Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

hpavictor

Membru cunoscut
  • Număr conținut

    9.629
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Vizitatori Recenți Profil

9.491 citiri profil

hpavictor's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Dedicated
  • Conversation Starter
  • Week One Done
  • One Year In
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Da , există amplificatoare audio fără reactie negativă globală , adica sarcina nu influențează sub nicio formă caracteristica de transfer . Sony TA-N900N Sony TA-N902 Denon POA6600 ( fără A în coadă ) Onkyo 9911 Nelson Pass Tresholds S300-II Etc
  2. De regulă nu păstrez decât câte un extras din schema ( nu si manualul de wervice ) , care mi se pare interesant . Acel condensator este pentru stabilitate , oricum va fi nevoie sa determini experimental valoarea optimă . Schema în sine a fost folosita la greu în epoca în care era la putere etajul VAS asimetric , în opinia mea este cel ce oferă un răspuns armonic mai bun decât schemele având VAS simetric . Uite încă un exemplu asemănător:
  3. Desigur , ori alegi varianta analogică cu un lampizator , ori varianta hardware ( DSP , cu FPGA și funcții FIR , sau direct din softul player ( asta e o variantă profesională - waves.com , prin intermediul unui plugin personalizat de tine ) . Dar un amplificator bun nu poate fi emulat software ...
  4. Pentru acționarea unor motoare trifazice ( hard disk ) cu un etaj PP având un final realizat în tehnologie triplu difuzata iar complementarul în tehnologie epitaxial simetrica , nivelul tehnic era absolut suficient . Probabil ca doar audiofilii strâmbă din nas , dar aplicațiile industriale aduc mai mulți bani decât audiofilia ...
  5. Va trebui să le confecționați în regim DIY , există disponibile doar desene pentru PCB
  6. Simplu și ieftin nu există . Trebuie făcute acele compromisuri care nu te compromit ... Pioneer SX535 sau Mcintosh MC2100 intră într-o alta clasa de amplificatoare , cu diverse secrete , le-aș lăsa pentru cunoscătorii din clasa de mijloc dpdv al cunoștințelor . Începătorii pot folosi cu încredere cele doua scheme de mai sus Sansui AU-999 și Teac A-H300 , fiind oarecum asemănătoare . Da , în majoritatea cazurilor ( pe incinte normale ) oferă un sunet mai bun decât IEI A350 . Regula de bază este că orice amplificator făcut bine , sună bine . Diferența este foarte nuanțată din punct de vedere al perceptiei sunetului amplificat , extrem de greu de cuantificat în cuvinte . Spre exemplu , Sansui / Teac au doua etaje diferențiale înseriate , ceea ce oferă un minim de 76 dB / 20 KHz . IEI A350 are un singur diferențial , cu o amplificare de aproximativ 50 dB / 20 KHz . Dacă scădem ( -26 dB , reacția negativă globală standard , indiferent de soluția tehnica aleasă în realitate ) , puteți face diferența de THD rezultat in lumea reală , cu un plus pentru schemele cu doua diferențialeînseriate . Despre etajul VAS cu oglindă de curent : https://hobby-electronics.ro/viewtopic.php?t=385 Fiecare alege ceea ce i se pare că este cel mai mic compromis . Aș înclina către o soluție VAS cu oglinda de curent și bootstrap sau tot o oglinda de curent în locul bootstrap-ului ... Dar este doar părerea mea .
  7. Da , fix asa e . Este vorba în subiect despre stocuri vechi de semiconductoare , de negăsit în prezent , dar disponibile pe net . Domnul Akos a considerat ca merită o investigație tehnică modestă asupra acestor stocuri . Unele stocuri sunt de origine dubioasă , de aceea am atras atenția cu acel extras din discuțiile de pe alt forum , deoarece unii producători ofereau PNP versus NPN realizate în tehnologii diferite , dar erau sugerate în mod expres ca fiind nativ complementare . Desigur , acei producători , cum ar fi Rohm , Fuji , Nec , Hitachi , Sanyo etc nu mai oferă tranzistoare de putere . Până și Sanken au performante dubioase , data sheet-ul disponibil precizează clar ca Ft și CoB este cu mult diferit între PNP și NPN . Unii de pe alte forumuri, s-au sesizat și si-au amintit că Sanyo s-a scăpat în anii '80 că foloseau tehnologii diferite între PNP și NPN de putere ... A , unii își amintesc ca majoritatea hibridelor STK de la Sanyo se defectau în timp , fără motiv ... Oare nu cumva era o falsă problemă tehnologică , ci o opțiune de marketing privind fiabilitatea controlată , în scopul înlocuirii produselor low cost într-un timp scurt ? Nu acuz , doar întreb .
  8. Se pare ca însuși fabrica producea tranzistoare de putere din categoria făcături , din motive de tehnologie imperfectă . Aici aveți un extras de pe alt forum :
  9. Pentru începători recomand două scheme simple , dar cu performanțe bune . Cea mai simpla opțiune rămâne totuși lampizatorul . Analizați schema următoare : magnat_ma_800_sch.pdf
  10. De fapt , afirmația anterioară era legată de un anumit context , se pare că nu am atașat tot ceea ce am scris . Scuze că nu se înțelege , dar nu doresc să revin asupra acelui subiect .
  11. E absolut corect , cu excepția faptului ca " generatoarele de armonici " produc sunete noi . Lampizatoarele - generatoare de armonici schimba mesajul inițial . Dacă avem H2 H3 H4 H5 H6 etc intr-un anumit raport de progresie ( e o lege fixa , nu variabilă ) pshihoacustica ne spune ca obținem senzația de sunet natural , iar ceea ce lipsește , compune și reîntregește creierul fiecărui ascultator , exact ca în cazul efectului HAAS , explicat destul de bine pe net . Desigur , trebuie pornit de la ceva ( educație muzicală minimă ) , altfel creierul nu are referință .
  12. Ești în gravă eroare , lucrurile sunt mult mai simple . Absolut nimeni nu construiește amplificatoare care sa introducă armonice ( la instrumentele muzicale poate fi o excepție ) , iar unul dintre scopurile principale este acela de a micșora distorsiunile proprii prin diverse tehnici de reactie negativă , păstrând nealterată forma semnalului din intrare .
  13. Secretul ( bine ascuns ) este legat de amplitudinea și faza armonicelor , la analiza FFT . De aia etajele PP , generatoarele de curent constant uneori strica sunetul mult dorit . În cazul Pioneer SX535 , etajul VAS are o oglinda de curent ( multiplicativă ) , bootstrap și nu in ultimul rând etajul de intrare este alimentat la o tensiune diferită față de etajul de putere .
  14. Celebrul citat scris de poetul Robert Browning in 1855, “ Mai putin inseamna mai mult ” a dus la dezvoltarea curentului minimalist . Oare la asta s-a referit inițiatorul acestui subiect ? Cât despre bipolari versus MOS FET , arseniura de indiu , arseniura de galiu , germaniu etc toate sunt la fel : niste simple unelte . Dacă sunt folosite judicios , se pot obține performantele dorite . Desigur , subiectivitatea învinge obiectivitatea . E o chestie de emoții și trăiri , percepute diferit , de la individ la individ .
  15. Nu e chiar asa , ci invers . Etajul final are performante excepționale ( măsurat intern ), cum ar fi SR minim 300V/ uS , THD minim 4 zerouri după virgulă la 1/2 din putere , banda -3 dB intre 0 si 3 MHz etc . Necredincioșii pot sa se apuce de simularea funcționarii. De aia nu explica cazurile particulare , în care Cdom Miller este compus doar CoB-ul tranzistoarelor din VAS ( cazul Krell in discutie ) , cum influențează semnalul audio suprapus cu tensiunea de polarizare componenta Cdom Miller , esențială pentru stabilitatea necondiționată . Acel autor oferă cărți pentru popularizarea științei la sate și orașe , destinate entuziaștilor la nivel de evoluție in genul revistei Tehnium RSR .
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări