Kingdom - uk). P.S.2 - A gasit pana la urma cineva datasheetul CXA1129N? Este, sau nu este secret?
  11. Ma indoiesc că acele chinezarii la 5 lei au in ele FM cu dubla schimbare de frecventa. In fine...
  12. Țin sa va contrazic: Sony a scos pe piata aparatul SRF-18 prin anul 2015-2016, care are in el acel CXA1129N, cu dubla schimbare de frecventa pe FM. A fost si pe la Altex si Flanco o perioada. Aparatele de genul nu au in ele filtrul ceramic de 10.7 MHz, schema e diferita de alte receptoare FM. Mai am acasa tot un aparat minuscul Sony SRF-S84, cu acelasi circuit si va garantez că la sensibilitate și selectivitate "bate la fund" multe alte radiouri digitale, audiția fiind cu totul deosebită pentru o "pocnitoare", cum ziceți dvs. Sigur că in anul 2024, cu atata Internet si radiouri digitale, genul acesta de aparate analogice este depasit, dar, ca si performante este de apreciat.
  13. Multumesc, dl "Buimacescu"! Pe acest forum sper ca nu e pe suparate, atata timp cat tonul este decent. Eu oricum nu asta am intentionat in replica mea la raspunsul dvs. Provocarea cu linkul inca ramane!
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări