Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Galagie

Membru Activ
  • Număr conținut

    298
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

Galagie's Achievements

Community Regular

Community Regular (8/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

  1. Va salut, recent mi-am cumparat o chinezarie de pe aliexpress, respectiv un modul gsm+gps cu SIM808, modulul cu pricina este "SIM808 EVB-V3.2", are cineva o schema pentru V3,2? Vreau sa imi fac o mica automatizare folosind un stm32f103CB ( am o gramada de ele) si modulul gsm folosind conexiune uart. Momentan inca descifrez comenzile "AT", si pe viitor as vrea sa imi fac un sistem de alarmare/notificare pe telefon folosind modulul mai sus mentionat S-a mai jucat cineva cu SIM808? Niste impresii eventual?
  2. da da, in proiect este tot in baie. Si mie mi s-a parut ciudat, de curand au venit baietii sa faca verificarea instalatiei, si chiar am discutat treaba asta cu centrala in baie.
  3. Asta imi pare si mie ciudat, de ce returul s-a pus asa mic. Am citit odata pe undeva ca pana si 18mm pe tur/retur se considera insuficient uneori la o instalatie de 24kw, desi in realitate nu am asemenea consum cu radiatoarele actuale. Ma gandesc sa pun 22mm pe tur/retur. Iar legaturile locale pentru fiecare calorifer sa fie cu 15mm.
  4. Am incercat sa fac o schita cu traseul tevilor si pozitia caloriferelor. Legat de robinetul de golire, acesta este in baie jos langa centrala.
  5. Va salut, am luat o casa mai veche in oras, si ne-am apucat de renovari. Urmeaza instalatia de incalzire sa o iau la puricat, am vazut destule ciudatenii pe ea, fostii proprietari fiind mai in varsta si probabil nu au avut bani sa investeasca ca sa puna la punct totul. Podul este "rece", s-au refacut izolatiile si tavanele la camera cu vata bazaltica de 20, bariera vapori, apoi rigips. Casa pe exterior este izolata cu polistiren de 10. Casa este cu parter, traseul total al circuitului este 25 metri. Caloriferul din baie este tip prosop? Are cam 600x800 Caloriferul din bucatarie, nu l-am masurat dar tot asa este ceva mic. Caloriferele din camere sunt 1000x600 Centrala este pe gaz, de 24kw Din centrala se pleaca cu teava de cupru 22mm pe tur/retur ( cam 1,5 m lungime), apoi se ramifica catre caloriferul din baie si catre restul casei, cu 18mm tur si 15mm pe retur... Caloriferele nu aveau nici macar robineti pe tur/retur, erau legate direct la tevi... Incaperile au urmatoarele dimensiuni : Baia si bucataria au 3x2.5m, cu inaltime de 2.4 Sunt 3 camere de 4x4m, cu inaltime de 2.4m. Ordinea pe circuit este asa, bucatarie, camera 1, camera 2, camera 3. Intre bucatarie si camera1 am cel mai lung traseu, acolo am aprox 8 metri, apoi cam 4 metri intre ultimele 3 calorifere. Ce dimensiuni pentru tevi imi recomandati? Radiatoarele cel mai probabil le voi schimba cu cel putin 1200x600.
  6. Centrala este feroli divacondens f24, cand apare eroarea a06, ecranul lumineaza intermitent albastru. De curiozitate am cautat deja in vreo 2 manuale ce inseamna eroarea a06, si in ambele specifica ca ar fi lipsa flacara dupa faza de aprindere. Ce am observat atunci cand pornesc apa calda, se aude flacara cum porneste, si apare simbolul pe display de flacara..
  7. Va salut, ca sa nu mai deschid alt topic separat, am decis sa scriu aici. Am o centrala de apartament feroli, la care sa zicem ca dau drumu la apa calda, merge 5-6 minute, dupa care apare eroarea A06, daca dau reset, iarasi merge 3-5 minute dupa care iar apare A06. Ce ar putea sa cauzeze eroarea asta?
  8. Salut, am sa ma raportez la schema echivalenta postata de tine. Ca si idee, pentru a porni, ai nevoie de tensiunea de startup care vine pe pinul 8 ( prin R13). Apoi integratul oscileaza, situatie in care ar trebui sa apara niste impulsuri de tensiune pe infasurarea auxiliara a trafului, si implicit la pinul 6. Era util daca aveai un osciloscop ca sa vezi in grila mosfetului daca apar niste impulsuri in faza de start. Eventual schimba mosfetul. Si vezi daca ai vreun efect pozitiv. Eu as zice sa scoti afara electroliticii originali din secundar, pune ceva nou, chiar si de o valoare mai mica. Si vezi daca se schimba ceva. Ideea e ca, daca ai o suprasarcina in secundar, aceasta iti va fura toata energia necesara pentru infasurarea auxiliara... in faza de start-up.
  9. cu arduino in general lucrez pe proiecte mai simple. Sa tii un rtos in spate si un stack de ethernet, la care daca mai adaugi ceva operatii cu floating point math in spate... cred ca transpira rau atmelul ala pe 8 biti :)) Cu ESP32 am mai lucrat in trecut, e fain ca ai toate ghidusiile pe el, insa compilatorul ala in arduino se misca incet rau... Cu stm-urile lucrez deja de vreo 8-10 ani si sunt la fel de populare. Ma mir ca pe aici pe forum bate vantul la sectiunea stm sa nu aud de chatgpt :)))
  10. Cam asa arata dupa ce am facut pcb cu jlcpcb. Interfatarea cu ethernet phy este pe modul RMII Schema este cea prezentata mai sus, cu mentiunea ca R29,R30,R31 R33,R34, R12, R23 nu sunt populate. R23 am pus`o in ideea ca sa controlez resetul pe PHY din microcontroler, Rezistorii nepopulati, i-am pus ca nu eram sigur cum e cu adresarea phy-ului. Vad ca functioneaza direct cu adresa default 0x01, pentru ca pinul 42 ( PHYAD0) are pull-up intern. Librarile folosite sunt cele standard, nu ma impac bine cu cele HAL :)) Iar pentru gestionarea comunicatiei, am folosit pachetul lwip_v1.3.2, este o versiune mai veche, dar isi face treaba ok. Momentan am reusit sa setez placa ca server tcp ip, si sa initializez o conexiune socket cu calculatorul, am trimis un string oarecare "ana are mere", si am configurat serverul sa trimita un raspuns predefinit "Nu, are banane..." Dupa ce am reusit sa trimit niste stringuri, urmeaza sa fac cateva functii care sa proceseze stringurile si sa pot trimite anumite informatii, de aici posibilitatile sunt nelimitate. Buferul pentru transmisie cica ar fi vreo 64kb, cred ca e arhisuficient, nu vad in veci sa trimit mai mult de 65536 caractere Mai trebuie slefuit putin codul, pentru ca pachetul LWIP este destul de stufos pentru un incepator ca mine, iar pe internet nu sunt decat niste exemple generice... Dupa ce aduc codul intr-o forma mai buna, il voi posta. A mai incercat cineva de pe aici sa lucreze cu librariile LWIP ?
  11. Pana la urma am abandonat platforma H7 de la ST, si o sa merg pe ceva mai vechi si aparent mai simplu, respectiv o sa incerc sa implementez comunicare ethernet pe un stm32f427/429 in mod RMII. Ca si interfata o sa folosesc un DP83848 de la TI, am vazut ca este foarte popular. Aici sunt niste scheme pe care le-am luat ca si referinta pentru constructia unei mici placute pentru joaca. https://www.waveshare.com/w/upload/4/4a/XCore407I-Schematic.pdf https://www.ti.com/lit/df/snlr019/snlr019.pdf?ts=1685782647680&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F Am atasat doua poze cu schema gandita dupa cele doua linkuri de mai sus, si studiind putin foaia de catalog a lui DP83848 ( varianta cu 48 pini) Poate vrea cineva pe viitor sa se joace cu ethernet pe tipul asta de microcontrolere.
  12. Va salut, de curiozitate, s-a jucat careva cu driverele ethernet pe micrcocontrolerele astea? Intreb, ca de vreo 2 zile, ma chinui sa setez perifericul respectiv, folosind RTOS, si din cate am vazut pe forum la ST sunt o gramada de probleme
  13. Legat de Bode100... cred ca o sa merg pe "varianta saracului" cu un osciloscop pe 2 canale si cu generator de frecventa integrat, care are si functie de bode plot, am vazut ceva din seria infinivision 1000 de la keysight, la preturi mai omenesti :)) Dar tre sa vad cu transformatorul de separatie/injectie pentru semnal, m-as incumeta sa realizez unul in regim diy, mai ales ca am acess la un VNA, m-as multumi daca gasesc ceva ferita cu care sa am un raspuns liniar macar pana in 5MHZ... dar asta va fi o alta aventura ... Va multumesc tuturor pentru explicatii, abia astept sa ard niste sigurante
  14. Va salut, revin putin pe tema asta cu bucla de compensare pentru flyback. Observ ca sunt mai multe abordari pentru proiectarea unei bucle de reactie, iar cele mai comune bucle pentru flyback sunt cele de tip 2, cu un pol si un zero in bucla de compensare. Insa am vazut ca sunt doua criterii importante pentru stabilitatea unei surse, si anume la trecerea "Gain" prin zero, faza trebuie sa fie la o distanta de minim 45 de grade, unii zic ca nici prea mare sa nu fie... pentru a evita un raspuns mai lent. Apoi la trecerea prin zero a fazei, gainul sa fie la o distanta de minim 10db. Ma pierdusem printre poli si zerouri :)) Defapt sunt mai multe perechi de poli si zero, 1 pereche data de etajul de iesire ( Cfiltrare, ESR, Rsarcina) Si inca o pereche data de bucla de reactie negativa ( de tip 2 !) In etajul de iesire am un pol dat de C.filtrare + rezistenta de sarcina, si un zero dat de C.filtrare+ rez esr. Fcp = 1 /(2*pi*Rsarcina+Cfiltraj) si Fczero = 1/(2*pi*Resr*Cfiltraj) Am vazut ca in unele documentatii sunt se considera doi poli pe iesire, unul in sarcina minima si unul in sarcina maxima.. Iar intre cele doua, se calculeaza un pol "comun" Apoi in bucla de reactie este si acolo un pol si un zero, ma refer doar la tipul 2 de compensare. Polul si zeroul din reactie le-am calculat asa Am atasat un desen cu cele doua perechi pol-zero si o analogie intre cele doua. Acuma ma intreb, care este defapt rolul principal al acestui zero din bucla de reactie? Asigura o "amplificare" a fazei ca sa nu se apropie prea periculos de -180 grade (autoscilatii)? Si care este rolul frecventei de crossover? Intreb ca unii specifica ca ar trebui sa fie de 5/10 ori mai mica decat frecventa de comutatie, iar in convertoarele flyback vad ca e specificat un termen numit "Right plane zero" care devine critic la in regim CCM cand Dutycycle > 0.5 Apoi mai am o necunoscuta acolo, optocuplorul, si acela baga un pol in bucla de reactie si implicit un defazaj. Eeeeeeee ce bine era daca aveam o scula de genul "Bode 100" sa vad si in realitate cum se comporta un astfel de sistem. Pana una alta, in cazul meu la 13v si 0.25A am asa: R8 si R7 le-am ales de 10 kohm. Cfiltraj = 33uf , Esr = 0.3 ohmi Rsarcina = 52ohmi Fp1= 93 hz Fz1 = 16khz In bucla de reactie am asa Fp2 = Fz1 = 16khz Fz2 = Fp1 = 93hz C3 = 990pf C4 = 171 nf Rezistorul din divizorul de pe iesire, "de sus" R6 l-am calculat in functie de R8 unde Uout = 13V, iar Vtl431ref = 2.5V Rezistorul pentru polarizarea prin ledul optocuplorului l-am calculat asa Unde Vfd este tensiunea conductie led ( 1.2V), iar Ifmax este curentul maxim prin led, l-am setat la 20mA Rezistorul de polarizare pentru TL431 l-am ales ca sa asigure un curent minim de 1 mA prin acesta unde IKAmin = 1 mA, iar IFBmin este curentul minim prin colectorul optocuplorului, aici am luat in considerare rezistenta de pull-up interna si tensiunea de pull-up/referinta din controlerul flyback ( pe schema atasata este notat cu Rpull). Dupa ce am calculat valorile acestea pentru bucla de reactie, ma gandesc ca frecventa de comutatie care este 100khz, si in cazul cel mai rau, in care controlerul intra in mod CCM, si dutycycle ajunge la 0.75 (max in datasheet). Pentru calcul "right hand plane" am folosit formula aceasta unde NP=102 si Nsec = 16 spire, iar inductanta primarului 1720uH, D-dutycycle setat la maxim 0.75, RL = 52ohmi Imi rezulta ca RHP va fi undeva la 100khz in cel mai rau caz, desi daca controlerul va ajunge sa lucreze in CCM, va trebui sa iau in considerare si "slope compensation". Dar asta ramane de vazut cum se comporta montajul in realitate, sa vad daca factorul de umplere va ajunge sa depasasca 0.5 in conditii de sarcina maxima Acum dupa ce vad ca polul dat de bucla de reactie este undeva la 16khz, care este departe de RHP si de frecventa de comutatie, ma gandesc ca la 16khz sigur voi avea un pol de minim -20db/octava dat de optocuplor si ma gandesc daca sa aleg o frecventa de taiere mai joasa Ce parere aveti?
  15. Am dat peste un pdf de la infinenon ( vedeti atasamentul ), pe la pagina 30 incepe proiectarea buclei de reactie. In document la pag32, vad ca se calculeaza polii pentru sarcina minima si sarcina maxima ( FoL si FoH). Iar la pag 35 este dat asa O sa incerc sa pun metoda lor de calcul in mathcad sa vad ce valori imi da pentru conditiile mele, sa vedem cum se comporta sursa ICE2Axxx for OFF-Line Switch Mode Power Supplies.pdf
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări