Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

VTP

Membru cunoscut
  • Număr conținut

    1.726
  • Înregistrat

  • Ultima Vizită

3 Urmăritori

Vizitatori Recenți Profil

Blocul vizitatori recenți este dezactivat și nu este arătat altor utilizatori.

VTP's Achievements

Veteran

Veteran (13/14)

  • Dedicated
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter

Recent Badges

  1. Am observat, in timp, ca se revine la solutii constructive care sunt putin uzuale din diverse motive. Acelasi lucru il fac si multe firme din domeniu care nu pot descoperi, cum se spune, apa calda in Colentina si reiau diverse variante de incinte vechi, "imbracate" in haine noi, dar fara a obtine ceva "revolutionar". Parerea mea, atunci cand se doreste abordarea unui proiect, sa se stabileasca cat mai precis, ce se doreste a se obtine, pentruca, in cele din urma, modul de evaluare al rezultatelor este PUR SUBIECTIV. Acestui fapt se datoreaza multitudinea de tipuri de incinte care se gaseste pe piata de profil, unele au succes comercial, altele mai putin. Cand se pune problema executiei unui proiect, trebuie analizata si partea financiara, mai ales daca proiectul implica traductoare mai scumpe, care, in cazul in care rezultatul nu este satisfacator, sa poata fi utilizate la un proiect cu mai multe sanse de reusita. Open baffle nu e o noutate, istoric, se pare ca este "prima incinta acustica" , respectiv, panoul acustic Siemens, folosit mai mult pentru teste de laborator, dimensiunile sal il faceau nepotrivit pentru uz domestic. Din OB a derivat destul de repede incinta deschisa, utilizata la radiourile vechi, o cutie fara inchidere in spate ( sau inchisa cu un carton gaurit pentru protectia partii electronice). Difuzoarele vechi ( ex. green cone) din radiouri, difuzoarele pentru auto, sunt mai potrivite pentru O.B., avand Qts mare, >0,7, acele difuzoare care au bas suficient cand sunt puse sa cante pe masa. Daca separarea undei spate tine de marimea drumului ei, pana la intalnirea cu unda fata, e evident ca o marime cat mai mare a panoului e de preferat! Cat de rezonabila este o astfel de alegere pentru utilizarea in spatii de locuit? Deci, e de preferat sa se faca teste, inainte de decizii majore. In plus, e destul de greu sa se obtina un rezultat comparabil cu alte tipuri de incinte, avand in vedere reactia dintre OB si mediul in care sunt folosite. Succes la teste!
  2. Precizari: - HW204 poate fi procurat de pe site-ul indicat de userul vidax. Nu e nicio problema insolvabila ca impedanta nominala este de 16 ohmi, este una din valorile standard in uz profesional. [ am avut posibilitatea sa probez un astfel de 204 in locul unuia de 8 ohmi, din hornul meu, fara alta modificare si cu filtrul pentru 8 ohmi. Difuzorul este de uz OEM profesional, deci nu se pune problema calitatii. Cu modificari minime ale filtrului se poate merge pe solutia de 16 ohmi.] - HW204 nu poate fi inlocuit cu nimic, lucru valabil pentru orice difuzor! - intr-un horn sau Voigt se poate inlocui un woofer cu altul, de alta productie si respectand ca unii parametri sa fie foarte apropiati ca valoare, dar, se va obtine alta incinta, cu alt timbru si diferente a calitatii sonore. Si mai dificil este sa inlocuiesti un woofer intr-o incinta BR sau inchisa, unde sunt cerinte mai stricte de acord. - un amator DIY cu experienta si cunostinte suficiente poate ajunge sa construiasca incintele care-l satisfac din punct de vedere acustic. Daca pleaca de la premise gresite, cautand rezultate uluitoare, va fi dezamagit. Este mult mai usor sa obtii rezultate bune, incadrabile in hi-fi, daca construieste un horn clasic sau de oscilatie decat daca abordeaza o constructie de incinta inchisa sau BR. Proiectarea folosind programe ofera doar un punct de plecare, dar punerea la punct este mult mai dificila. Alegerea difuzoarelor este un pas ce trebuie gandit cu atentie si procurarea se face dupa ce proiectul a fost suficient de bine studiat, nu, cum am vazut de multe ori ca se cumpara difuzoare, eventual no name-uri si apoi se doreste obtinerea unor incinte care sa rivalizeze cu Westminsterul Royal de la Tannoy sau cu melcii de la B&W!!! - nu trebuie sa se uite ca, intre echipamentul electronic actual si incintele acustice este o diferenta de o clasa, in favoarea echipamentelor electronice. Dealerii de aparatura audio insista ca cei care isi permit, sa cumpere piesele lantului audio cam la aceiasi valoare. Sigur, cei care pot, din punct de vedere financiar se pot decide sa cumpere conform recomandarilor. Pentru cei care nu isi permit piese de mii sau zeci de mii de euro, sa nu uite ca un CD-player, oricare ar fi el, reda gama 20 - 20.000 Hz si are la iesire min. 2 volti. Un amplificator bun se poate construi usor cu un pic de sudoare si fara exagerari, ramanand ca efortul maxim, si de munca si financiar sa se indrepte catre incinte, slabiciunea lantului acustic. Rezolvarea acestei probleme depinde de posibilitatile fiecaruia.
  3. Intamplator, ieri am descoperit un site al unei firme care produce incinte acustice de toate felurile, utilizand in special difuzoare B.L. de la diversi producatori: www.goodwinspeakers.com Studiind ceea ce produce aceasta firma se pot invata lucruri deosebit de utile in abordarea constructiei de incinte acustice de orice fel. Userul usilitel a recomandat mai sus un difuzor BL care apare pe site-ul lui Rutcho, un constructor bulgar. Studiind atent si acest site se pot strange informatii deosebit de pretioase pentru orice proiect de incinta. Site-urile in cauza au avantajul ca prezinta incinte realizate, ce pot fi comandate de cei care au suport financiar, dar, pentru cei ce vor sa isi construiasca singuri, incintele prezentate fac de 1.000 de ori mai mult decat un teanc de pareri inchipuite despre cum se aud , cat de gigantice sunt, etc., etc.! Weekend placut!
  4. @sesebe, Imi pare rau ca se ajunge la discutii inutile, si, tot cu parere de rau, sa ii dau dreptate userului sonic11. Discutia aceasta se refera la hornuri BLH, care intorc unda spate a wooferului si nu se refera la hornuri frontale care au cu totul alta destinatie. Am scris deja ca atunci cand intalnesc creatii gigantice se urmareste a se stoarce tot ce se poate de la un difuzor BL. In acest caz, gura hornului poate avea si metri patrati si o lungime care-l face dificil de plasat in casa. Daca se adopta o solutie pe doua sau mai multe cai, folosirea unui woofer normal, de calitate, nu mai impune o constructie de mari dimensiuni, in lamba sau lambda /2. Si deschiderea gurii nu trebuie sa fie exagerata, si, daca tot urmariti internetul in domeniu, veti gasi si rezolvari mai "omenesti" Ca exemplu, , hornurile mele au inaltimea de 950mm si amprenta la sol de 448 x 284 mm. Sunt cu putin mai adanci decat un Voigt pentru acelasi woofer. Ar fi bine ca interventiile d-voastra sa fie clare si substantiale, ca sa nu mai apara discutii fara rost.
  5. Mi-a scapat o precizare, legata de cele spuse de userul sesebe! Tot insista cu dimensiunile gigantice ale hornurilor pe care le-a vazut ilustrate pe net! Da, unele realizari sunt mari si cu o structura interna dificil de executat acurat. Atunci cand hornul este desemnat sa lucreze cu un difuzor B.L., , majoritatea proiectelor au hornuri de dimensiuni mari, cu gura de dimensiuni mari, dar acest lucru este perfect justificat, avand in vedere ca lucrezi cu un difuzor care are Xmax=2 mm in cele mai multe cazuri. In plus sunt de dimensiuni sub 8" si se doreste a se obtine maximum din acel difuzor. Cand se vorbeste de un horn care este echipat cu un midwoofer de calitate ce va lucra cu un tweeter, atunci nu mai este cazul sa apelezi la un horn de mari dimensiuni, calculat in lambda sau 1/2 lambda, un horn in 1/4 lambda fiind suficient. Martin J. King este matematician din ce stiu, si atot facut calcule si simulari pe toate incintele TQWT. Din toate calculele sale a reiesit ca prin deschiderea de jos a incintei Voigt, frecventele joase ies dintate, ca un dintii unui fierastrau, concluzia specialistilor romani fiind ca incintele Voigt sunt periculoase si la auditii trebuie sa-ti feresti picioarele ca sa nu ramai infirm! Sigur, fiecare crede ce vrea, dar daca nu face nimic cu manutele sale .........!
  6. Multe discutii alunecate de la subiect, dar as spera sa fie constructive. Observ ca unii din cei pe care-i suspectez ca nu au construit nimic emit tot felul de consideratii, din care se vede ca sunt departe de realitate.Asta-i unul din drumurile care duc in balariile audiophiliei! - numarul celor care isi permit sa aiba un spatiu adecvat pentru auditii este extrem de mic, dar, asta nu inseamna ca nu poti asculta muzica. Am vazut in multe reviste din UK, prezentarea cate unui sistem care evolua in conditii unele de-a dreptul curioase. Poate cel mai bizar era amenajat intr-un spatiu de 7 m lungime si latime de 3 m, inaltimea in jur de 2,5 m.Peretii lungi erau acoperiti de rafturi pline de viniluri si carcase pline cu benzi de magnetofon, celalalt perete avea era plin de CD-uri si casete, si un sistem cu CD-player, pick-up, un amplificator Musical Fidelity. Incintele Gale tip bookshelf, atarnau din tavan, legate cu lanturi metalice cu zale destul de mari. Intre cei doi pereti abia avea loc un scaun de birou cu roti. Intr-un alt caz, livingul era pregatit pentru auditie in cateva minute, prin intinderea unui covor suplimentar pe jos, si cateva covorase tesute de lana se spanzurau repede in locuri stabilite anterior, acolo unde era necesar. - asa, pentru aducere aminte, orice auditie presupune ca te asezi intr-un loc bine determinat, in axa de emisie a fiecarei incinte. Exagerarile legate de reflexii, ventre, noduri, etc. sunt deja distructive. - in toata viata mea nu am vazut decat o singura camera de auditie , la inceputul decadei '70. Camera era de circa 20 mp, si, tapetata toata cu un strat de lana tratata, acoperita integral cu piele nappa, naturala, inclusiv tavanul. Podeaua era tapetata cu covor tip persan, de lana, cu parul mare. 2 fotolii de piele tip Cordoba si un rack japonez era toata mobila. Echipamentul SONY, plus o alta pereche suplimentara de incinte Diatone. Apartinea unui cadru universitar. - ca sunt hornuri si mai mari si mai mici, totul este conditionat de ce vrei sa obtii. Daca tinzi catre varful varfului, in mod sigur nu vei cumpara cel mai scump difuzor de BL Lowther si il vei monta in O.B. sau B.R., mai ales ca firma (infiintata tot de Voigt cu inca un meloman ) iti recomanda si iti da planurile recomandate pentru hornul cu care se potriveste difuzorul. - ca o concluzie, fara experienta suficienta nu e cazul sa abordati hornul in speranta ca veti obtine nu stiu ce! In conditiile in care toate sunt executate perfect castigul la frecvente joase creste foarte putin, dar riscul de a avea dificultati in punerea la punct a incintei este destul de ridicat.
  7. Bine ca nu am avut idei preconcepute! Altfel nu mai ma apucam de nimic in viata! Si ce e mai cumplit este faptul ca am facut si hornuri fara sa pregatesc "camera de auditie"! Daca stam sa ne gandim cerinta aceasta ar fi pentru orice tip de incinte, orice aparat emitent de semnal auditiv, incluzand si un TV sau un boombox! Nu am mai asculta muzica in lipsa unei camere de auditie audiophila, dar imprejurarile ne imping sa facem ceea ce este posibil in conditiiele date, care, de foarte putine ori sunt apropiate de cerintele teoretice. Hornuri realizate, cu rezultate ce depind de complexitatea solutiei si de traductoarele utilizate sunt multe, atat in diverse publicatii cat si pe net. Nu toate respecta cerintele teoretice ale hornului, asta insa nu implica o functionare defectuoasa. Sunt multe hornuri simplificate in domeniul profesional care isi fac bine treaba, nu lasa sa se piarda energia din spatele traductorului. E adevarat ca audiofilii cam exagereaza cu subiectivismul deciziilor lor, considerand ca orice bizarerie aparuta pe piata trebuie incercata ca in mod sigur face ceva! Daca nu iti doresti decat sa faci tot ce poti pentru a obtine maximum din ceea ce iti permiti in conditii date atat financiar cat si in ceea ce priveste camera de auditie, atunci inveti, pui mana, construiesti, experimentezi si poti sa iti construiesti mai multe piese dintr-un lant audio care sa iti asigure un sunet care, altfel l-ai obtine cu sume de bani pe care nu ti le poti permite, si, fie vorba intre noi, nici nu merita sa le cheltuiesti decat daca nu poti face nimic cu mainile proprii. UN amplificator SS sau VS il poate face un constructor cu experienta si cu meticulozitate, cu cunostiinte care ii permit sa inteleaga si sa execute corect o schema. La fel si in cazul constructiei de incinte daca isi alege un proiect care sa corespunda cu posibilitatile sale. Sigur, cei care nu au cunostiintele necesare dar se declara audiofili vor fi nevoiti sa cheltuie sume consistente. Daca au posibilitati financiare isi pot alege ce componente li se pare ca satisfac cerintele lor. Si intr-un caz si in celalalt, aprecierea rezultatelor este si ramane subiectiva.
  8. VTP-ul izobaric! Poate izostropic! Toate incintele acustice, indiferent de tip, constructie, etc. au un singur "interes" declarat! Incinta Voigt este tipul de incinta cel mai usor de incadrat in clasa high fidelity, avand in vedere ca se poate pune la punct atat atat pliata cat si nepliata fara interventii dificile dupa efectuarea constructiei. Orice tip de incinta poate oferi rafinament daca este executata corect si folosita conform cu spatiul desemnat pentru auditie! Incinta, indiferent de tip nu stabileste SPL-ul incintei. Impedanta wooferului sau a mid-wooferului folosit nu e legata de vreun tip de incinta, valoarea de 16 ohmi pentru HW204 nu este un impediment in folosirea sa in orice tip de incinta. Orice amplificator solid state poate functiona si cu sarcina de 32 de ohmi. Cand apare o limitare, aceasta e legata de impedanta minima suportata. In cazul amplificatoarelor cu tuburi, pentru un cuplaj care sa asigure un transfer maxim de putere, transformatorul de iesire trebuie sa aiba si infasurare pentru impedanta de 16 ohmi. Intre aberatiile intalnite pe net: - inchiderea incintei Voigt si acordarea sa cu rezonator Helmholtz! Parca era vorba ca este un horn de oscilatie! se mai pastreaza principiul incintei? - incinta Voigt cu 2 woofere, un midrange si tweeter, cu o deschidere comuna tuturor traductoare. Ce nu prea se potriveste cu principiile acusticii?
  9. Nu vad ce problema este faptul ca impedanta este de 16 ohmi! Valoarea aceasta este mai putin uzuala in home audio, dar pana prin 1960 - 70 era uzuala! Din pacate nu stiu daca se poate obtine, pentru linistea sufleteasca diagrama cu caracteristica de frecventa a difuzorului. In rest, amplificatoarele, in marea majoritate lucreaza cu sarcini de impedanta mai mare cu scaderea puterii debitate pe sarcina.
  10. Cam f.f. multa teorie si putina practica! Nu am avut niciodata nici timp si nici pretentii deosebite. Am vopsit dupa slefuire, fara vreun rezultat nemaipomenit, ceva multumitor. Indiferent de culoarea stabilita initial am ajuns in final la un nefru semimat. Ulterior am lucrat cu folie autoadeziva, aplicata pe materialul grunduit, slefuit si curatat de praf. Cine are acces la un atelier de tamplarie de mobila cu cuptor, poate baga incintele colantate in cuptor si folia se lipeste f. bine, se intinde, lasand impresia de furnir. Folia autoadeziva este si mai ieftina in final, si, se pot gasi modele ce imita furnire f. diverse: stejar, nuc, fag, .......... pana la corcodusul de tzuica! sunt si variante metalizate, cu diverse modele, etc. dar nu le recomand, apar evidente toate defectele de la suprafata prost tratata. Indiferent de materialul cu care se trateaza denivelarile, crapaturile, etc., odata uscate si slefuite, acoperite cu colantul autoadeziv, nu mai apar tot felul de alte crapaturi care dau frisoane la acest topic!
  11. Exista multe solutii ca sa rezolvi orice problema. Cat timp am lucrat multe perechi de incinte, in timp ce eram intre delegatii sau alte probleme de serviciu, nu am fost preocupat de solutii complicate, care impresioneaza prin estetica. totul e o problema de gust, utilitate si solutie de moment: - cui nu-i place montarea tweeterului intr-un volum plasat pe incinta, foloseste alta solutie, doar ca aceasta permite plasarea traductorului pe zero delay plane, are in acelasi volum reteaua de separare la care se poate lucra usor pentru teste, are la indemana bornele si o conexiune scurta la woofer! - tweeterul plasat in incinta. Reteaua de separare cu bornele incintei, intr-o cutie aplicata pe spatele incintei, cu acces usor si la inaltimea wooferului pentru minim de cablaj intern; - varianta vidax, cu mai multa tamplarie, etc. Si, ca sa complic lucrurile, aduc aminte ca, avand in vedere greutatea incintelor, am recomandat montarea incintelor pe plinte cu dimensiuni cu 3 - 5 cm mai mari decat amprenta incintei. Plinta, prevazuta cu rotite de mobila, permite mutarea usoara a incintelor. Intre plinta si incinta se prevad rondele de material vascoelastic. Doua suruburi intre incinta si plinta, impiedica desprinderea lor. Un maner tip mobila, plasat pe spate incintei ajuta la manevrare.
  12. Inteligenta artificiala! O fi un mare pas inainte, dar a inceput sa fie utilizata foarte indoielnic. Daca in cazul de fata, 3 pagini de inteligenta cuprinde un colaj de elemente subiective, care nu sunt insotite de un suport logic sau stiintific. Cum alegerea sunetului din mai multe variante este pur subiectiva, fiecare isi alege varianta prefereata. Aracetul de tamplarie se poate ingrosa cu praf de creta sau cu rumegus de lemn fin si se umplu zonele lipsa. Pe suprafete mai mari, se poate acoperi cu fasii de placaj subtire, sau, furnir. Dupa uscare se poate slefui zona carpita. Pentru masina de gaurit cordless sau cu cablu, se gaseste un disc de 110 - 130 mm diametru, semimoale, pe care se fixeaza discuri abrazive de diametru corespunzator. e o solutie mult mai ieftina decat procurarea unui dispozitiv specializat.
  13. Toti producatorii de difuzoare au in portofoliu cate un difuzor de banda larga, care sa reflecte in buna masura cat de bine studiate si realizate sunt produsele firmelor respective. Nu am avut ocazia sa ascult acest difuzor, deci, o evaluare acustica ( subiectiva) nu ma hazardez sa fac! Am avut doar 2 ocazii sa ascult incinte echipate cu SB Acoustics, realizate in regim DIY. Nu pot sa remarc ca ar fi realizari deosebite, calitate medie. Nu se pot compara cu un rezultat de clasificare certa CIARe cu SBAcoustics, macar si prin prisma experientei pe piata! CIARE dateaza din 1951, iar SBAcoustics este o firma recent aparuta. In orice caz, sunt vremuri dificile pentru domeniul audio, evolutia firmelor va reflecta nivelul de cunostinte a cumparatorilor actuali, ceea ce e destul de tragic spre catastrofal din multe puncte de vedere.
  14. Din pacate HW204 a fost scos din portofoliul CIARE dupa preluarea de catre 18 Sound. Difuzorul a fost cel mai bun woofer de 8" pe care l-am avut in mana. Calitati: - o membrana ultrausoara de hartie; - un motor imens; - raspuns foarte rapid; - Fs excelent pentru multe aplicatii, mai putin pentru reproducerea manelelor ( difuzor foarte rezolut!) Nu am oprit nicio alta pereche de incinte, doar cele echipate cu HW204 + ht264 in hornuri. Daca as mai lucra, nu as aborda altceva decat o pereche de coaxiale CIARE pentru uz home in VTP sau horn. In general, difuzoarele italiene si partial cele franceze au un sunet transparent si pare pentru multi ca este un sunet crud, identic cu realitatea, fara vreun pic de moliciune. Succes la lucru!
  15. @Costa, Dumneata ai un talent deosebit de a aiuri lucrurile si oamenii! Daca ai difuzoarele specificate in proiect, executi proiectul in tocmai. Daca ai suficienta experienta si stii ce faci poti opera modificari si trage concluzii pentru eventuale modificari. PA-800 a avut 2 variante cu diferente mari ale Fs si nu s-ar potrivi de niciun fel aceiasi incinta la ambele variante! "sens mai practic, sa ghicesc, fara schita si date, descriere interesanta, sept.2005/37, pag 39, standardizare 8" varianta personalizata, nu se poate publica?" La niste recomandari anterioare, din tot ce am spus, d-ta ai eliminat asezarea difuzoarelor, dar rezulta ca mai importante ar fi marginile deschiderii inferioare a incintei! O eventuala "standardizare" nu inseamna ca orice woofer sau midwoofer cu frecventa Fs = 40 Hz se poate monta intr-o singura incinta. Lucrurile se pot forta intre anumite limite, dar nu cum crezi dumneata. Cel putin, la proiectele pe care le-am dat sunt toate detaliile materialelor si ale traductoarelor. Modificarea datelor poate necesita schimbari dimensionale si sigur modificarea retelelor de separare. Am un prieten bun si vechi, care are acelasi talent cu dumneata: ii explic de 100 de ori un lucru si dupa 5 minute revine la concluziile proprii pe care le considera logice desi încalcă legile fizicii!
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări