Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

nickrvl

Membru cunoscut
  • Număr conținut

    2.764
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

nickrvl's Achievements

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter

Recent Badges

  1. E discutie veche.... insa as dori sa stiu daca deranjaza curentul de ser si zgomotul pe care il fac, mai ales in dormitor. Adica se poate locuii cu o astfel de incalzire in aceste conditii?
  2. Am incercat montajul si lucreaza relativ bine, in prima faza nu porneste decat daca are suficienta energie pentru a incarca un acumulator iar cand puterea creste il incarca si pe al doilea. Porneste relativ bine zic deoarece tot are momente de bazait releul de la acumulatorul 2 in perioada de tranzitie intre tensiuni, probabil va trebuii histerezis mai mare... dar is face treaba si a incarcat doi acumulatori in paralel de 1.6A in doua ore Aceasta discutie este strict despre incarcarea individuala a unui element litiu de 4.2v tensiune maxima iar daca este destula energie sa se mai poata incarca si alte elemente neaparat in paralel. Deci in circuit la incarcat pot fi un element sau mai multi, aleatoriu, neparat in paralel. Aceste elemente litiu nu vor fi conectate definitiv la panou vor fi flotante, am cateva placi led smd ramase de la lampi solare de 3V/0.6A daca nu ma insel care dau lumina destul de puternica din care vreau sa fac lampi portabile, deocamdata la asa ceva vreau sa folosesc acesti elementi .... Circuitul din postul unu functioneaza foarte bine, am spus-o acolo, insa nu se preteaza la panoul meu deoarece debiteaza prea mult curent si arde acel circuit.... daca se foloseste impreuna cu un panou mic de 0.5A sa zicem, da e bun.... Logica folosirii unei rezistente de putere in paralel pe panou pentru a conditiona pornirea alimentarii circuitului doar de la 0.5A in sus am spus-o, Buck DC to DC Converter Steep Down la 5v cu LM2596 la inceperea alimentarii treptate in jurul tensiunii de 4v ia curent mare (peste 1.4A) de-mi pune panoul in scurt si asa ramane blocat in scurt... cu acea rezistenta alimentarea buck-ului se face instantaneu peste acel curent debitat de panou si sare peste "efectul de scurt"... Nu as mai lua si modul/module cu CN3791 doar de dragul experimentarii... in plus am totusi oarece semne de intrebare cu legarea lor in paralel.... O discutie la fel de buna fata de MPPT este si aceasta:
  3. Nu mai pot edita. Am pus schema pe cablaj si dupa reglaje lucreaza astfel: - Nu cupleaza incarcarea acumulatorilor pana nu e asigurat de catre panou un curent minim de 0.5A, pe panou este pusa o rezistenta de putere de 10 Ohmi + sursa de alimentare cu 5v buck care "simuleaza" acest curent. - Trece de acest prag cupleaza RL3 care decupleaza rezistenta de putere si cupleaza acumulatorul nr 1 la incarcat. Pragul, 5,4V cupleaza RL3 - 4V decupleaza RL3 -Mai departe va fi urmarita tensiunea din panou, urca la 9.5V cupleaza RL1 si incepe incarcarea celui de-al doilea acumulator, decupleaza la 8.9V In weekend testez pe panou, momentan probe am facut din sursa separata de alimentare. Deja vad ca nu e logica cum trebuie..., atunci cand e incarcat acumulatorul 1 care are prioritate iar panoul are curent doar pentru un singur acumulator cum il incarc pe al doilea care e descarcat? Trebuie facuta o comutare de prioritati intre acumulatorii incarcati/descarcati.
  4. Ok, nu am experienta cu panourile, doar ce experimentez.....
  5. La masuratorile mele in scurt panoul a trecut de 2A in soare maxim (canicula) cel putin asa-mi amintesc.... oricum 2 acumulatori ii incarca ok, am incercat. Dar scopul meu e sa pun chiar 3 (sau mai multi )si sa-i incarce pe rand atata timp cat e energie disponibila si celalalt/ceilalti sunt incarcati. Uite asa o sa stochez eu energie pentru iarna
  6. Varianta cu comutare manuala as scoate-o din ecuatie.... Varianta 2 in stand-by deocamdata. Varianta 3 am testat-o deja in sensul ca am pus o baterie de condensatoare dar ma multumeste partial... am scris mai sus. Deocamdata lucrez la o alta varianta fata de montajul cu monitorizarea tensiunii. In principiu va fi o rezistenta de "putere" cuplata la panou care va simula curentul absorbit de un singur acumulator si un buck de 5v care va alimenta montajul , atunci cand acest curent va fi depasit cu un anume procent minim stabilit un releu va decupla acea rezistenta si va cupla incarcarea uneui acumulator.... Am facut ceva simulari pana la nivel de breadboard si sunt sperante, functie de timp avansez.
  7. Scopul e acela sa incarc celule individual.
  8. Sunt situatii posibile cand panoul nu poate incarca doi acumulatori inseriati dar ar purea incarca unul?
  9. Simplu, clar si la obiect, multumesc mult! Acest modul cu CN3791 este dedicat incarcarii unui singur acumulator, pentru a incarca doi acumulatori avem nevoie de doua module in paralel...., ce se intampla atunci cand puterea panoului scade si nu mai avem curent de incarcare decat pentru un acumulator, care modul are prioritate? sau se ajunge iarasi la efectul "mitraliera" descris un pic cam plastic de mine mai sus....?
  10. Intradevar, de fapt acei 1.205V in pin 6 este tensiunea, divizata cu R3-R4 (din DS), maxima atinsa la maximul puterii panoului solar? Si de fapt ce este MPPT?! in afara de "maximum power point tracking". daca cineva poate explica romaneste in cuvinte simple teoria poate reusesc sa inteleg si eu.....
  11. Da, stiu de ele dar e o problema si aici (cred), atunci cand acumulatorul va fi incarcat nu va mai trage curent din panou si acesta (panoul) va tinde spre maximul tensiunii pe iesire (21v la mine) astfel nu va arde acest modul? vad ca srie la detalii la o varianta tensiune de alimentare maxim 12v .....
  12. Am trecut prin toate sugestiile de mai sus inclusiv cea cu "arduino"......, majoritatea sunt viabile si le-am luat in seama cel putin pentru viitor. Cu aceast topic am aflat ca exista si metoda de incarcare MPPT Urmatoarea incercare o sa fie tot cu modul Buck DC to DC Converter Steep Down la 5v LM2596 si modul cu 4056, pentru ca le am deja. O sa incerc de data asta o schema cu monitorizarea curentului generat de panou, cea cu monitorizarea tensiunii nu e tocmai ok, sau combinate....., o sa vad.
  13. De incercat am incercat diverse module nu numai pe cele chinezesti, nu am mai polologiat aici penru ca si asa se incarca discutia dar toate se manifesta la fel... Nu stiu ce inseamna DS.... Eu cred ca stiu cel putin elementar ce este un BMS si cum lucreaza. Stiu in ce parametrii si cum se incarca un acumulator litiu cel putin din cei ce am eu. Acel circuit liniar cu BD functioneaza excelent dar pe panouri de puteri mici, la mine nu se preteaza. Daca trebuie mutati discutia va rog unde considerati, personal cand am initiat-o am avut aceasi dilema, unde sa o port? am indraznit aici la "energie verde" pentru ca am considerat ca se leaga oarecum. Am initat discutia pentru ca vreau/caut solutie pentru a incarca doi acumulatori litiu cu 500mA fiecare din panou solar de 20W cu tensiune in gol 21V si curent in scurt 1.4A, testat. Nestiind precis cum se face caut tot fel de solutii si artificii de la cele chinezesti pana la cele exotice si m-ar ajuta mult de tot o solutie concreta, adica banuiesc ca sa mai lovit cineva de problema asta si poate-mi sugereaza ceva... Deci asta e panoul si acumulatorii de mai sus , 1.9mAh- 3,4V minim 4,2Vmaxim, cum ii incarc?
  14. Poti sa explici un pic logica montajelor sugerate? vad un pwm acolo, etc .... In plus ma ingrijoreaza acel LP2950, e capabil sa disipe diferenta de la 21v la 5v?
  15. Deocamdata nu se justifica sa pun toate panourile (4 buc 80W) pentru ca nu am ce face cu ele, ar sta in soare degeaba.... poate adun mai multe incat sa-mi incalzeasca apa intr-un boiler macar. Cea ce fac e mai mult un experiment pentru ca nici cu acei doi acumulatori incarcati nu prea am ce face, probabil ca o sa-i pun sa-mi aprinda un bec.... deocamdata curiozitatea, deh..... Oricum atunci cand nu e soare si toate panourile in paralel se afla in perioada lor de minim incarcarea acumulatorilor va fi la fel de problematica. Stiu cum se seteaza/foloseste modulul de incarcare cu 4056 (il folosesc deja in montaj) insa acesta are o tensiune de alimentare de 5v (8v maxim absolut parca) iar panourile/panoul meu trece de 21v , nu am incercat dar sigur daca nu se afla in sarcina acel modul cu 4056 va fi ars, de acea toata aceasta "uzina" Ieri am mai facut ceva probe si o solutie posibila ce-l putin de moment ar fi punerea unei bateri de condensatori in paralel pe panou, la repezeala am pus 2 buc de 22000uF, astfel acei condensatori aduna suficienta energie pentru ca montajul de supraveghere tensiune sa nu mai faca ca mitraliera. Acum releele sau poate doar un releu inchide/deschide la interval de 2 secunde, functie de consumatori.... O alta solutie cred posibila ar fi ca sa "inventez" un al montaj electronic care sa supravegheze curentul debitat de panou si doar atunci cand acel curent e suficient sa permita incarcarea dar banuiesc totusi ca se va manifesta la fel ca cel ce supravegheaza tensiunea, adica releele care cupleaza/decupleaza incarcarea vor face la fel... astfel ca deocamdata parca tot varianta cu bateria de condensatori in paralel pe panou i-mi surade pentru ca poate "stoarce" toata energia din panouri chiar si atunci cand sunt la minim. Nu stiu daca le va place acumulatorilor insa acest regim, de incarcare oarecum in impulsuri .....
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări